Zooterapia – aplicata, în premiera în România, într-un centru pt. copii

08 02. 2005, 18:31
Cîțiva caței maidanezi sînt, de trei saptamîni, primii terapeuți patrupezi din România, ei "lucrînd" de doua ori pe saptamîna cu 12 copii - pacienți cu probleme emoționale și de integrare aflați la Complexul de Servicii Sociale "Sfîntul

Cîțiva caței maidanezi sînt, de trei saptamîni, primii terapeuți patrupezi din România, ei „lucrînd” de doua ori pe saptamîna cu 12 copii – pacienți cu probleme emoționale și de integrare aflați la Complexul de Servicii Sociale „Sfîntul Ștefan” din București.

Cei opt caței au fost dresați, în ultimele patru luni, pentru a face parte din programul „Cîini pentru oameni”, lansat oficial marți și inițiat de Fundația pentru Protecția Animalelor „Vier Pfoten”.

Coordonatorul Florian Irimiea a declarat, în conferința de presa de lansare, ca scopul programului este sa ofere asistența copiilor cu probleme emoționale sau psihice, persoanelor cu dizabilitați fizice sau vîrstnicilor aflați în instituții sau în tratament la domiciliu, prin zooterapie. Aceasta practica medicala – care nu a mai fost aplicata pîna acum în România – folosește animale special dresate pentru a ajuta oamenii sa puna capat problemelor afective.

„Terapeuții cu patru labuțe ofera ceea ce medicina nu poate oferi fara sa foloseasca medicamente. Este demonstrat clinic faptul ca pacienților care ating sau care vorbesc cu un animal le scade presiunea arteriala, iar stresul și depresiile, daca nu dispar, cel puțin se reduc drastic”, a afirmat Irimiea.

Coordonatorul programului a susținut ca, în urma unui contract de aplicare a zooterapiei semnat de fundație cu Direcția Generala de Asistența Sociala a Sectorului 1, au fost selectate cîteva centre cu copii instituționalizați care ar putea beneficia de programul „Cîini pentru Oameni”.

Activitatea cîinilor a început cu 12 copii de la Centrul „Sfîntul Ștefan”, tratamentul avînd deja unele rezultate vizibile, potrivit coordonatorilor proiectului. Astfel, Ioana Tomescu, director executiv al „Vier Pfoten”, a povestit ca mai mulți copii însingurați, care refuzau sa vorbeasca ori sa își faca prieteni au început sa comunice, dupa doar cîteva ședințe de zooterapie.

„Sunt copii singuri care au nevoie de cineva care sa fie doar al lor. Iar cațeii le ofera acest lucru, le dau încredere, responsabilitate”, a spus Florian Irimiea.

Mai mult, Adina Nicu – psihologul care a evaluat cei 12 copii și care monitorizeaza evoluția acestora – a confirmat ca, prin zooterapie, „se poate lucra și cu acei copii cu un nivel de anxietate ridicat sau cu cei cu o ușoara dispoziție depresiva, cei care sunt descurajați, pesimiști, fara speranța”.

În ceea ce privește pregatirea patrupedelor, este vorba despre cîini luați de pe strada și dresați de antrenori canini, dupa o perioada destul de mare de socializare, întrucît cîinii pentru terapie trebuie sa aiba o relație foarte buna cu stapînii lor.

„Pe Tina am gasit-o vara trecuta, într-o parcare. La început era foarte sperioasa, astfel ca mi-a fost greu sa o obișnuiesc sa aiba încredere în oameni”, a povestit Florina Pleșca, antrenor canin în cadrul proiectului „Cîini pentru oameni”. „La fel, Crețu și Codruț au fost gasiți pe strada: unul dintre ei fusese calcat de o mașina, iar celalalt îl pazea”, a mai spus antrenorul.

Cei trei caței pomeniți de Pleșca – acum „instructori de zooterapie” – au participat, alaturi de alții cinci, la demonstrația facuta cu ocazia lansarii proiectului. Cîinii au aratat ca știu sa asculte de la comenzi simple (sa stea jos ori sa își urmeze stapînul) și pîna la cele mai complicate (sarituri peste obstacole sau prin cercuri de foc).

„Totul face parte din pregatirea lor; dorim sa îi facem cît mai ascultatori, cît mai prietenoși fața de viitorii lor «pacienți». Am dorit sa-i învațam comenzile mai dificile, pentru o noua etapa a programului, care va urmari dresarea patrupedelor pentru cautare și salvare – rescue dogs”, a precizat directorul executiv, Ioana Tomescu.

Proiectul urmeaza sa se extinda pentru a ajuta o categorie cît mai mare de oameni cu probleme, susțin coordonatorii, afirmînd ca deja exista cereri din partea unor centre care vor sa înceapa zooterapia pentru unii dintre pacienții lor. „Pe lista noastra sunt toate persoanele care au nevoie de ajutor”, a mai spus coordonatorul Florian Irimiea.

Mediafax