Whoopie Pie pare un mare biscuit oreo, tocmai pentru că este vorba de două forme rotunde unite de o cremă care trebuie să fie delicioasă. Unii le bagă în categoria fursecuri, alții le spun mini-tortulețe, prăjiturici, dar voi le puteți spune cum doriți… chiar și sandwich-uri cu cremă! Sunt moi și pufoase și extrem de delicioase.
1. Rețetă Whoopie Pie cu cremă mascarpone
Ingrediente Whoopie Pie cu cremă mascarpone
125 grame unt
150 grame ciocolata cu lapte
230 grame zahar
3 oua mari (sau 4 mai mici)
250 grame faina
50 grame cacao
1 lingurita cu varf cu praf de copt
1 lingura plina cu esenta de rom sau migdale
1 lingurita rasa cu praf de ghimbir
1/2 lingurita cu praf de scortisoara
1 lingurita cu matcha (merge și fără)
Mod de preparare Whoopie Pie cu cremă mascarpone
Preincalziti cuptorul la 180 grade. Intr-un vas la bain marine topiti untul si ciocolata, avand grija ca fundul vasul cu ingredientele sa nu atinga apa. Apoi luati vasul de pe foc si mixati rapid intr-un alb bol ouale intregi cu zaharul cam 3 minute c-un mixer obisnuit pana cand devin asa fluffy, cu un colorit galben pal deosebit. Apoi adaugati ciocolata topita, incorporand si restul ingredientelor in mixtura asta cremoasa.
Tapetati o tava mare de cuptor cu hartie de copt (nu-i nevoie s-o prafuiti cu faina si nici s-o ungeti cu unt, nu se lipeste nica’). Cu o lingura sau chestia asta speciala pentru inghetata (e super utila si tare usor de manevrat) asezati pe hartia de copt compozitia. La distante apreciabile de vreo 4 – 5 cm una de alta, ca se umfla si se intind de numa. Fix 9 whoopie va incap intr-o tava mare.. asta daca folositi lingura speciala de inghetata. Nu-s mici cum poate par in poze, ci-s mari de aproximativ 8 – 9 cm dupa ce se coc. La un calcul simplu: repetand asezarea asta intr-un total de 2 tavi, o sa rezulte fix 18 bucati, deci 9 whooopiieees !! Traiasca telecomanda aparatului de fotat, zic !;)
La cuptor e simplu ca buna ziua: 10 -12 minute! Nici mai mult, nici mai putin! Dupa ce scoateti tava din cuptor sa nu le atingeti fratilor ca-s pufoase rau si striga dupa temperatura camerei pentru a se raci.
Dupa ce s-au racit pregatiti crema: 300 grame mascarpone (sau mai mult in functie de cat de cremoasa vedeti voi treaba (da va asigur ca-i suficient), 2 linguri pline cu esenta de vanilie, 100 grame zahar pudra si pentru extra colour o picatura de wilton roze, na!
Dupa ce s-au racit dulcegariile, luati cate un whoopie – trantiti o cantitate apreciabila de crema, cu lingura o intindeti sau asa de fitze cu un posh si o acoperiti cu un altul gol!
2. Rețetă Whoppie Pie cu ciocolată
Ingrediente Whoppie Pie cu ciocolată
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 cup (220 gr) zahar brun
1 ou
1 lingurita extract de vanilie
2 cups (200 gr) faina
1/2 cup (50 gr) cacao
1 1/4 lingurite bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
1 cup (240 ml) kefir si lapte (in cantitati aproximativ egale, puteti inlocui kefirul cu iaurt simplu subtire)
Crema:
1 stick (113 gr) unt la temperatura camerei
1 pachet (8 oz, 225 gr) crema de branza Philadelphia la temperatura camerei
1 lingurita extract de vanilie
3 cups (aprox 350 gr) zahar pudra
Mod de preparare Whoppie Pie cu ciocolată
Biscuitul
Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius (350 Fahrenheit). Pregatiti doua sau trei tavi mari, tapetate cu hartie de copt sau unse cu unt.
Cerneti faina impreuna cu cacaua, bicarbonatul de sodiu si sarea si dati deoparte.
Bateti bine untul cu zaharul pana cand se face o crema, adaugati oul si vanilia, batand dupa fiecare, apoi adaugati alternat amestecul de faina si amestecul de kefir si lapte, cate jumatate odata, amestecand pana cand totul este incorporat, fara sa bateti prea mult.
Formati ovaluri din aluat in tavile pregatite (eu am folosit o punga cu varf rotund) sau forme rotunde (tot cu punga sau cu un scooper de inghetata). Nivelati usor cu un cutit de unt. Coaceti in cuptorul incins pentru 8-10 minute. Lasati sa se raceasca usor in tava inainte sa le scoateti. Pentru mai multe tavi, coaceti pe rand. Lasati sa se raceasca complet inainte de umplere.
Nota: daca lasati prajiturelele mai mult timp neumplute, incercati sa le pastrati pe o suprafata plana, daca sunt unele peste altele se vor ondula putin.
Crema
Se bate bine untul si crema de branza, apoi se adauga vanilia si apoi zaharul, mestecand usor sa se incorporeze, apoi batand foarte bine pana cand amestecul este omogen.
Se potrivesc prajiturelele doua cate doua si se umplu cu crema. Pentru model, am folosit putina glazura regala, consistenta medie, intr-o punga cu varf foarte mic.
3. Rețetă Whoppie Pie cu sfeclă roșie și cremă de mentă
Ingrediente Whoppie Pie cu sfeclă roșie și cremă de mentă
Timp pe preparare: 30 minute
113gr unt
200gr zahar
2 oua
250gr piure de sfecla fiarta sau coapta (2 sfecle, cam cat o minge de tenis)
120gr faina
15gr cacao
1 lingurita scortisoara
1 varf lingurita cardamom
1 varf lingurita nucsoara
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 varf lingurita de sare
Ingrediente crema:
185gr branza tip Philadelphia
150gr unt la temperatura camerei
1/2 lingurita extract / esenta de menta
385gr zahar pudra
Mod de preparare Whoppie Pie cu sfeclă roșie și cremă de mentă
Se amesteca faina, scortisoara, cacao, cardamomul, nucsoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Se mixeaza spuma cu untul si cu zaharul.
Se adauga ouale pe rand, mixand bine inainte de incorporarea celuilalt. Se adauga piureul de sfecla.
In compozitia cu unt se adauga ingredientele uscate, fara a exagera cu amestecatul. Se incalzeste cuptorul la 180C.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Cu lingura pentru inghetata se formeaza gramajoare de aluat pe foaia de copt lasandu-se spatiu intre ele deoarece se vor intinde la copt. Se coc 12-15 minute.
Se mixeaza branza cu untul la viteza mica. Gradat se adauga zaharul pudra, iar la final esenta de menta. Se da crema la rece 30 min.
Se formeaza sandvisuri lipite intre ele cu crema de menta. Se dau la rece inainte de servire pentru a se intari crema.
Tips: odata mixat aluatul pentru whoopies nu se va mai amesteca in el deloc, deoarece exista riscul ca prajiturelele sa nu mai iasa pufoase.
4. Rețetă Whoopie Pie cu cremă de brânză
Ingrediente Whoopie Pie cu cremă de brânză
300 gr faina
30 gr cacao
1/2 lgt bicarbonat
1/2 lgt praf de copt
1/4 lgt sare
170 gr unt
200 gr zahar
1 lgt esenta de vanilie
180 ml lapte
110 gr unt (pentru crema de branza)
230 gr crema de branza (pentru crema de branza)
180 gr zahar pudra (pentru crema de branza)
1 lgt esenta de vanilie (pentru crema de branza)
Mod de preparare Whoopie Pie cu cremă de brânză
Cernem intr-un bol faina, cacaoa, bicarbonatul, sarea si praful de copt. Separat, mixam untul cu zaharul pana simtim ca tot zaharul este topit; adaugam oul si esenta de vanilie si mixam in continuare. Turnam peste aceasta compozitie jumatate din amestecul de faina si cacao, apoi jumatate din cantitatea de lapte, mixam si adaugam si restul de faina si lapte.
Punem aluatul in tava pe hartie de copt, cu lingurita, avand grija sa formam jumatati de dimensiuni egale. Lasam aprox. 5 cm intre cantitatile de aluat pentru ca se vor intinde putin. Cu o pensula inmuiata in apa netezim suprafetele. Dam tava la cuptorul pre-incalzit la 190 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.
Dupa acest interval, scoatem jumatatile pe un gratar si pana se racesc, pregatim crema de branza.
Mixam untul cu crema de branza (eu am folosit branza de vaca, proaspata grasa), zaharul pudra si esenta de vanilie. Lipim jumatatile cu crema. Amestecam crema ramasa cu putin lapte si cu ajutorul unui posh sau al unei pungi de plastic taiate la un colt, decoram.
Pentru diversificare, putem adauga putin colorant in laptele folosit la aluat.
Dupa ce lipim jumatatile, le lasam cateva ore pe un gratar. Vor deveni foarte fragede si combinatia de cacao cu crema de branza va va cuceri.
5. Rețetă Whoopie Pie cu Gianduiotti ganache
Ingrediente Whoopie Pie cu Gianduiotti ganache
125 gr unt.Pe site erau 25 de gr
150 gr zahar.Pe site erau 200 gr.
1 ou
50 gr cacao
1 lingurita bicarbonat
250 ml lapte batut. Eu am folosit iaurtul ala lichid cu gust de capsuni.
350 gr faina
Pentru crema:
10-12 gianduiotti
10 linguri de frisca lichida
Mod de preparare Whoopie Pie cu Gianduiotti ganache
Gianduiotti au o consistenta moale, nu au nevoie de multa frisca.
Am topit pe baie da aburi ciocolata si frisca.Am amestecat bine si am lasat la racit.
Am incalzit cuptorul la 180 de grade.
Am mixat untul moale cu zaharul, am adaugat oul.
Separat am amestecat faina, cacao si bicarbonatul.
Am amestecat cele doua compozitii si am adaugat treptat si iaurtul lichid.
Am pus compozitia intr-un posh (punga, ce aveti), am format movilite.
Le-am introdus in cuptor.Stati langa ele, in 10-12 minute sunt gata.
Cand s-au racit le-am lipit cu crema gianduia.Se pastreaza de pe o zi pe alta in frigider.Nu se intaresc.
6. Rețetă Whoopie Pie cu banane
Ingrediente Whoopie Pie cu banane
2 cups + 3 linguri faina
1 plic praf de copt
1 praf de sare
2 banane bine coapte zdrobite
1/2 cup smantana dulce pentru frisca
125g unt nesarat, moale
1/2 cup zahar fin
1/2 cup zahar brun
1 ou mare si putina vanilie
Mod de preparare Whoopie Pie cu banane
Amesteca intr-un bol faina, praful de copt si sarea, intr-un alt bol smantana dulce cu bananele zdrobite! Bate untul cu zaharul pana devine cremos, adauga oul si vanilia, continuand sa amesteci, de data aceasta cu o spatula, pana se omogenizeaza dupa care adauga jumatate din compozitia cu banane, amesteci un pic si adaugi si jumatate din amestecul cu faina, repetand in exact aceeasi ordine (se combina mult mai usor si nu vei avea aglomerari de aluat)
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu ajutorul unui sac a poche formeaza buline de maxim 4 cm diametru si lasa tot atata spatiu si intre ele (se vor dubla la coacere)
Tips: varfurile de aluat poti sa le turtesti foarte usor daca le apesi cu degetul umezit 🙂
Se coc ~ 12 minute la o temperatura de ~180 grade C (foc mediu spre mare) pana ce devin usor aurii! Vor fi destul de moi, dar lasa-le la racit in tava inca 5-10 minute si vor fi perfecte pentru umplut
Am folosit aceeasi minunata si delicioasa crema de ciocolata ca la tortul minunat insa doar 50% din compozitie, dar cu un praf de scortisoara.
7. Rețetă Whoopie Pies cu unt de arahide
Ingrediente Whoopie Pies cu unt de arahide
200 – 250 gr faina
85 gr cacao
1 linguriță și jumătate bicarbonat de sodiu
puțină sare
4 lingurițe unt nesărat, moale
40 gr grăsime vegetală
100 gr zahăr granulat
110 gr zahăr brun
1 ou
68 gr lapte
15 gr extract de vanilie
unt de arahide
57 gr ciocolată, mărunțită
Mod de preparare Whoopie Pies cu unt de arahide
Cuptorul trebuie preîncălzit la 190 de grade Celsius. Într-un castron se amestecă făina, cacaoa, bicarbonatul de sodiu și sarea.
Separat, mixam untul cu zaharul pana simtim ca tot zaharul este topit; adaugam oul – si el batut bine inainte, si esenta de vanilie si mixam in continuare.
Turnam peste aceasta compozitie jumatate din amestecul de faina si vanilie, mixam în continuare, apoi ce ne-a mai rămas din mixul de faina si se mixează în continuare.
Punem aluatul in tava pe hartie de copt, cu lingurita, avand grija sa formam jumatati de dimensiuni egale. Lasam aprox. 5 cm intre cantitatile de aluat pentru ca se vor intinde putin. Cu o pensula inmuiata in apa netezim suprafetele. Dam tava la cuptorul preincalzit , pentru 10-12 minute.
Dupa acest interval, scoatem jumatatile si le lasam la racit. După ce s-au răcit le lipim unele de altele cu untul de arahide. Le presăm ușor sa se lipeasca. Ciocolata se pune la topit dupa care se scurge peste prăjiturele. Daca nu doriti asa, maruntiti bine ciocolata si rulati prin ea prajiturelele, astfel cât să se aseze ciocolata pe crema folosita.
8. Rețetă Whoopie Pie cu cremă de lămâie
Ingrediente Whoopie Pie cu cremă de lămâie
300 gr faina
1 lingurita praf de copt
putina sare
1 linguriță rasă de praf de coptbaking soda
6 lingurite de unt nesarat
200 gr zahar
2 lingurițe de zahăr
3 ouă
1 linguriță rasă de extract de vanilie
100 gr lapte
zeama de la o lămaie si coaja ei rasa
240 gr smântână rece
2 lingurițe de ghimbir confiat si maruntit
Mod de preparare Whoopie Pie cu cremă de lămâie
Cuptorul trebuie preincalzit. Intr-un vas se amesteca faina cernuta, praful de copt, sarea si bicarbonatul.
Separat se bate zaharul cu untul, la mixer. De adauga si ouale, unul cate unul.
Se amesteca vanilia cu laptele si se adauga peste aluat, si cu amestecul de făină. Se adauga si zeama si coaja de lamaie rasa. Se amesteca bine. Se coace la cuptor in jur de 10-15 minute, apoi se lasa la racit.
Crema
Se bate bine smântâna cu cele 2 lingurite de zahar. Se adauga si ghimbirul.
Se lipesc bucatile de prajiturele cu crema obtinuta.
9. Rețetă Whoopie Pie cu dovleac
Ingrediente Whoopie Pie cu dovleac
750 gr de făina
2 lingurițe de scorțișoară + 1 linguriță de nucșoară
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 linguriță de sare
250 gr de unt, la temperatura camerei
500 gr de zahăr brun
425 grame de piure de dovleac
2 ouă
1/2 linguriță de extract de vanilie
200 de grame de nucă pisată
Crema
175 gr de unt , la temperatura camerei
60 de grame de smântână
259 gr de zahăr pudră
200 de grame de compoziție pentru bezea (marshmallow)
Mod de preparare Whoopie Pie cu dovleac
Cuptorul trebuie preincalzit. Intr-un vas se amesteca bine faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Se amesteca bine.
In alt vas se mixeaza untul cu zaharul brun pana devine cremos. Se adauga peste acest amestec si piureul de dovleac. Apoi se adauga ouale si vanilia. Se bat bine toate.
Gradual se amesteca mixul de faina, si se continua cu amestecarea.
Punem aluatul in tava pe hartie de copt, cu lingurita, avand grija sa formam jumatati de dimensiuni egale. Lasam aprox. 5 cm intre cantitatile de aluat pentru ca se vor intinde putin. Cu o pensula inmuiata in apa netezim suprafetele. Dam tava la cuptorul preincalzit , pentru 10-12 minute.
Crema
Intr-un vas se bate untul cu smantana, zaharul pudra si compozitia pentru bezea. Se mixeaza bine.
Se umplu prajiturile coapte si racite cu aceasta crema. Se da la frigider pana se serveste.
10. Rețetă Red Velvet Whoopie Pies
Ingrediente Red Velvet Whoopie Pies
30 grame de ciocolata demidulce, tocata
15 grame de ciocolata cu lapte, tocata
1/2 linguri de unt nesarat, topit
1/2 ceasca smantana
2 oua mari
8 grame extract de vanilie
1 lingurita colorant rosu alimentar
1 lingurita otet de mere
2 cani si 1/4 faina
1 cana de zahar tos
1/4 ceasca de cacao
2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurite de sare
pentru umplutura
225 grame smantana la temperatura camerei
3 linguri (45 g) de unt nesarat, la temperatura camere
2 si 1/2 cani de zahar cernut
1 bat de vanilie, taiat pe lungime si fara seminte
Mod de preparare Red Velvet Whoopie Pies
Ciocolata se baga la cuptorul cu microunde impreuna cu laptele, gen 2 minute. Trebuie sa aveti un amestec cremos.
Se amesteca separat untul, smantana, ouale, otetul, vanilia si colorantul alimentar. In alt bol se amesteca faina cernuta, zaharul, cacaoa, praful de copt, sarea si bicarbonatul de sodiu.
Se pune amestecul de faina peste amestecul untos in patru parti egale, mixand bine inainte de a repeta manevra. Se pune si ciocolata topita.
Punem aluatul in tava pe hartie de copt, cu lingurita, avand grija sa formam jumatati de dimensiuni egale. Lasam aprox. 5 cm intre cantitatile de aluat pentru ca se vor intinde putin. Cu o pensula inmuiata in apa netezim suprafetele. Dam tava la cuptorul preincalzit , pentru 10-12 minute.
Crema
Se amesteca smântâna cu untul, bine, apoi si vanilia si zaharul.
Cu acest amestec se vor lipi 2 cate 2 biscuitei. Se lasa la frigider inainte de servire.
11. Rețetă Whoopie Pie Alb-Negru
Ingrediente Whoopie Pie Alb-Negru
225 grame de unt
300 grame zahar
2 oua
2 lingurite extract de vanilie
500 grame faina
100 grame cacao
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
1 cana de apa
1 cana de lapte batut
Umplutura
250 grame zahar
2 cani de compozitie de bezea
125 grame unt
2 lingurite de vanilie
Mod de preparare Whoopie Pie Alb-Negru
Cuptorul trebuie preincalzit.
Intr-un vas se amesteca bine smantana si zaharul.
Se bat ouale cu vanilia. Se combina cu faina, bicarbonatul si sarea. Adauga amestecul cremos alternand cu apa si laptele batut. Se mixeaza bine dupa fiecare manevra.
In tava tapetata cu hartie de copt se pun jumatati de dimensiuni egale de aluat, care se pun la cca 5 cm distanta intre ele. Se lasa la cuptor 10 min. Se scot si se lasa la racit.
Crema
Intr-un vas se mesteca toate ingredientele pentru crema bine de tot. Cu acest amestec se vor lipi cate doi biscuiti intre ei. Se lasa la rece inainte de servire.