Ziua adevarului
Oltchim are de aparat, la Toljatti, în fata campioanei Rusiei, Lada, avantajul de 5 goluri luat în partida tur de la Rm. Vîlcea, pentru a intra în posesia Cupei Cupelor.
Înaintea celor doua manse ale finalei Cupei Cupelor între Lada Toljatti din Rusia si Oltchim Rm. Vîlcea, nimeni nu dadea vreo sansa de reusita româncelor. Cele opt campioane mondiale din tabara rusa pregatite de Evgheni Trefilov, tehnicianul care a dus „nationala” sovietica pe primul loc în lume, porneau drept favorite certe. Dupa jocul tur de la Rm. Vîlcea, în care elevele Marianei Tîrca s-au impus cu 32-27, situatia s-a schimbat. Trefilov a spus la Rîmnicu Vîlcea ca „Oltchim are acum prima sansa”, dar ce poti sa crezi dintr-o asemenea declaratie cînd rusul a si dat ordin sa fie facute torturile si sampania sa fie pusa la rece pentru petrecerea de final?
„O sa ne jucam sansa pîna la capat! Dupa victoria de la Rîmnicu Vîlcea, acum o sa încercam sa mentinem avantajul luat în asa fel încît, la finalul celor 60 de minute, noi sa savuram bucuria cîstigarii trofeului”, a declarat antrenoarea Mariana Tîrca. Dupa zborul obositor de la Bucuresti la Toljatti, via Moscova si Samara, tehnicianul vîlcean nu a programat ieri decît un simplu antrenament, pe durata a doua ore, efectuat la ora meciului în sala „Olimp”, cea care va gazdui si partida. În rest, jucatoarele s-au odihnit si au intrat pe mîna fizioterapeutului Adrian Ionescu, pe masa de masaj urcîndu-se, pe rînd, toate cele 12 handbaliste.
De partea cealalta, gazdele, care au intrat în cantonament imediat ce s-au întors din România, au facut doua antrenamente, dar au participat si la o sedinta cu antrenorul Trefilov. La capatul acesteia, Poltoratkaia si compania au iesit asa de transpirate, de parca efectuasera un antrenament de forta. „Este un meci greu, dar am convingerea ca noi vom reusi sa întoarcem rezultatul din tur. Am facut acelasi lucru si în cu frantuzoaicele de la Metz, de ce nu am face-o si acum?”, a declarat Trefilov, care este privit la Toljatti ca un Mesia.
Partida va începe la ora 15:00, ora României, repriza a doua urmînd sa fie transmisa în direct de Radio România Actualitati. De asemenea, Radio Metronom Rm. Vîlcea si Radio Oltenia Craiova vor transmite, în direct, portiuni din returul Cupei Cupelor.
Tortul este pregatit
Oficialii campioanei Rusiei, Lada Toljatti, care a pierdut în tur, la Rm. Vîlcea, cu 27-32, sînt convinsi ca echipa gazda va cuceri azi trofeul. „Vom întoarce rezultatul, la fel cum am facut-o si cu Metz”, a spus managerul clubului rus. De altfel, rusii s-au si pregatit de sarbatoare, ei avînd torturile gata, dar si sampania pusa la rece. „O sa le stricam noi pregatirile”, au spus însa handbalistele vîlcence.
Noi nu avem asa ceva
Complexul Sportiv „Olimp”, care va gazdui mansa secunda a finalei Cupei Cupelor dintre Lada Toljatti si Oltchim, numara nu mai putin de patru terenuri de handbal, cel oficial, unde îsi disputa meciurile campioana Rusiei, dar si alte trei de antrenament. În plus, complexul construit acum trei ani cuprinde un bazin de înot, sali de conferinta, sala de mese, cantina si peste 60 de camere de cazare. În apropiere se afla si stadionul de fotbal care are 20.000 de locuri pe scaune si este dotat cu instalatie de nocturna.
50 de ruble biletul
Suporterul rus care doreste sa urmareasca, azi, echipa favorita, în mansa a doua a finalei Cupei Cupelor, va trebui sa scoata din buzunar suma de 50 de ruble (aproximativ 1,5 dolari). „Este un pret mai mult simbolic pentru ca oricum jumatate din cele 2.000 de locuri vor fi ocupate de invitati, iar copiii au acces gratuit”, au spus oficialii clubului rus. Cu toate acestea, orasul este împînzit cu afise care anunta marele meci. Complexul „Olimp”, care gazduieste întîlnirea, numara 4.000 de locuri pe scaune, dar dintre acestea doar 2.000 sînt amplasate în jurul terenului principal, restul înconjurînd celelalte trei suprafete.
Biserica acoperita cu aur
Orasul Toljatti, care se întinde pe o suprafata de 29 de mii de hectare si are o populatie de peste 700.000 de locuitori, seamana izbitor prin constructiile sale cu un mic oras de provincie de la noi. Fara prea multe blocuri, cu multe spatii verzi, cu magazine si piete de o parte si alta a strazilor. Oamenii sînt linistiti, la fel ca si vînzatorii ambulanti care însa nu sar pe tine ca la noi pentru a le cumpara marfa.
Preturile sînt ceva mai scazute decît în România, cu mici exceptii, în magazine dominînd produsele rusesti, dar si cele chinezesti. Cladirile par foarte vechi, desi nici una dintre ele nu are mai mult de 52 de ani.
Toljatti a fost construit din temelii începînd cu 1950, vechiul oras fiind inundat de fluviul Volga si disparînd pentru totdeauna sub ape. Biserica din centrul orasului este cea mai atragatoare constructie din Toljatti, nu atît prin marime sau stil, ci prin faptul ca turlele ei sînt acoperite cu aur. „Tercovi Preobrajenia”, în traducere „Biserica reînnoirii”, nu a fost înca finalizata, constructia sa durînd de trei ani.
Sursa: www.prosport.ro