Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) debutează vineri și dedică un weekend întreg de distracție și relaxare copiilor și părinților.
Astfel, sâmbătă și duminică, evenimentul Weekend în familie inaugurează Cetățuie Open Air, un nou spațiu de proiecții în aer liber amenajat în parcul din Cluj-Napoca. Pe harta festivalului se mai adaugă, în acest an, Parcul Poligon Florești, unde cinefilii sunt invitați să urmărească seară de seară filme sub cerul liber. O serie de expoziții cu intrare liberă vor anima câteva spații din Cluj, iar surprizele muzicale pot fi descoperite la Casa TIFF și Arkhai Sculpture Park din Vlaha, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.
Harta festivalului va include, la această ediție, 17 locații indoor și outdoor: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa de Cultură a Studenților, Piața Unirii Open Air, Iulius Parc Open Air, Cercul Militar, Cinema Mărăști, Cinema Dacia Mănăștur, Muzeul de Artă, USAMV Open Air, UBB Open Air, Parc Poligon Florești, Cetățuie Open Air, Castelul Bánffy Bonțida, Arkhai Sculpture Park Vlaha și Biserica Piaristă.
Jocurile și atelierele pentru copii, experimentele educative și o demonstrație BattleLab Robotica vor însufleți atmosfera în primul weekend de festival, în timp ce părinții se vor putea relaxa în zona de picnic.
Casa TIFF rămâne, și la această ediție, locul principal de întâlnire din festival. În seria de interviuri InspiraTIFF, de la ora 17.00, spectatorii îi vor putea întâlni pe regizorul Nae Caranfil, actorii Florin Piersic jr., Medeea Marinescu, Cezara Dafinescu și Ana Ularu, și creatoarea de modă Doina Levintza. Tot aici, echipe ale filmelor românești proiectate în festival, vor povesti cinefililor detalii din culisele producțiilor pe care le semnează.
Duminică, pe 25 iulie, spectatorii îi vor întâlni pe creatorii filmului „Perfect necunoscuți” (r. Octavian Strunilă), iar luni, pe 26 iulie, vor putea adresa întrebări echipei filmului „Tata mută munții” (r. Daniel Sandu). Marți vor veni la Casa TIFF cineaștii din „Toni și prietenii săi” (r. Ion Indolean), iar miercuri, pe 28 iulie, spectatorii au întâlnire cu echipele filmelor „#dogpoopgirl” (r. Andrei Huțuleac) și „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri). Ziua de joi va începe cu o discuție cu realizatorii „Otto Barbarul” (r. Ruxandra Ghițescu) și va continua cu o întâlnire cu echipa „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu), iar vineri, seria de discuții va continua cu realizatorii „Întregalde” (r. Radu Muntean) și „După 4o de zile” (r. Andrei Gruzsniczki). Sâmbătă, la TIFF Talks, spectatorii vor intra în culisele filmelor „Spioni de ocazie” (r. Oana Giurgiu) și „Căutătorul de vânt” (r. Mihai Sofronea), iar duminică, în ultima zi de festival, au confirmat prezența creatorii „România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache).
Zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor se transformă într-o galerie a celor mai frumoase amintiri culese de-a lungul ultimelor două decenii de fotograful Nicu Cherciu, cu expoziția TIFF Moments by Nicu Cherciu.
Din 23 iulie, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca găzduiește expoziția „România Sălbatică”, parte din cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România, inițiat de fotograful Dan Dinu și realizat împreună cu videograful Cosmin Dumitrache. „Mirrors of Brâncuși”, un inedit proiect multimedia ce invită vizitatorul să devină parte din universul celui supranumit “inventatorul sculpturii moderne”, va putea fi explorat la Muzeul de Artă pe parcursul festivalului. Tot aici va putea fi admirată și expoziția „a mind trip”, o selecție curatorială de piese vestimentare din colecția aniversară ce marchează 20 de ani de când designerul Lucian Broscățean a fost descoperit și premiat de Doina Levintza.
Biletele și abonamentele TIFF 2021 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.
Mai multe detalii se găsesc pe tiff.ro.
CITEȘTE ȘI: Retrospective de autor la TIFF 2021: Eric Rohmer, Luis García Berlanga, Iosif Demian și Małgorzata Szumowska
Foto: APFR