Portocala combate insomnia si nervozitatea
Portocala este un medicament natural, cu proprietati multiple
pentru organism.
Acest citric este recomandat tuturor
persoanelor care au probleme cu calciul, colesterolul,
precum si alte afectiuni.
SCURT
ISTORIC
Portocala isi are originile din Sud-Estul Asiei, India, Grecia,
Turcia. Fructul este o combinatie posibila intre pomelo si
tangerina. Ea este denumita de chinezi drept „marul
chinezesc„.
Portocalul era foarte raspandit in Siria si Egipt, in Europa
ajungand ceva mai tarziu.
Deseori, acest citric a fost considerat
drept un elixir al tineretii.
Portocala dulce este numita si „portocala portugheza” si se pare
ca Vasco da Gama a adus-o cu el inapoi, dupa o calatorie in
India.
In prezent, Brazilia este cel mai important producator
de portocale din intreaga lume, fiind urmata de SUA si
Mexic.
Portocala si proprietatile
sale
Fructul contine aproape 90% apa, vitaminele A, B, C, minerale,
fosfor, fier, fibre, potasiu, sulf, cupru, magneziu si calciu.
Contine 13% zahar.
De aceea, el este un bun
remineralizant al organismului si revitalizant, recomandat
tuturor persoanelor indiferent de varsta.
Nivelul ph-ului portocalei este de 2,5 sau 3 in functie de
maturitate, marime sau varietate.
UZ
INTERN
Beneficiile portocalei asupra unui organism bolnav sau sanatos
sunt numeroase. Deoarece citricul contine fosfor,
calciul este mult mai bine asimilat de corp, fiind bun si in cazul
copiilor, anemicilor, celor cu boli de inima, cu astm, celor cu
febra sau convalescentilor.
Sucul de portocale au un efect detoxifiant asupra
organelor interne, dar si energizant in cazurile de
oboseala, datorita continutului de potasiu. De asemenea, sucul de
portocale mai este recomandat si hepaticilor, persoanelor cu
sangele mai gros, cu tromboza, cu un colesterol crescut, celor care
sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a
migrenelor.
Portocala este considerata si un adjuvant pentru cei care sufera
de insomnii si agitatie pe timp de noapte, acesta actionand
asupra organismului ca un sedativ sau somnifer (se prepara
o infuzie din flori si frunze de portocal).
Flori si frunze de portocal
Portocala este digerata repede de organism, motiv pentru care
este recomandat a se bea pe stomacul gol dimineata. Pentru un efect
mai bun se recomanda consumul sucului de portocala si la pranz, dar
si seara.
Tot acest suc este ideal pentru cazurile in care persoana sufera
de pojar, febra tifoida sau tuberculoza.
Sucul de portocale este excelent si pentru cei mici, deoarece ii
ajuta la crestere normala a copilului. Nu degeaba
mamicile le dau bebelusilor aceasta licoare (in cantitati mici,
diluat, dar cu efecte mari).
Portocala este un fruct recomandat si diabeticilor, insa trebuie
luat in calcul si continutul acesteia de zahar.
UZ
EXTERN
Coaja de portocale este benefica si in
cosmetica, ea fiind
un produs naturist folosit in tratarea acneei si a cosurilor,
prin aplicare locala.
Pulpa de portocala are un efect calmat asupra tenului, daca se
aplica sub forma de masca si se amesteca cu putina smantana.
Daca vei amesteca sucul de portocale cu o lingura de miere vei
obtine o masca cu efect hidratant.
Acest suc este bun si pentru dantura si albirea naturala a
dintilor.
Sucul de portocale combate
migrenele
Consumul de portocale mareste
rezistenta organismului
Consumul regulat de portocale ajuta organismul in lupta
impotriva infectiilor, a racelii si reprezinta o sursa naturala de
energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din
portocale.
In locul clasicelor medicamente (desigur, acolo unde se poate),
inlocuieste cu suc natural de portocale. Il mai poti amesteca si cu
alte fructe in functie de preferinte si vei avea astfel in fiecare
zi
doza ta naturala de sanatate.
Portocala mai este folosita si la prepararea unor mancaruri,
deserturi, dar si in industria alimentara si cosmetica.
Copacul de portocal
O reteta pe zi
Piept de pui cu
miere si portocala
Ai nevoie de 2 piepti de pui, o portocala feliata, miere,
condimente pentru pui, busuioc.
Se spala bine puiul si se taie fiecare pipt in doua. Se freaca
bine fiecare bucata cu condimente. Apoi se unge puiul cu miere, cu
ajutorul unei pensule (stratul de miere sa fie cat de gros).
Se cresteaza fiecare bucata de pui in doua parti, pe diagonala.
In fiecare crestatura se pune cate o felie de portocala.
Apoi se aseaza puiul intr-o tava unsa bine cu unt si se da la
cuptor 30 de minute, la foc mic. Cu 5 min inainte de a se scoate
din cuptor, se intoarce, ca sa se rumeneasca mierea…si gata! Se
poate servi cu orez drept garnitura. Pofta Buna! (gospodini.blogspot.com)
Piept de pui cu portocale