Ziua razvratitilor

08 07. 2002, 09:39
Armstrong a facut ieri, în prima etapa, cel mai neasteptat lucru: a evadat. Cîteva minute, pîna si-a pus adversarii la punct, apoi i-a lasat prim-planul lui Rubens Bertogliati. 9 minute si 8 secunde. Atît a durat Turul Frantei 2002. Atît i-a trebuit lui Lance Armstrong sa parcurga cei 7

Armstrong a facut ieri, în prima etapa, cel mai neasteptat lucru: a evadat. Cîteva minute, pîna si-a pus adversarii la punct, apoi i-a lasat prim-planul lui Rubens Bertogliati.

9 minute si 8 secunde. Atît a durat Turul Frantei 2002. Atît i-a trebuit lui Lance Armstrong sa parcurga cei 7 kilometri ai prologului de sîmbata si sa-si spulbere toti adversarii. 9 minute si 8 secunde a rulat Armstrong în echipamentul albastru al echipei US Postal, 9 minute si 8 secunde la finalul carora a si îmbracat tricoul galben. Asa, ca sa se stie cine-i patronul Turului.

Determinarea americanului s-a confirmat si ieri în prima etapa, Luxemburg-Luxemburg (192,5 km), una de plat, denivelata cînd si cînd de cîteva catarari usoare. La al treilea urcus al zilei, în pluton s-au produs ceva miscari, dar nimic amenintator pentru Armstrong. Lance putea sta linistit lînga „postasii” lui. Dar n-a facut-o. Spre uluirea tuturor, tricoul galben a zbughit-o într-o evadare neverosimila. Cîteva pedale bine apasate si s-a ales praful de fuga celorlalti, de pluton, de adversari. Apoi s-a retras senioral si a lasat onorurile altora.

În speta anonimului Rubens Bertogliati, un elvetian de 23 de ani, aflat la primul sau an de profesionism.

Rutierul de la Lampre a evadat pe ultimul kilometru si a zadarnicit eforturile sprinterilor de meserie, care pregateau un finis furibund. Bertogliati si-a asigurat si tricoul galben (probabil pîna la contratimpul pe echipe de miercuri) în dauna lui Jalabert, care se lacomise la bonificatia de doua secunde acordate unui amarît de loc 3 la primul sprint al zilei, si chiar a lui Zabel, primul dintre sprinteri. O zi istorica pentru Rubens: victorie de etapa, lider la general plus tricoul alb al tinerilor.

A întrerupt traditia

În calitatea sa de cîstigator al ultimei editii a Marii Bucle, Lance Armstrong trebuia sa poarte în prologul de sîmbata tricoul galben. A preferat însa echipamentul echipei sale, US Postal, rupînd astfel firul traditiei. „Nu cred ca era drept sa merg în galben. Am învins anul trecut, dar acum sîntem într-o cursa diferita”, a declarat rutierul american. Armstrong a recunoscut totusi ca alegerea sa a fost putin motivata si de superstitie, sezonul acesta el cîstigînd alte doua competitii importante în echipamentul cu care a început Turul.

Felicitari învinsului

Lance Armstrong l-a felicitat pe Jan Ullrich pentru ca a recunoscut consumul de amfetamine. „Cred ca-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce a facut. Este om si a admis ca a gresit. S-a purtat ca un adevarat gentleman. A fost incredibil de curajos si de cinstit”, a comentat americanul, care nu s-a sfiit sa adauge: „O sa-i simt lipsa, atît eu, cît si întregul Tur al Frantei”. Anul trecut, Ullrich a terminat Marea Bucla al doilea, dupa Armstrong. (Marian Visu)

A jurat mezinul

Cel mai tînar ciclist participant în editia actuala a Turului Frantei, francezul Jerome Pinot din echipa Bonjour, a citit ieri juramîntul sportivilor, înainte de startul în prima etapa. Scopul ceremoniei este ca rutierii sa promita ca vor transforma cursa în una cinstita si fair-play. Pinot, care se afla la prima Mare Bucla din cariera, a împlinit 22 de ani pe 2 ianuarie.

Sosire în lumea baroca

Etapa de azi porneste din Luxemburg si se încheie la Saarbrucken, în Germania. Orasul de sosire e capitala regiunii Saar, avînd o populatie de 182.900 de locuitori si o suprafata de 167 kilometri patrati. În timpul lunilor de vara, urbea gazduieste o serie de festivaluri care atrag turistii. Un alt motiv de a primi musafiri îl reprezinta cladirile în stil baroc, proiectate de celebrul arhitect Friedrich-Joachim Stengel, si numeroasele muzee.

REZULTATE.

Prolog, 7 km la Luxemburg: 1. Lance Armstrong (SUA/US Postal) 9:08; 2. Laurent Jalabert (Fra/CSC Tiscali) la 2s; 3. Raimondas Rumsas (Lit/Lampre) la 3s; 4. Santiago Botero (Col/Kelme) la 4s; 5. David Millar (MBr/Cofidis) la 5s; 6. Laurent Brochard (Fra/Jean Delatour) la 6s.

Etapa 1, 192,5 km Luxemburg-Luxemburg: 1. Rubens Bertogliati (Elv/Lampre) 4h 49:16; 2. Erik Zabel (Ger/Telekom); 3. Robbie McEwen (Aus/Lotto); 4. Fabio Baldato (Ita/Fassa Bortolo); 5. Oscar Freire (Spa/Mapei); 6. Stuart O’Grady (Aus/Credit Agricole) toti în acelasi timp cu învingatorul.

Clasament general: 1. Rubens Bertogliati 4h 58:21; 2. Laurent Jalabert la 3s; 3. Lance Armstrong la 3s; 4. Raimondas Rumsas la 6s; 5. Santiago Botero la 7s; 6. David Millar la 8s.

Clasament sprinteri: 1. Erik Zabel 36p; 2. Rubens Bertogliati 35p; 3. Robbie McEwen 26p; 4. Fabio Baldato 24p; 5. Laurent Brochard 24p; 6. Stuart O’Grady 24p.

Clasament cataratori: 1. Christophe Mengin (Fra/Francais des Jeux) 22p; 2. Stephane Berges (Fra/AG2R) 16p; 3. Ludo Dierckxsens (Bel/Lampre) 15p; 4. Patrice Halgand (Fra/Jean Delatour) 6p; 5. Laurent Lefevre (Fra/Jean Delatour) 5p; 6. Dave Bruylandts (Bel/Domo) 3p.

Clasament echipe: 1. CSC Tiscali 14h 55:46s; 2. Cofidis la 3s; 3. US Postal la 3s; 4. Kelme la 5s; 5. Once la 9s; 6. Lampre la 14se.

Sursa: www.prosport.ro