De astazi, Apropo.ro te vrea sanatos si iti
prezinta 30 de legume si fructe importante pentru organismul tau.
Astfel, de luni pana vineri, timp de sase
saptamani, vei gasi pe Apropo.ro o prezentare a calitatilor a 30 de
fructe si legume, importante pentru o alimentatie sanatoasa si nu
numai.
Marul este considerat un aliment ce nu trebuie sa
lipseasca din meniul zilnic, fiind bogat in vitamine.
Consumat zilnic, marul este un izvor de sanatate pentru
organism. Nu degeaba se spune ca: „Un mar la masa, scoate doctorul
din casa”.
SCURT
ISTORIC
Marul exista inca din epoca de piatra, fiind in acele vremuri
o sursa
principala de hrana. Romanii sunt cei care l-au raspandit in
Europa.
Daca in antichitate se cunosteau doar 22 de soiuri de
mar, azi, ele ajung la peste 100 de soiuri.
In medicina naturista el a ocupat mereu un loc important. In din
cele mai vechi timpuri, Plinius cel Batran il recomanda celorlalti
pentru tratarea bolilor de stomac. Hildegard von
Bingen il considera un aliment bun contra migrenelor, durerilor de
ficat si de splina.
Pe langa prezenta lui in povesti si legende, el a existat si in
anumite ritualuri. Sa nu uitam ca marul ocupa un loc aparte si in
Biblie.
Un mar contine vitaminele C, E, A si B6, calciu, fosfor, cupru
si zinc. Poate fi consumat fara restrictii
deoarece nu contine grasimi si colesterol.
UZ
INTERN
Datorita celor 91 de calorii pe care le are, marul poate fi
folosit in curele de slabire.
Una din cele mai importante proprietati ale sale este aceea de a
incetini dezvoltarea celulelor canceroase. Consumul regulat de mere
diminueaza riscul infarctului miocardic, a valorii
colesterolului, regleaza tranzitul digestiv datorita pectinei,
previne ulcerul, ajuta impotriva constipatiei, dreneaza rinichii,
este un bun dezinfectant al intestinului si poate
functiona ca un eliminator al nicotinei existente pe intestinul
fumatorului.
O cura cu mere
este indicata oricarei persoane, mai ales daca sufera de
hipertensiune sau astenie fizica si
intelectuala.
Pe cine nu dispune o bucata de placinta cu
mere?
UZ
EXTERN
Marul nu este un produs miraculos doar pentru mentinerea
sanatatii organismului, ci si pentru intretinerea frumusetii.
Se cunoaste ca el este folosit ca tratament pentru
improspatarea si revigorarea tenului. In
combinatie cu miere, smantana, iaurt sau ulei de masline, el face
minuni pielii. El este si un bun adjuvant in
albirea dintilor.
Coaja de mar contine o cantitate cu pana la cinci ori mai mare
de Vitamina A decat pulpa de mar.
Se poate consuma in stare naturala, copt, ras pentru placinte si
prajituri sub forma de compoturi, in specialitati culinare sau
salate.
Mastile cu mar ofera revigorare tenului
tau
Salata cu
mere
Pentru salata ai nevoie de 1 kilogram de mere,
150 ml vin alb (de preferinta sec), 50 grame zahar si putina
scortisoara.
Merele fara coaja se taie felii si se aseaza
intr-un castron potrivit. Zaharul si scortisoara se toarna peste
vin si fierbe acest amestec foarte putin, dupa care se toarna peste
merele din castron. Se amesteca ingredientele. Aceasta salata se
serveste langa o friptura de vita. Pofta buna! (Delly)