Varza este considerată un leac împotriva a peste 100 de afecțiuni. Fiecare tip de varză are beneficiile sale, iar consumul a 300 de grame de varză pe zi previne tumorile maligne și anemiile, susțin experții.
Varza albă, sortimentul românesc, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic și antianemic.
Varza este una dintre cele mai vechi legume ce poate fi considerata un medicament naturist anticancerigen.
Bogata in vitamine si cu un rol terapeutic excelent, ea este recomandata in orice sezon.
SCURT ISTORIC
Se stie ca varza se cultiva pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani, atat ca sursa de hrana cat si pentru tratarea a diferite boli, precum cancerul sau reumatismul.
Varza este cunoscuta inca de pe vremea grecilor si a romanilor care ii recunosteau proprietatile medicinale declarand ca se afla deasupra multor altor legume. Originile sale sunt mediteraneene.
In prezent, se cunosc patru tipuri de varza: varza alba, varza rosie, varza creata si varza de Bruxelles.
Varza este o leguma cu adevarate proprietati terapeutice. Ea contine vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier si nu are colesterol. Este recomandata in curele de slabire, insa cu atentie. Consumul exagerat de varza poate stopa ca iodul sa fie absorbit de organism.
UZ INTERN
Cruda sau gatita, varza este indicata a se consuma de doua ori pe saptamana. Se pare ca varza rosie ar contine si mai multe vitamine decat cea verde. Aceasta are mai multi antioxidanti, vitamina C si reduce riscul aparitiei de cancer la san, datorita efectului sau asupra estrogenului.
Deoarece este saraca in calorii, la fel ca si minunata rosie, varza poate fi folosita in lupta impotriva kilogramelor in plus (nu se face cura decat cateva zile pe luna) si este chiar recomandata femeilor insarcinate, datorita continutul de acid folic.
Aceasta leguma este benefica in cazul constipatiei, hemoroizilor, infectiilor si furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamatiilor, calmeaza tusea, ulcerului, tumorilor, protejeaza inima, combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandata si in regimul pentru diabetici.
Un consum frecvent, dar fara excese de varza poate avea un efect benefic impotriva cancerului de colon.
Varza de Bruxelles are rol in combaterea indicelui glicemic.
Varza creata este buna in tratarea unor boli precum guta, colita sau gastrita.
Varza rosie contine multe vitamine
UZ EXTERN
Varza poate fi folosita sub forme de cataplasama impotriva durerilor reumatismale, a entorselor, intepaturilor de insecte, plagilor, ranilor, durerilor de dinti, abceselor, durerilor de muschi sau migrenelor.
Aceasta prelungeste tineretea, amanand semenele imbatranirii si intareste respiratia celulara. Este indicata in tratarea seboreei, a varicelor, degeraturilor, cosurilor sau eczemelor sub forma de comprese. Sucul obtinut prin zdrobirea a cateva frunze de varza poate fi folosit sub forma de masca. Varza reactiveaza circulatia, curata tenul si combate celulita. Desigur, nimic nu se poate si fara exercitii fizice regulate si o dieta stricta.
Varza, desi este sanatatoasa pentru organism, provoaca flatulena datorita sulfului, dar si a combinatiei cu orice tip de carne.
Varza de Bruxelles scade glicemia
Ea este un bun nutritiv, un energizant natural, remineralizant si un tonifiant natural. Pentru a nu-si pierde din proprietati este bine sa fie consumata in stare cruda.
Ciorba de varza
Avem nevoie de o varza potrivita, un morcov, o radacina de patrunjel, o ceapa, marar, cimbru, zeama de varza pentru acrit, bulion, 500 grame de afumatura si sare.
Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la foc impreuna cu afumatura spalata bine. Pana ce acestea dau in clocot, se taie varza fideluta si se freaca cu putina sare. Se lasa sa stea putin, apoi se stoarce de zeama. Cand continutul oalei a inceput sa clocoteasca, adaugam varza, mararul (frunze tocate)si cimbrul (zdrobit). Se lasa la fiert cam o jumatate de ora, dupa care se acreste cu zeama de varza sau bulion si se lasa sa mai dea un clocot, dupa care se stinge focul. Pofta Buna! (egustos.ro)
Ciorba de varza
Varza a la Cluj
1 kg varza murata marunta, 2 cepe, 1 cana de ceai orez, 500 gr carne porc(sau pui) tocata, 500 gr smantana, 100 ml ulei
rama ptr uns cratita, sare, piper macinat
Mod de preparare:
Orezul curatat si spalat il fierbem in praelabil in apa cu sare sau delikat.
Ceapa taiata o calim pe 50 ml ulei si adaugam la el si carnea si o codimentam cu sare si piper dupa gust. Se adauga un pic de apa cca 200 ml si se lasa la fiert pana ajunge inapoi la grasime.
Varza marunta o calim si pe ea pe restul de 50 ml ulei , si o codimentam si pe ea cu sare si piper.
Intr-o cratita unsa cu rama incepem sa asezam straturi in urmatorul fel:
Primul rand va fi unul de varza ,peste punem un rand de carne , apoi un rand de orez fiert , in acest moment punem si smantana cateva linguri bune si un pic de sare . Continuam cu un nou rand de varza , carne , orez, smantana ,si tot asa pana se epuizeaza ingredientele , dar avand grija ca ultimul strat sa fie de varza peste care punem restul de smantana ramas.
Totul se da la cuptorul preincalzit ptr. cca 20- 30 minute. (reteteculinare.ro)
CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR