Ziua Copilului (numită și Ziua Internațională a Copilului) a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în luna august a anului 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.
După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”. În Turcia ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 23 aprilie 1920.
În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua Copilului” (Universal Children’s Day).
În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.
Fotografie artistica sau cum parintele isi protejeaza copilul
Ziua Copilului, în lume
Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat dată de 1 iunie de la China și SUA.
• Argentina sărbătorește Ziua Copilului în a doua duminică din luna august.
• Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
• Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
• Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
• Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
• Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania.
• India sărbătorește Ziua Copilului în data de 14 noiembrie.
• Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
• Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
• Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
• Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
• Ungaria sărbătorește în ultima duminică al lunii mai.
Indiferent de zi și de țară, Ziua Copilului este marcată prin poezii spuse de copii, programe tv pentru copii, petreceri, diferite acțiuni unde sunt implicați copii sau sunt dedicate acestora.
1 iunie este ziua în care toți copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună.
Un cadou personalizat ar putea fi alegerea perfectă de Ziua Copilului. Există o mulțime de magazine care vând cadouri personalizate, de la jucării, haine și chiar bijuterii. Alege ceva pe care să îi poți inscripționa numele și pe care să îl poți păstra peste ani pentru a i-l arătă când va crește.
Dacă dorești un cadou mai convențional, poți alege din gama varietate de jucării pentru bebeluși, relizate din difertie materiale. Atenție, este indicat să se respecte vârstele înscrise pe ambalajele acestora.
Pentru copiii mici și mari:
Seturile de bucătărie sau de „doctor” pot fi o opțiune bună, iar dacă are în jur de 12 ani, îi poți cumpăra un joc go sau de șah.
O altă alegere bună ar putea fi un joc de societate pe care îl poate juca toată familia său echipament pentru jocuri sportive de echipă (o minge de volei, o minge de baschet, o rachetă de tenis etc).
Și totuși, la orice vârstă , pe copii îi atrag dulciurile și torturile. Poți să le pregătești acasă, împreună cu el, și să folosiți ingrediente sănătoase sau, să le cumperi din comerț, dar să ai grijă la termenul de garanție!
În concluzie, depinde și de cât ești dispus(a) să cheltui pentru a-i oferi copilului tău jucăriile pe care și le dorește! Oricum, nu e necesar să cumperi cele mai scumpe jucării pentru Ziua Copilului, pentru bucuria celui mic. Totul e să îi placă ce primește…
Curiozitatea, apanajul jurnalistilor si al copiilor
Tărguri și evenimente, de Ziua Copilului
De Ziua Copilului, Muzeul Țăranului Român îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mari, în curtea muzeului între orele 12:00 și 15:00 la ateliere de creativitate pentru copii și bunici.
Bilet de intrare: 4 lei
Ochi de copil fericit! Poate ca stie ca se apropie 1 iunie, Ziua Copilului…
ORA/EVENIMENT:
10:00 / Harap Alb – Teatru de copii /Teatru și filme de copiiSpectacole , Teatrul Ion Creanga, Sala Rapsodia, București Sector 3
17:00 / Cursuri de Construcții și Arhitectura pentru copii /Ateliere copii , Centrul Ikedoo, București Sector 2
00:00 / KIDEX 30 mai – 2 iunie 2013 /Expoziții și târguri , Romexpo, București Sector 1
00:00 / Teatru și Carnaval în weekend-ul dedicat copiilor /Teatru și filme de copiiAteliere copii , Băneasa Shopping City, București Sector 1
10:00 – 11:00 / Căsuțe mici, căsuțe mari – Atelier de creație și ședința foto /Ateliere copii , Sala „La biblioteca”- Pensiunea Casă Mică, București Sector 6
10:00 – 12:00 / De 1 Iunie, toate jucăriile merg la SPA! /Ateliere copii , Clubul Pufuleții Veseli, București Sector 4
10:00 / Pensule neașteptate – pictăm cu instrumente neconvenționale /Ateliere copii , Clubul Vis în Dungi, București Sector 1
10:00 – 19:00 / Ziua Copilului în Satul Copilăriei /Teatru și filme de copiiAteliere copiiExpozitii și târguri , Muzeul Național al Satului Dimitrie Guști, București Sector 1
10:30 / Teatru de păpuși – Fata babei și fata moșneagului /Teatru și filme de copii , Muzeul Țăranului Român, București Sector 1
11:00 – 12:00 / Atelier de decupaj: 1 iunie, la BookFest /Ateliere copiiExpozitii și târguri , Romexpo, București Sector 1
11:00 / Carolina și poneiul – Teatru de copii /Teatru și filme de copii , Teatrul Ion Creanga, Sala Rapsodia, București Sector 3
11:00 – 21:00 / Sărbătorim 1 Iunie în Parcul Gradina Icoanei /Ateliere copii , Parcul Gradina Icoanei, București Sector 1
11:00 – 12:00 / Sweet Sensations – Atelier de confecționat dulciuri /Ateliere copii , Baby Acorns, București Sector 3
11:00 – 21:00 / Zilele Copilăriei Noastre la Grădina cu Artiști /Ateliere copiiExpozitii și târguri
11:00 / Ziua în care a fugit somnul – Sâmbătă de basm /Ateliere copii , Muzeul Național al Satului Dimitrie Guști, București Sector 1
11:30 / Să descoperim lumea indienilor /Ateliere copii , Clubul Vis în Dungi, București Sector 1
Copii care sigur nu vor dormi, pe 1 iunie, de Ziua Copilului
De 1 și 2 iunie 2013, la Teatrul Giulești din Capitală se va desfășura CONIL FEST – Festivalul Integrării, ediția a VII a, organizat de Asociația CONIL și Opera Comică pentru Copii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 București. În paralel, în foaier va fi organizat târgul de oferte educaționale KIDs SUMMER FAIR 2013 ediția a III-a.
De 1 iunie 2013, ziua Copilului puteți merge în Grădina Botanică acolo se desfășoară un eveniment „Grădina Botanică – tărâm al poveștilor” 01 Iunie 2013 începând cu oră: 9:00 – 14:00 în parcul: Grădina Botanică.
Sâmbătă, 1 iunie 2013, între orele 09:00 și 14:00, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București devine și în acest an un tărâm al poveștilor. Asociația Team Work organizează o nouă ediție a Vânătorii de Comori, în cadrul căreia cei mici își vor antrena curiozitatea și spiritul de aventură în misiunea de a găsi comorile ascunse ale Grădinii Botanice.
Părinții și cadrele didactice care îi vor însoți pe copii vor avea ocazia să fie asistenții „vânătorilor” în drum spre comoară și să descopere împreună cu aceștia surprizele naturii. Evenimentul va avea loc între orele 09:00 și 14:00, iar doritorii sunt așteptați să se înscrie oricând în acest interval chiar la intrarea în Grădina Botanică, unde îi vor aștepta personaje de basm care îi vor îndruma pe un traseu stabilit. În timp ce se vor plimba prin Grădina Botanică, cei mici vor întâlni personaje din povești care le vor pune întrebări despre natură. În schimbul răspunsurilor corecte, vor fi îndrumați mai departe, spre următorul indiciu al comorii de la sfârșitul traseului.
Pe 1 iunie, Parcul Cișmigiu din București se transformă într-un tărâm de basm, un Univers al Copilăriei. Cu sprijinul ArCuB, Ziua Copilului sărbătorită aici va fi una plină de suprize.
De la ora 12:00 (la intrarea din Bulevardul Elisabeta), o trupă de majorete, acompaniată de un impresionant corp de fanfară, dă startul unei parade a veseliei.
Pe scenele amplasate lângă lac și Foișor, vă întâlniți cu trupele teatrelor Țăndărică și Ion Creangă, cu Akka Show, Pur Anima, Pif Paf, Gestual Art, Curcubeul Vesel, cu Profesorul de joacă Leon Magdanși Teatrul de Magie, cu eroi îndrăgiți și peripețiile lor, în spectacole pline de farmec. Motanul încălțat, Lumea magică a lui Peter Pan, Miți și Piți, Elefănțelul curios, Scufița Roșie și Cenușăreasa sunt doar câteva dintre spectacolele de teatru prezente la Cișmigiul Copiiilor.
De la ora 11:00, până spre seară, peste treizeci de grupuri muzicale, soliști vocali, trupe și școli de dans se vor întrece în hit-uri și momente coregrafice pe scena d ela Foișor și Podul Artelor.
Ziua se va încheia cu un concert al unui invitat special: CRBL! De la ora 20:15, la Scena Mare (de lângă Foișor)
1 iunie 2013, ora 19:00 – Concert special de Ziua Copilului la Ateneul Român.
Până pe data de 30 iulie, la Muzeul Antipa din București poate fi vizitată, între orele 10.00 și 18.00, expoziția temporară „Fluturi tropicali vii”. Prețurile biletelor sunt de 10 ron/copil/student și 12 ron/adult/pensionar.
Un bebe curios sa stie, inca de pe acum, ce va primi pe 1 iunie, de Ziua Copilului
Până pe data de 14 septembrie 2013, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, vizitatorii mari și mici vor putea lua parte la Cinepark 2013 – filme gratuite în fiecare weekend.
Program:
• Vineri de la ora 19:30 – film artistic;
• Sâmbătă de la ora 18:00 – film pentru copii; și de la ora 19:30 – film artistic;
• Duminică ora 18:00 – film pentru copii; și de la ora 19:30 – film artistic.
Curiozitati legate de 1 iunie, Ziua Copilului:
– în România, nu a fost descoperit nici până în acest moment când s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Copilului, dar investigațiile continuă.
– în dată de 20 noiembrie este Ziua Universală a Copiilor?!
Ce s-a întâmplat pe 1 iunie, de-a lungul timpului:
1 iunie este a 152-a zi a calendarului gregorian și ziua a 153-a în anii bisecți.
Evenimente
• 193: Împăratul roman Marcus Didius este asasinat în palatul său
• 1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova
• 1910: Membrii expediției către Polul Sud conduși de Robert Falcon Scott părăsesc Anglia
• 1914: Vizită oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea, la Constanța
• 1937: Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni ce a activat din 1876 ca fundație
• 1939: Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renașterii Naționale – care prezentase liste unice, fără contracandidați – obține toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat
• 1941: Al doilea război mondial: Creta capitulează în fața Germaniei
• 1949: S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșita cu piesa „Cumpănă”, de Lucia Demetrius
• 1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției
• 1957: Televiziunea Romană a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București
• 1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
• 1980: Postul de televiziune american „Cable News Network” (CNN) a efectuat prima transmisie
• 2004: Adunarea Generală al ONU, declară anul 2005, ca Anul Internațional al Fizicii în amintirea împlinirii a o sută de ani de la publicarea celebrelor lucrări ale lui Albert Einstein
• 2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic; avionul avea la bord 228 persoane
Probabil cel mai simpatic bebe din lume
Nasteri
• 1636: Nicolae Milescu Spatarul, scriitor memorialist, teolog și diplomat român (d. 1708)