Armata SUA se teme de catelusi si pisicute
Rabia, sau turbarea, este o boala generata de un virus si care afecteaza sistemul nervos central atat la animale cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactul cu tesutul cerebral.
Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor dar si daca saliva unui animal infectat le atinge o rana deschisa.
Anunt privind pericolul animalelor dragalase
Pe 31 august, 2011, un soldat american in varsta de 24 de ani, Kevin Shumaker, a murit de rabie dupa ce a fost muscat de un caine vagabond din Afganistan.
Acesta a fost primul soldat care a murit in urma acestui virus de la razboiul din Vietnam pana in prezent asa ca Armata SUA a decis sa lanseze o campanie agresiva de educare a militarilor privind posibilitatea infectarii de la animale bolnave, mai ales in zonele aflate in curs de dezvoltare.
Aceasta campanie vine si in urma unei statistici prin care aproximativ 600 de soldati au fost muscati de animale salbatice in timpul misiunilor, in decursul a 30 de zile. Dintre acestia, 117 au fost vaccinati anti-rabie si 25 au fost nevoiti sa ia si un tratament medical pentru a se vindeca.
„Pana si pisicutele pot fi letale”
Dupa cum vedeti din poza, acestia ii sfatuiesc pe soldati sa nu mai hraneasca si sa se joace cu catelusii si pisicutele pe care le gasesc pe strazi iar in cazul in care sunt muscati sau saliva acestor animale intra in contact cu o rana deschisa, soldatii sunt sfatuiti sa se spele imediat cu apa si sapun dupa care sa se prezinte de urgenta la un control medical.
Daca o persoana care a fost muscata sau infectata cu rabie nu se prezinta in 24 de ore la un control medical, sansele ca acesta sa fie vindecat scad dramatic, ajugand la deces.