Sâmbătă, 1 iunie, o sesiune de gustări şi băuturi spaniole tradiţionale – tapas, paella, tortilla, sangria şi multe altele – şi un concert de chitară spaniolă vor pregăti atmosfera pentru proiecţia-eveniment de la 21.30, cu filmul mut Blancanieves. Iar duminică, 2 iunie, publicul va savura bucate ardeleneşti autentice, gătite după reţete vechi culese de echipa de bucătari „Nişte ţărani”.
Continuând trendul început de The Artist, filmul mut laureat cu Oscar în 2012, Blancanieves/ Albă ca Zăpada (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Acţiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) şi călătoreşte cu un grup de matadori pitici. În ciuda maşinaţiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor şi tensiunilor distrugătoare din poveste – interpretată memorabil de Maribel Verdú (Labirintul lui Pan şi Y tu mamá también) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei şi intră în arenă. Blancanieves a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema – inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obţinut, totodată, Premiul Juriului şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Macarena García), la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián.
Duminică, 2 iunie, de la 21.30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă Manasse (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele româneşti mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecţie acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse pentru filme clasice şi de avangardă. Elogiaţi pentru compoziţiile lor, dar şi pentru capacitatea de a improviza, muzicienii din cvartetul Minima au cântat în zeci de cinematografe, centre de artă, muzee şi festivaluri, iar repertoriul lor include filme precum Nosferatu (1922), Cabinetul Dr. Caligari (1919) sau Chiriaşul (1927) lui Alfred Hitchcock. „Atmosfera a fost absolut magică, iar sutele de spectatori păreau cu totul vrăjiţi”, scrie „The Daily Telegraph” despre unul dintre spectacolele trupei. Minima a acompaniat pentru prima dată Manasse la East End Film Festival din Londra, în 2011, ca parte a temei festivalului, imigraţia. Coloana sonoră este o combinaţie de muzică tradiţională evreiască, ritmuri moderne şi texturi ambientale. Manasse este o adaptare a unei piese de teatru scrisă de Ronetti Roman şi devenită celebră după scandalul declanşat de interzicerea spectacolului de la Teatrul Naţional, în 1906, din raţiuni antisemite. Filmul, turnat parţial în oraşul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. În distribuţie, Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig {or), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finţi (Lazăr).