Grapefruit-ul, fructul celebru al dietelor de slăbire

12 02. 2013, 14:47

Grapefruit-ul, roz, rosu si galben, contine foarte multa vitamina C motiv pentru care se recomanda consumul zilnic. Oricat de bune si sanatoase ar fi fructele, consumate in cantitati mari pot produce anumite dezechilibre in organism.

Atentie insa, nu este recomandat a se lua odata cu medicamentele datorita interactiunii acestora cu substantele fructului. Daca se intampla totusi asa, trebuie sa stiti ca exista si ceva efecte adverse.

Grapefruitul nu mai permite pastilelor sa se descompuna în organism, astfel ca ele ajung direct la intestine si ficat. Medicii au observat ca numarul celor care fac aceasta combinatie si ajung la spital este în crestere. De la 17 cazuri in 2008 s-a ajuns la 43 in 2012.

Specialistii de la un institut de cercetare canadian vorbesc despre medicamente precum cele pentru tensiune, cancer, colesterol sau cele care ajuta organismul sa se refaca dupa un transplant de organe. Mix-ul fructului cu aceste pastile poate fi fatal persoanei în cauză.

 

Cojile de grapefruit, la fel ca toate cojile de citrice, sunt bogate bogate în vitamine, în special A si C, substante hipotensive și anticancerigene. 
Indicat este să fie folosite acele fructe ce nu au fost tratate chimic la suprafață.
Cojile de citrice, inclusiv cojile de grapefruit, au ca efecte: scăderea tensiunii și colesterolului, cresc imunitatea, sunt anticancerigene, au un efect benefic împotriva infecțiilor intestinale, au proprietăți inflamatorii și reduc infecțiile respiratorii.
Cojile se pot folosi în ceaiuri, dulcețuri, marmeladă, pot fi confiate precum și în alte preparate ce fac parte din alimentație. 

SCURT ISTORIC

Grapefruit-ul este un fruct citric mai mare ca dimensiune decat portocala si lamaia, cu un miez zemos si amarui. Francezii ii spun pomelo. El reprezinta o incrucisare intre portocala si pomelo.

Cunoscut stiintific si drept „citrus paradisi – fructul paradisului„, grapefruit-ul s-a crezut ca este o alta varietate de pomelo, pana la jumatatea secolului 19. A fost descoperit in Barbados. A fost denumit asa deoarece creste agatat, precum strugurii.

Abia la inceputul secolului 20 a inceput sa fie cultivat la scara larga. Marile sale beneficii au fost recunoscute abia in anii ’70, in urma unei cure de slabit devenita populara.

Statul Florida, SUA, este un producator important de acest citric. Si alte state din SUA exporta fructul: California, Arizona si Texas, dar si tari ca Israel, Africa de Sud si Brazilia.

Fructul de grapefruit si proprietatile sale

 

In afara continutului bogat de vitamina C, fructul de grape mai are in compozitie si vitamina A, apa, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 si fier.

Asemenea rosiei, acest citric contine si licopeina (cea care ii da si culoarea roz si rosie), un benefic antioxidant pentru organism, dar si cu efect anti-tumoral. Licopenul are capacitatea de a ajuta in lupta procesului de oxidare legat de radicalii liberi.

Grapefruit-ul rosu contine licopeina

UZ INTERN

Grapefruit-ul ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor, prevenind inflamarea lor, ajuta la prevenirea bolilor tubului digestiv, a constipatiei, aciditatii gastrice, astmului, artritei, reumatismului, osteoartritei, diareei, constipatiei, diabetului, febrei, a oboselii, infectiilor (si genitale), herpesului, scade nivelul glicemiei, bolilor de rinichi, ficat, inima (reduce riscul unui infarct) si chiar a malariei (datorita substantei numita chinina).

UZ EXTERN

Grape-ul este foarte popular datorita efectelor sale miraculoase in curele de slabire, mai ales ca are doar 25 de calorii (la suta de grame). Un astfel de fruct consumat zilnic te ajuta impotriva luptei cu surplusul de kilograme, fara a avea mari restrictii culinare. Este recomandat a se consuma in acest caz inainte de masa. El ajuta la scaderea colesterolului.

Mai este benefic, de asemenea, si in cazul transpiratiei picioarelor, ranilor, eruptiilor pe piele, matreata, paduchi, zona zoster, eczeme, diferitelor ciuperci ale pielii, cosurilor.

Grapefruit-ul isi aduce aportul si in cazul impiedicarii dezvoltarii mucegaiurilor, a dezinfectarii sistemelor de climatizare (etc)

Poti prepara un cocktail energizant din suc de grapefruit si suc de portocale

Coaja de grapefruit este un bun antiviral si antibacterian

 

Datorita continutului de uleiuri esentiale, coaja de grapefruit este recomandata ca antiviral si antibacterian natural.

De asemenea, numeroase produse de cosmetica si infrumusetare si intretinere au in componenta acest fruct, bauturi si alimente.

Grapefruit-ul este folosit si la aromatizarea sapunurilor

Rețete cu grapefruit

 

Grapefruit caramelizat

Avem nevoie de 1 grapefruit, 2 lingurite unt, 6 lingurite zahar, putin scortisoara (vara puteti inlocui cu menta).

Taiem grapefruitul in doua. Cu un cutit ascutit decupam miezul de pe coaja, usurel sa nu distrugem coaja, apoi scoatem miezul. Taiem miezul felii si il curatam de pielitele albe. Amestecam untul topit cu zaharul si scortisoara. Punem feliile de grapefruit peste el si amestecam. Punem miezul inapoi in coaja si dam la cuptor, sub grill, pentru 10 minute, pana vedeti ca zaharul face bule si se inchide putin la culoare. Serviti caldult sau rece. Vara puteti servi rece cu inghetata deasupra. Pofta Buna! (e-retete.ro)

Grapefruit caramelizat

 

Cat costa? 5 – 7 lei/kilogram

Dulceață din coji de grapefruit

Ingrediente

Cojile de la doua grapefruit mari, 1 kg zahar, 3 pahare apa, 1 lamaie, 1/2 baton vanilie.

Mod de preparare

Cojile de la grapefruit se introduc intr-un vas cu apa rece unde se lasa o zi. Se scot si dupa ce s-au scurs bine de apa, se rade partea galbena, lucioasa si se aseaza intr-un vas cu apa clocotita, unde se lasa sa fiarba, schimband apa de doua sau chiar de trei ori, pentru ca dulceata sa nu fie prea amara.

Se fierb cojile pana ce devin sticloase si destul de moi ca sa fie usor strapunse de dintii unei furculite. Cand sunt gata se scot, se lasa sa se scurga bine de apa, dupa care se taie in patrate potrivit de mari si se cantaresc 600 g pentru 1 kg zahar.

Se aseaza intr-un vas apa si zaharul si dupa ce s-a dizolvat se leaga zaharul si se introduc cojile de grapefruit . In continuare se procedeaza ca si la dulceata de coji de portocale.

 

CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR