Ziua Naţională a României, aniversată prin programe speciale la TVR 3

01 12. 2014, 07:00
Aniversarea Zilei Naţionale începe la TVR 3 la ora 8.00, când Ovidiu Damian aduce de la Cluj o ediţie specială Regional cafe, dedicată Marii Uniri a românilor. Emisiunea poate fi văzută şi online, pe TVR+.
 
 
Foto: TVR
 
 
De la 9.30, telespectatorii pot urmări la TVR 3, prin intermediul Studioului teritorial Craiova, Festivalul „Ion Albeşteanu”. Ajuns la cea de a X-a ediţie, Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeşteanu” a reunit şi în acest an nume mari ale cântecului popular românesc. Laureaţi ai ediţiilor anterioare, deveniţi între timp interpreţi cunoscuţi, au oferit un recital de excepţie. Narcisa Băleanu, Grigore Gherman, Daniel Pop, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Adrian Măcianu sunt doar o parte dintre cei care au bucurat auditoriul cu cântece reprezentative din zonele lor etnofolclorice. Acompaniamentul a aparţinut orchestrei „Doina Bărăganului”, dirijor prof.dr. Cristian Obrejan. 
 
 
Foto: TVR
 
 
Studioul TVR Timişoara a pregătit, pentru ora 11.00, un documentar dedicat românului care a realizat, la 18 martie 1906, primul zbor pe o distanţă de 12 metri cu un aparat mai greu decât aerul, zbor care l-a consacrat ca pionier al aviaţiei: Traian Vuia. Unul dintre pionierii aeronauticii mondiale, Traian Vuia s-a născut în anul 1872, în satul Surducu Mic din Banatul Românesc, în vremea când această provincie făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Elev eminent, doctor în drept, inginer şi inventator, Traian Vuia a făcut cursuri de specializare în domeniul aeronauticii la Paris. Proiectul primului său aparat de zbor s-a încheiat în 1903, iar documentaţia pentru brevetul de invenţie cu titlul aeroplan mobil a depus-o la 15 mai 1903. Recunoscut pentru realizarea primului zbor din lume cu un aparat mai greu decat aerul, Traian Vuia s-a implicat şi în activitatea politică, prin înfiinţarea, la 30 aprilie 1918, a Comitetului Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina, fiind numit preşedintele acestuia. Documentarul este preluat şi la TVR Internaţional, de la 14.30, iar la TVR Moldova, de la 17.30.
La ora 13.00, tot de la TVR Timişoara vine spectacolul Nu mă rup de ce-i străbun, spectacol folcloric de lansare a noului album al solistului de muzică populară Ciprian Pop. Spectacolul, desfăşurat la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi prezentat de Felicia Stoian, se bucură de participarea extraordinară a Orchestrei de muzică populară a Consiliului Naţional al Minorităţilor Române din Serbia „Novi Sad”, dar şi a unor numeroşi invitaţi, îndrăgiţi interpreţi de muzică populară: Tiberiu Ceia, Maria Petchescu, Pera Todorovici, Mariana Deac, Liliana Laichici, Loredana Streche, Codruţa Rodean, Paul Ananie, Ilie Caraş.
 
De la 15.30, TVR Cluj evocă, la Memoria locului, două personalităţi transilvănene ale căror nume sunt legate de Unirea de la 1 Decembrie 1918: Victor Deleu şi Alexandru Vaida Voevod. Telespectatorii TVR 3 vor afla cine au fost cele două personalităţi ale Clujului şi ce rol au avut în istoria românilor.
 
Membrii familiei Mocioni, aromâni emigraţi în Ungaria şi stabiliţi în Banat, au fost implicaţi activ în promovarea şi obţinerea drepturilor politice ale românilor din Ungaria. Cu toate că s-au înrudit cu familii maghiare, sârbeşti sau germane, au păstrat un conservatorism ortodox neclintit şi s-au delimitat de curentul de maghiarizare. Familia Mocioni a fost printre puţinele excepţii care au reprezentat aristocraţia românească în fosta Ungarie. Au fost mari politicieni, filantropi, susţinători ai culturii române. De 1 Decembrie, TVR Timişoara le dedică documentarul Familia Mocioni, difuzat de la ora 16.30, la TVR 3.
 
Iar de la ora 17.00, timp de trei ore, telespectatorii TVR 3 şi cei care urmăresc programele Televiziunii Române pe TVR+ sunt invitaţi la Spectacolul aniversar „Iaşi-Chişinău-Cernăuţi la TVR Iaşi 23”, adus în casele românilor de Studioul teritorial Iaşi. De 1 Decembrie, ne vom bucura, vom dansa şi vom asculta muzica populară cântată cu suflet de Sofia Vicoveanca, Veta Biriş, Maria Iliuţ, Nicolae Glib, Rapsozii Botoşanilor şi invitaţii lor, tinerii reprezentanţi ai celor trei regiuni folclorice de la Iaşi, Cernăuţi şi Chişinău. Şi românii de peste Prut pot urmări spectacolul, începând cu ora 20.00, la TVR Moldova.
 
 
Foto: TVR
 
 
Seara TVR 3 va păstra atmosfera de bucurie, de cântec, joc şi voie bună. Studioul teritorial Târgu Mureş aduce o ediţie specială, aniversară, a îndrăgitei emisiuni Cântec şi poveste, difuzată la TVR 3 şi pe TVR+ de la ora 20.00. În cea mai importantă zi a românilor, cei mai importanţi interpreţi din Ardeal – Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş şi Sava Negrean Brudaşcu – spun povestea cântecelor care ne reprezintă ca neam. Noi suntem români, Hai să-ntidem hora mare, Doamne, ocroteşte-i pe români sau Cântecul lui Iancu sunt câteva dintre podoabele folclorului cu care ne-am născut şi pe care ni le aducem aminte şi în clipele grele, şi la ceas de bucurie.
 
 
Foto: TVR
 
 
Iar de la 22.00, Ion Palade, Nicolae Botgros şi Ansamblul „Lăutarii” din Chişinău invită toţi românii la un spectacol-eveniment, în care interpreţi de dincolo şi de dincoace de Prut cântă „Dorul Basarabiei”. Spectacolul „Dorul Basarabiei”, difuzat la TVR 3 prin intermediul TVR Iaşi, a fost prezentat, în 2014, în cinci capitale europene: Lisabona, Madrid, Paris, Londra şi Atena.