Conopida este considerata si un bun aliment anticangerigen si detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor sa slabeasca deoarece nu are multe calorii și grasimi.
100 de grame de conopida au 25 de kcal (cea fiarta are 75 kcal), nu are grasimi, are 5.300 de carbohidrați, proteine 2 grame. De reținut este și faptul că, tot la 100 gr conopidă, găsim retinol, acid ascorbic 46.400 mg, niacina 0,0,500 mg, potasiu 303 mg, fosfor 44 mgși sodiu 30 mg.
Consumul acestei legume de cel putin trei ori pe saptamana previne anemia si regleaza tensiunea arteriala.
SCURT ISTORIC
Conopida sau „varza de Cipru”, cum a fost denumita la inceput” provine, dupa cum ne sugereaza si porecla, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani.
Aceasta a fost cultivata in Persia antica si in Egipt, Italia, iar in secolul 16 a ajuns si pe continentul european.
Contine enzime, proteine si vitamine, toate bune pentru a fi folosita in favoarea unui organism sanatos.
Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.
UZ INTERN
Printre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detoxifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentitiei.
Conopida poate fi folosita gatita sau murata. Daca nu s-a folosit toata conopida la gatit este indicat sa se pastreze la rece impachetata in folie, insa nu pentru mult timp.
Conopida
Persoanelor care au probleme cu glanda tiroida (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopida, deoarece predispune la aparitia gusei endemice.
Conopida este benefica si in cazul bruxismului si a altor ticuri nervoase.
UZ EXTERN
Conopida este benefica si in combaterea matretii.
De asemenea, datorita lipsei de colesterol, a unui indice caloric si glicemic mic si a calitatii sale, aceasta leguma poate fi inclusa in dieta persoanelor care vor sa slabeasca sanatos.
Persoanele care fumeaza ar trebui sa consume de cate ori au ocazia conopida, dar si brocoli, fiind doua legume ce contin substante anticancerigene.
Conopida in stil englezesc
Ai nevoie de 1 conopida, 50 grame unt, 1 lamaie, 1 legatura patrunjel, sare, piper.
Conopida se fierbe intreaga in apa clocotita cu sare, pentru 10-15 minute. Se scurge si se pune intr-un vas de jena, se desface in 2, se adauga deasupra bucatele de unt si se stoarce lamaia. Se da la cuptor, la foc mediu pentru 10-15 minute. Se serveste cu patrunjel tocat fin. Pofta Buna! (gastropedia.ro)
Conopida in stil englezesc
Piure de conopida si avocado – reteta raw
Ingrediente: o conopida mica, un avocado, zeama de lamaie, sare, piper, alte condimente dupa preferinte.
Mod de preparare: Se mixeaza toate ingredientele de mai sus. (hrana-vie.blogspot.ro)
CITESTE MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR