Viteză, libertate, curaj, diversitate: programul ediţiei ShortsUP din aprilie îşi extrage inspiraţia din viaţa newyorkezilor, o resursă inepuizabilă de poveşti, de multe ori excentrice şi surprinzătoare. ShortsUP via New York are loc sâmbătă, 26 aprilie şi duminică, 27 aprilie, de la 21.00, la CinemaPRO. Timp de mai bine de 2 ore, spectatorii bucureşteni vor descoperi New York-ul prin 12 scurtmetraje realizate de tinerii regizori din avangarda cinema-ului american independent. Acelaşi program de filme va rula în ambele seri ale evenimentului.
În filmele ShortsUP, istoria se scrie la fiecare colţ de stradă: în hip-hop-ul din Brooklyn, în barurile pline de imigranţi din Times Square, în clădirile de birouri găzduite de zgârie-nori impunători şi pe aleile liniştite din Central Park. Evenimentul aduce la un loc 6 documentare puternice şi 6 scurtmetraje de ficţiune cu viziuni diferite asupra oraşului care nu încetează să uimească.
Căutarea iubirii adevărate se poate transforma într-o vânătoare cu reguli neştiute, mai ales pe străzile din New York. Bob, un tânăr de 20 de ani, îşi cunoaşte jumătatea într-o noapte haotică şi ajunge la o întrebare chinuitoare: cum faci să transformi un one-night-stand într-o relaţie de-o viaţă? Filmul Parteneri (r. Pierre Stefanos, SUA, 2010) a luat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj LGBT la New York Film Festival şi Seattle Film Festival.
Câştigătorul premiului publicului pentru cel mai bun film scurt la Sundace Film Festival şi unul dintre cele mai apreciate scurtmetraje moderne, Bar Terminal (r. Stefan Nadelman, SUA, 2003), e un document viu al vieţii decadente din Manhattan. Pictural şi îndrăzneţ, filmul spune povestea unui bar american populat de clasa muncitoare irlandeză şi comunitatea afro-gay. Regizorul şi graficianul Stefan Nadelman s-a folosit de fotografii de arhivă pentru a scoate la iveală portretele fascinante ale newyorkezilor care au trecut pragul barului ”Terminal” între 1972 şi 1982.
Tot din programul ShortsUP via New York face parte şi documentarul Aurul de sub Imperiu (r. Emily Kai Bock, SUA, 2013), o radiografie a scenei de muzică rap din Brooklyn, una dintre cele mai efervescente şi autentice mişcări muzicale a ultimilor ani. ”În muzică e important să fii tu însuţi, să–ţi păstrezi sinceritatea şi să-ţi spun povestea exact aşa cum e”, spune unul din personajele filmului regizat de Emily Kai Bock.
Vibraţiile de jazz, funk, soul şi r&b din underground-ul muzical american vor ţine ritmul filmelor scurte înainte şi în pauza dintre proiecţii, într-un LIVE performance cu voce şi pian. Pentru unul din spectatorii ShortsUP, călătoria se va prelungi şi dincolo de ecranul cinema-ului, printr-un bilet de avion cu destinaţia New York ce va fi oferit ca premiu de compania aeriană Austrian Airlines, prin tragere la sorţi.
Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară şi pot fi achiziţionate în avans din reţeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziţionate şi direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 şi 27 aprilie.
Program ShortsUP Via New York
Sâmbătă, 26 aprilie şi duminică, 27 aprilie, la CinemaPRO
O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012)
E un amestec de comedie şi dramă, despre înţelesul coincidenţelor în situaţii limită. Când îţi uiţi geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc şi să aştepţi ca o întâlnire accidentală să-ţi arate drumul înapoi spre casă. Un film ce ajunge în premieră pe marele ecran din România, după ce a fost selectat la Palm Springs International ShortFest 2013.
Holocaustul din New York Times (r. Emily L. Harrold, SUA, 2012)
Documentarul premiat la Tribeca Film Festival, porneşte de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american? Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce ştim despre presa americană.
Pixeli (r. Patrick Jean, Franţa, 2011)
Viaţa din Big Apple e invadată de nori coloraţi care riscă să transforme oraşul într-un uriaş joc video. Bijuteria animată a francezului Patrick Jean a luat premiul cel mare la Annecy Animated Film Festival.
Aaron Burr (r. Dana O’Keefe, SUA, 2012)
Docudramă ce reinterpretează duelul istoric dintre celebrii politicieni americani Alexander Hamilton si Aaron Burr. Filmul combină ficţiunea cu documentarul şi a impresionat publicurile numeroaselor festivaluri americane printr-o coloană sonoră impecabilă şi prin naraţiunea vizuală inovatoare. A fost inclus în programul San Francisco Film Festival, Philadelphia Film Festival şi HotDocs, cel mai prestigios festival din SUA dedicat filmului documentar.
În faţa ta (r. Erik Shirai, SUA, 2010)
Filmul experimental al lui Erik Shirai explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreaţă de hip-hop şi o jurnalistă pasionată de dans.
Bar Terminal (r. Stefan Nadelman, SUA, 2003)
Câştigătorul premiului publicului pentru cel mai bun film scurt la Sundace Film Festival şi unul dintre cele mai apreciate scurtmetraje moderne e un document viu al vieţii decadente din Manhattan. Pictural şi îndrăzneţ, filmul spune povestea unui bar american populat de clasa muncitoare irlandeză şi comunitatea afro-gay. Regizorul şi graficianul Stefan Nadelman s-a folosit de fotografii de arhivă pentru a scoate la iveală portretele fascinante ale newyorkezilor care au trecut pragul barului ”Terminal” între 1972 şi 1982.
Oameni care schimbă lumi (r. Paul Rojanathara and Davis Johnson, SUA, 2010)
Sunt oameni care îndrăznesc să fie diferiţi, oameni care schimbă convenţii şi crează mentalităţi, oameni care influenţează comunităţi. Oameni care fac istorie. Mahatma Gandhi, Marlyn Monroe, Steve Jobs, Andy Warhol sau Jay-Z sunt doar câţiva dintre ei. Un documentar despre trendurile născute în inima New York-ului.
Parteneri (r. Pierre Stefanos, SUA, 2010)
Căutarea iubirii adevărate se poate transforma într-o vânătoare cu reguli neştiute, mai ales pe străzile din New York. Bob, un tânăr de 20 de ani, îşi cunoaşte jumătatea într-o noapte haotică şi ajunge la o întrebare chinuitoare: cum faci să transformi un one-night-stand într-o relaţie de-o viaţă? A luat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj LGBT la New York Film Festival şi Seattle Film Festival.
Matilda (r. Katja Blichfeld şi Ben Sinclair, SUA, 2014)
Un traficant de droguri din New York, e nevoit să-şi petreacă o zi alături de nepoţica sa, Matilda. O comedie acidă despre fericire, frustrări şi coincidenţe.
Aurul de sub Imperiu (r. Emily Kai Bock, SUA, 2013)
O radiografie a scenei de muzică rap din Brooklyn, una dintre cele mai efervescente şi autentice mişcări muzicale a ultimilor ani. ”În muzică e important să fii tu însuţi, să–ţi păstrezi sinceritatea şi să-ţi spun povestea exact aşa cum e”, spune unul din personajele filmului regizat de Emily Kai Bock.
Candidatul (r. David Karlak, SUA, 2010)
Viaţa unui angajat dintr-o corporaţie americană se schimbă complet în ziua în care i se propune să facă parte dintr-o organizaţie secretă. Un thriller psihologic care aduce aminte de “American Psycho”.