A fost anuntat oficial DSLR-ul Canon EOS-1D X
Noul EOS-1D X va fi topul de gama al DSLR-urilor (Digital Single Lens Reflex) Canon, care va inlocui atat modelul EOS-1Ds Mark III cat si EOS-1D Mark IV, fiind echipat cu un senzor CMOS full-frame de 18 Mpx, inregistrare video Full HD si un numar de 12 cadre pe secunda.
Inainte sa incepem sa insiram restul proprietatilor atat fizice cat si software, asigurati-va ca aveti cateva minute libere pentru ca va dura:
Un prim aspect al acestui aparat foto este ca senzorul sau va avea cei mai mari pixeli intalniti la modelele Canon de pana acum, de 6,95 microni, fiind cu 1,25 microni mai mari decat cei de la modelul Eos-1D Mark IV si cu 0,55 microni mai mari decat cei intalniti la modelul EOS 5D Mark II.
Canon promite ca acest senzor full-frame va avea cel mai mic nivel de zgomot de imagine intalnit pana acum, fiind echipat aditional si cu o structura de fotodioda, cu o rata de conversie fotoelectrica ultraeficienta.
Canon EOS-1D X va avea doua procesoare de imagine Dual DIGIC 5+, conversie analog-digitala pe 14 biti si o viteza de 12 cadre pe secunda.
Anuntul acestui model vine in urma atingerii pragului de productie a aparatului cu numarul 50 de milioane, din luna septembrie a acestui an iar Canon a precizat ca pana la sfarsitul acestui an va atinge pragul de 70 de milioane de lentile EF construite.
Canon EOS-1D X vedere de sus
Creierul din spatele body-ului
Merita mentionat si faptul ca modelul va avea trei procesoare incorporate, cele doua procesoare DIGIC 5+(care sunt capabile sa ofere o viteza de calcul de 17 ori mai rapida decat modelele DIGIC 4) pentru imagini si un procesor DIGIC 4 pentru masurarea de lumina si pentru autofocalizare.
Aceste procesoare vor putea face corectii, in timp real, ale aberatiilor cromatice generate de mai multe lentile EF, fara ca utilizatorul sa mai treaca prin acesti pasi in post-productie.
Procesorul DIGIC 4 va folosi un senzor RGB de 100.000 pixeli pentru o acuratete imbunatatita a expunerii cu detectie de culoare si de fata (cu 252 zone pentru masurari generale si 35 zone pentru zonele cu iluminare slaba), care va lucra impreuna cu noul sistem EOS iTR AF al camerei (Intelligent Tracking and Recognition Auto Focus).
EOS-1D X va avea si un nou motor de curatare al prafului de pe senzor (Ultrasonic Wave Motion Cleaning) care va include un nou strat de fluor pe geamul de absortie a razelor infrarosii.
Modelul va fi echipat si cu o plaja incredibil de mare a sensibilitatii la lumina (ISO), intre 100 si 51,200, permitand fotografului un ISO 50 pentru fotografiile de studio si de peisaje si doua setari mari de ISO 102,400 (H1) si ISO 204,800 (H2) pentru situatiile in care lumina disponibila este foarte slaba.
Receiver GPS Canon GP-E1
Sistemul de focalizare
EOS-1D X va avea incorporat cel mai sofisticat sistem de autofocalizare a unui aparat DSLR facut vreodata de Canon: Auto Focalizare de Inalta Densitate Reticulara pe 61 de puncte.
Cele 21 de puncte de focalizare din zona centrala vor fi la eficienta maxima incepand cu diafragme deschise de la f/5.6 (variind in functie de lentila folosita). Cele 5 din centru sunt si ele puncte de precizie inalta, de tipul incrucisarii diagonale, care se vor afla la eficienta maxima incepand cu diafragme de la f/2.8.
Toate functiile de AF vor avea propriul tab in meniu pentru a usura accesul la ele iar fotograful va avea acces la un instrument de configurare pentru setarea sensibilitatii de urmarire a subiectelor, accelerarea si franarea lor cat si comutarea pe sistemul de focalizare automat.
Canon EOS-1D X va oferi sase moduri de AF: Spot, Single Spot, Single Point cu patru puncte inconjuratoare, Single Point cu opt puncte inconjuratoare, Zone si Auto AF.
Am precizat mai devreme despre noul EOS iTR AF (sistemul de urmarire si recunoastere) care va fi ideal pentru fotografia de eveniment, sport sau fotojurnalism. Modul implicit pentru EOS-1D X va folosi detectie de faza a informatiilor AF, insa o noua optiune va permite tehnologia Face Detection sa urmareasca (in plus fata de informatiile de culoare) fetele recunoscute ale celor din cadru.
Canon EOS-1D X vedere laterala
Imbunatatiri Video
Alaturi de standardele „clasice” de 1080p la 24fps sau 30fps, 720p la 60fps, inregistrate in h.264, Canon a reusit sa lungeasca timpul de inregistrare pana la 29 de minute si 59 de secunde, camera generand un nou clip video in momentul in care va atinge limita de 4 GB.
Cele doua formate noi de compresie ALL-i (intraframe) si IPB (interframe) vor oferi fotografului un flux de lucru ideal.