10 alimente pentru un ten sănătos
Nu spunem că nu există produse de calitate ce ajută unui ten să fie curat și sănătos, însă de ce nu ai încerca și varianta de casă a unei măști hrănitoare.
Un drum la magazin, câteva ingrediente diferite, ceva uleiuri sănătoase cu nutrienți te pot scuti de mulți bani la salonul de înfrumusețare. Și nu uitați de consumul de apă, odihna corespunzătoare și un nu mare fumatului.
1. Avocado
Avocado-ul este folosit în multe produse faciale, dar se poate folosi și în starea lui naturală. Fructo-leguma este bogată în vitamina B ce ajută unui ten sănătos și curat, și ajută atunci când te confrunți cu iritațiile, cu o piele roșie sau uscată. Poți folosi avocado atât în salate, cât și în prepararea unor măști.
2. Fructele de pădure
Conțin vitamina C, bună pentru piele. De la căpșuni până la afine, vitaminele vor lucra la construirea colagenului, respectiv la un ten întinerit.
Fructele de pădure conțin și antioxidanți, care previn inflamațiile la nivelul pielii. Nu evita consumul acestor fructe sănătoase, pe care le poți integra și în măștile preparate de tine.
3. Brânza
Acest aliment conține seleniu și vitamina E, ajută în lupta cu radicalii liberi, dar este și un bun antioxidant. Anumite studii arată că are puterea de a preveni anumite tipuri de cancer, dacă este consumată cu o anumită regularitate.
4. Sâmburii de migdale
Acizii grași conținuți de migdale mențin membrana celulelor, și ajută și la eliminarea toxinelor din organism. Migdalele mai conțin și acele grăsimi sănătoase indicate a fi consumate în defavoarea altora. Nu sunt un factor nesănătos pentru greutate, astfel că sunt recomandate ca și gustări peste zi.
5. Cartofii
Nu vorbim de cartofi nu spunem și de cei prăjiți ca fiind sănătoși, dar nici nu este sfârșitul lumii dacă îi consumi ocazional. Cartofii copți ar trebui să facă parte din meniul tău, dar atenție cu cei îi combini.
Cartofii conțin un procent ridicat de zinc, dar și vitamina C ce ajută elasticității pielii, oferindu-i un aspect tânăr și sănătos.
6. Cerealele integrale
Au un index glicemic scăzut, sunt bogate în fibre, reglează nivelul zahărului din sânge și sunt sănătoase pielii și organismului. Poți consuma cu regularitate orez brun, quinoa, orz, bulgur, orez sălbatic, germeni de grâu, mei, ovăz, grâu, etc.
7. Semințele de in
Dacă nu ești genul care să consume pește, atunci semințele de in sunt cele care îți vor furniza doza optimă de acizi grași esențiali Omega 3. Semințe de in sunt bogate în vitamine și minerale, fitochimicale, acid alfa-linoleic. De asemenea, semințele de in ajută la digestie, luptă împotriva cancerului, induce starea de sațietate dacă sunt consumate înainte de masă – cu circa jumătate de oră.
Acizii grași combat ridurile și întăresc membranele celulelor, permițând astfel reținerea de apă în celule.
8. Iaurtul
Este bogat în proteine și fibre, ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. Poate fi comsumat ca atare, combinat cu fructe de sezon sau ca mască pentru ten.
9. Ardeiul gras
Ardeiul gras de toate culorile – verde, galben, roșu, portocaliu, arată bine pe o farfurie. Conține antioxidanți, licopen – cel roșu, este un puternic carotenoid, previne cancerul, menține pielea sănătoasă. Bun de consumat și în diete, el ajutând la pierderea kilogramelor în plus, vitaminizând organismul.
10. Mango
Nu este doar un fruct delicios, ci face minuni pentru pielea și organismul tău. Conține peste 80 la sută vitamina A pe care trebuie să o consumi zilnic. Nivelul ridicat de antioxidanți ajută în lupta cu radicalii liberi, previne îmbătrânirea prematură a tenului și pielii. În plus, mango are și puține calorii, ceea ce nu poate fi decât benefic siluetei tale.