50 de lucruri care împlinesc 50 de ani în 2013
1. Beatlemania – În 1963 trupa The Beatles făcea ravagii în Marea Britanie, pentru ca un an mai târziu să asalteze și topurile din America. Albumul lor de debut a staționat timp de 18 săptămâni la locul 1 din Top 10 din Marea Britanie.
2. Mouse-ul – Dough Engelbart de la Institutul de Cercetare Stanford (acum SRI International) a inventat mouse-ul pentru calculator în 1963.
3. Controlul greutății – casnica Jean Nidetch a deschis primul club al celor care aveau probleme cu greutatea și necesitau un ajutor din partea specialiștilor pentru a slăbi. Jean a avut și ea probleme cu kilogramele în plus, a încercat aproape orice dietă care exista la acea vreme. Din acest club și membrii care s-au înscris, Jean a reușit să aibă un imperiu financiar de invidiat.
4. Telefonul cu butoane – Bell System a lansat prinul telefon cu butoane în 1963. Acest sistem urma să înlocuiască telefonul cu disc, celebru în toată lumea.
5. Michael Jordan, Johnny Depp, Brad Pitt…. – Michael Jordan a împlinit 50 de ani în luna Februarie, Depp va face 50 de ani pe 9 iunie. Lor li se mai adaugă Brad Pitt, Quentin Tarantino, Andrew Sullivan, Tori Amos, Edie Falco, Helen Hunt, John Stamos, Charles Barkley, Gary Kasparov, Lisa Kudrow, Joe Scarborough, Coolio, Julian Lennon, Jet Li, Conan O”Brien, James Hetfield, Norm Macdonald, Mike Myers, Steven Soderbergh, politician Rand Paul, și Prințesa Încoronată a Japoniei Masako.
6. The Avengers, Marvel – Cu aproape 50 de ani înaintea filmului, Marvel Comics publica The Avengers, o echipă de supereroi. Lor li s-au mai adăugat personaje celebre precum Captain America, Spider-Man, Wolverine, the Black Widow, și Daredevil cunoscute în întreaga lume.
7. X-Men – în luna noiembrie, și tot înaintea filmului precum în cazul The Avengers, Marvel lansa The Uncanny X-Men, echipa de tineri eroi mutanți.
8. Smiley Face – Harvey Ball a desenat fața zâmbitoare ce urma să aibă un succes incontestabil în1963 pentru a înveseli și a motiva angajații unei companii. Înițial era doar un zâmbet, ulterior Ball adăugând și două puncte ca ochi.
9. The Rolling Stones – au cântat împreună la Londra la sfârșitul lui 1962, dar în 1963 l-au adus în trupă și pe bateristul Charlie Watts, iar mai apoi au lansat primul lor single „Come on” – o melodie pe care ei au urtât-o rău de tot!
10. „BLOWIN” IN THE WIND” – imnul de pace al lui Bob Dylan lansat în 1963, un hit în acel an și pentru Peter, Paul și Mary. Piesa „Talkin'” a lui Bob Dylan și albumul „The Freewheelin” Bob Dylan” l-au transformat într-un mare star.
11. „Surfin’ USA” – imnul celor de la The Beach Boys dedicat surferilor de pretutindeni a prins extraordinar la public.
12. Caseta compactă – înainte de formatul digital a existat caseta, un mod ieftin pentru tinerii acelei vremi de a înregistra muzica favorită. Prima casetă C60 (câte 30 de minute pe fiecare parte) a fost produsă de Phillips în 1963.
13. Codul Poștal – a fost dat în folosință pe 1 iulie 1963 în sediile de poștă, pentru a ușura munca angajaților.
14. Tenis pentru femei – Fed Cup a reprezentat prima echipă în competiția de tenis, în 1963. În turneu erau invitate jucătoarele din US și Marea Britanie, care plăteau totul din buzunarul lor, nefiind pus la bătaie niciun premiu.
15. The Fugitive – cu aproape trei decade înainte ca Harrison Ford să primească rolul, seria tv originală îl avea ca protagonist pe David Janssen în rolul Dr. Richard Kimble.
16. Marele Jaf din Tren din Marea Britanie – pe 8 august 1963 o bandă alcătuită din cel puțin 15 persoane, în frunte cu Bruce Reynolds, jefuiau trenul de pe ruta Glasgow – Londra. Din trenul oprit pe Podul Feroviar Bridego hoții au furat 2,3 milioane de lire sterline. Deși aveau arme, nu le-au folosit.
17. Deltaplanul sau Hang Glider – în 1963 australianul John W. Dickenson moderniza conceptul aripilor flexibile ale deltaplanului. Îmbunătățirile propuse i-au adus o medalie de aur din partea Federației Internaționale de Aeronautică.
18. Mașina de tuns iarba – inspirat de invenția din 1955 a lui Christopher Cockerell, suedezul Karl Dahlman a creat în 1963 o variantă „zburătoare” a mașinii de tuns iarba – „Flymo”. A avut un succes mare încă de la acea vreme.
19. Hipertextul – conceptul a fost inventat în 1963 de Ted Nelson. Un „material scris sau grafic interconectat într-o manieră complexă, care în mod convențional nu poate fi reprezentat pe hârtie”. Principala aplicație actuală a hipertextului este World Wide Web-ul alături de noțiunile asociate HTTP și HTML.
20. „I have a dream” – cel mai cunoscut discurs al reverendului Martin Luther King Jr.a fost la Washington, pe 28 august 1963, în fața a peste 200.000 de persoane. Atunci și președintele Kennedy a spus câteva cuvinte, dar ceea ce a vorbit Martin a inspirat întreaga adunare: „Visez că într-o zi această națiune se va ridica și va îndeplini adevărata menire a crezului său: ‘Toți oamenii sunt egali’. Visez că cei patru copii ai mei vor trăi într-o zi într-o națiune unde nu vor fi judecați după culoarea pielii, ci după caracterul lor. Visez că într-o zi, pe dealurile roșii din Georgia, fii foștilor sclavi și fii foștilor proprietari de sclavi vor putea să stea împreună la masa frăției„.
21. Segregarea pentru totdeauna – guvernatorul statului Alabama, SUA, George Wallace a rostit în 1963, 14 ianuarie, celebrele vorbe la inaugurarea sa „segregarea acum, segregarea mâine, segregarea pentru totdeauna”.
22. „Ich bin ein Berliner- Sunt berlinez” – acestea sunt vorbele rostite de președintele Kennedy, în 26 iunie 1963, la Poarta Branderburg în Berlinul Occidental, drept susținere morală pentru vest-berlinezii din RFG.
23. Alegerea lui Papa Ioan Paul al VI-lea – după moartea surprinzătoare a lui Papa Ioan al XXIII-lea, Giovanni Battista Montini era ales ca Papa pe 21 iunie. Cunoscut pentru ideile sale liberale și suportul pentru reforma socială, Battista era exemplul perfect pe Papa pentru anii ’60.
24. Iron Man – cu doi ani înainte ca viitorul erou al ecranizării Robert Downey Jr. să se nască, Stan Lee și Jack Kirby au creat acest personaj la Marvel Comics.
25. Kenya – pe 12 decembrie 1963, Kenya devenea cel de-al 34-lea stat african care obținea independența.
26. Transplant de rinichi de la donatori decedați – transplantul de rinichi înregistra un succes încă din 1958, dar în 1963 s-a efectuat primul transplant de la un donator decedat.
27. Lampa cu lavă – lampa cu efect psihedelic a fost inventată de antreprenorul britanic Edward Craven-Walker.
28. Cleopatra – Elizabeth Taylor și Richard Burton au făcut împreună roluri memorabile. Acesta a fost cel mai scump film realizat, și încă redifuzat la cerința publicului. A avut buget și încasări pe măsură.
29. Alfanumeric APS2 – cu 20 de ani înaintea Microsoft Word, acest sistem genera caractere pe un tub catodic. Putem spune că acestea ar putea fi primele calculatoare personale.
30. „Crinii câmplului „ – un film emoționant cu Sidney Poitier ce i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor – și primul african american premiat.
31. Lamborghini – Ferruccio Lamborghini a fondat compania sa în Italia, în mai 1963, și a lansat primul model prototip, 350 GTV, la Torino Auto Show în luna noiembrie a aceluiași an.
32. Prima femeie în spațiu – cu 20 de ani înainte ca Sally Ride să devină prima femeie astronaut, Lt. Valentina Tereshkova de 26 de ani a fost prima femeie cosmonaut, când Uniunea Sovietică a trimis-o să înconjoare Pământul de 43 de ori la bordul naveiu Vostok 6. Înainte de a intra în acest program spațial, Valentina a lucrat într-o fabrică de textile, și practica skydiving-ul în timpul liber.
33. Erupția vulcanului de pe Muntele Agung – catastrofele naturale sunt răspunzătoare de numeroase decese. În 17 martie 1963, vulcanul de pe muntele Agung a erupt provocând moartea a 11.000 de persoane.
34. „Modesty Blaise” – scriitorul Peter O’Donnel și artistul Jim Holadaway au creat eroina britanică care a dovedit că o femeie superspion poate fi interesantă, sexy, talentată…. precum James Bond.
35. „Be my Baby” – Înainte ca Phil Spector să fie întemnițat pentru crimă, era un tânăr producător în vârstă de 23 de ani are avea topurile muzicale „la picioare”. În decembrie 1963, fanii aveau să ia parte la o revoluție muzicală cu noul single „Be my Baby” cântat de Ronettes.
36. Nanosecunda – noua fracțiune a secundei, unitate temporală, era des folosită în știință, filmele de ficțiune, etc, pentru a descrie anumite viteze de neconceput. Nanosecunda este a miliarda parte dintr-o secundă. De asemenea, în 1963 se folosea si picosecunda (a trilioana parte dintr-o secundă) și femtosecunda (1 x 10-15 dintr-o secundă). Cât de rapid este? Putem spune că sunt mai multe femosecunde într-o secundă decât sunt secunde în 31 de milioane de ani.
37. Uciderea lui MEDGAR EVERS – liderul drepturilor civile din Mississippi și lider regional al Asociației Naționale pentru progresul Persoanelor de Culoare, MEDGAR EVERS, a fost împușcat în spate în noaptea de 12 iunie 1963. Acest lucru a servit la mobilizarea mișcării drepturilor civile, unde s-au unit albii cu cei de culoare, și au fost susținuți de Kennedy.
38. Tratatul de interzicere a testelor nucleare – US, URSS și Marea Britanie au semnat un acord cu Moscova la 5 august prin care se stipula interzicerea testelor nucleare în spațiu, în atmosferă, sub apă. Mai târziu, alte 113 națiuni au semnat acest tratat – majoritatea nici nu aveau centrale nucleare.
39. The Nutty Professor – Jerry Lewis introducea eroul faimos în filmul său cu profesorul nebun și trăznit. Peste ani, rolul a fost interpretat și de Eddie Murphy.
40. Filmul 8½ sau Otto e mezzo – este comedia dramă a lui Federico Fellini din 1963 cu Marcello Mastroianni, filmat alb-negru, ce a primit numeroase premii de-a lungul vremii.
41. Parfumul Affair – este denumirea unui scandal politic britanic din 1963, ce poartă numele după John Profumo, secretar al Ministerului de Război. Acesta a avut o aventură cu o domnișoară, Christine Keeler , amanta unui presupus spion rus și protejata lui Stephen Ward, care obișnuia să plaseze fete sărace politicienilor avuți.
42. Cel mai pașnic protest din istorie – una dintre cele mai șocante imagini ale unui protest pașnic a avut loc în 13 iunie 1963 când călugpărul budist Quang Duc s-a incendiat, apoi a pornit pe străzile din Saigon cu corpul în flăcări. Gestul său a fost provocat de tratamentul inuman asupra budiștilor de către guvernul vietnamez, condus de președintele Diem.
43. Skateboarding – primul skateboard datează probabil din anii ’40, ce era folosit de surferi pe uscat… atunci când nu erau valuri. A devenit un sport abia în 1963 – skateboarding. Primul campionat s-a ținut în 1966, în SUA.
44. „Știința de a fi și arta de a trăi” – Guru Maharishi Mahesh Yogi a fondat programul internațional Meditația Transcendentală, ce avea să cheme la meditație sute de persoane. A organizat cursuri de pregătire pentru profesorii de meditație, a scris numeroase cărți, printre care și „Știința de a fi și arta de a trăi” în care prezintă viziunea sa despre o nouă umanitate, cu mult mai dezvoltată.
45. „The Birds” – filmul în regia lui Alfred Hitchcock este considerată o operă de artă. Cine l-a văzut nu îl mai poate uita!
46. Astro Boy – micul robopt supererou Tetsuwan-Atom este un erou manga cunoscut japonezilor încă de prin 1951, când a debutat în televiziune. În 1963, animația a lansat și varianta americană.
47. Zanzibar – această țară din Africa de Est și-a câștigat independența în decembrie 1963 devenind monarhie constituțională. O lună mai târziu, după Revoluția din Zanzibar, aceasta a devenit Republica Oamenilor din Zanzibar și Pemba. În aprilie 1964 s-a alăturat Republicii Unite Tanganyka și împreună au format Republica Unită Zanzibar. Acum este o regiune semi-autonomă.
48. Pop Art la Muzeul Guggenheim – prima mare expoziție a acestei arte de la muzeul Guggenheim din New York a fost deschisă în martie 1963. De-a lungul timpului aici au fost prezenți artiști precum Andy Warhol, Jasper Johns și Robert Rauschenberg.
49. Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy – a fost cea mai mare știre a anului 1963 – 22 noiembrie. Președintele Kennedy a fost asasinat de Lee Harvey Oswald în timpul unui tur al orașului Dallas, Texas, într-o mașină decapotabilă, alături de soția sa, Jaqueline. O întreagă națiune a plâns la moartea președintelui.
50. Doctor Who – una dintre cele mai importante celebrări ale lui 2013 va fi aniversarea a 50 de ani de la lansarea primului episod din Doctor Who de către BBC – pe 23 noiembrie, la o zi distanță de uciderea lui Kennedy.