Superstițiile există de când lumea, însă unele sunt de-a dreptul groaznice. În anumite sate subdezvoltate din India femeile cred că nu mai există viață după moartea soțului.
Văduvele cred că banii, lucrurile lumești și chiar propria lor umbră sunt aducătoare de ghinion. În asemenea circumstanțe și credințe, atât femeile tinere, dar și cele mai în vârstă, își părăsesc locuințele.
Ele sunt obligate să nu mai poarte semnul roșu de pe frunte ce le oferea statutul de femeie căsătorită și sunt forțate să nu poarte altceva decât sari albe (pânze ce le acopera întreg corpul).
Sute de astfel de femei, acum fără locuințe, merg într-un singur loc, unde se întâlnesc cu altele ca ele: Vrindavan. În acest loc, ele cred că salvarea nu le va veni decât din partea morții. Astfel, indiencele merg să locuiască în ashram, asteptând să moară.
Din nefericire, viața în ashram din Vrindavan nu este chiar roz pentru femeile singure și abandonate. Deși locuiesc aici, nimeni nu le asigură nici măcar o bucată de pâine, fiind astfel obligate să iasă pe străzi să cerșească.
În nordul orașului indian, cu o populație în jur de 55.000 de persoane, se crede că există în jur de 20.000 de femei văduve.
În zilele noastre, femeile din ashram primesc doar o farfurie cu mâncare pe zi și trăiesc în cele mai proaste condiții.
Printre aceste sute de femei există și văduve curajoase. Una dintre acestea este dr. Mohini Giri, creatoarea „Guild of Service”, un serviciu ce vine în ajutorul femeilor sărace, dar și a copiilor.
Rămasă văduvă, Giri, în vârstă de 50 de ani, a experimentat și ea umilința societății de a purta titulatura de văduvă. A încercat să treacă de vremea când prezentul ei era considerat un ghinion.
„Trăim într-o societate patriarhală. Bărbații spun despre o văduvă că nu poate face nimic. Este o concepție care trebuie schimbată, avem nevoie de sprijinul Guvernului să aducem o schimbare pozitivă în viața acestor femei”, spune dr. Giri.