Vremea.Apropo.ro: Prognoza meteo până pe 8 iulie
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.
BANAT
În primele zile temperaturile medii diurne vor scădea cu aproximativ 8 grade, ajungând la 21 de grade pe 26 iunie, pentru ca apoi să crească ușor de la o zi la alta, spre 26 de grade pe 28-29 iunie. În următoarele 2-3 zile va avea loc o nouă scădere a temperaturii, de această dată cu aproximativ 3 grade. Ulterior regimul termic va crește ușor și treptat, spre valori medii de 27 de grade, comparabile cu normele climatologice ale primei decade a lunii iulie. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 18 grade în prima noapte, spre 12 grade pe 28 iunie, după care vor crește din nou.
Vor fi averse, însoțite și de descărcări electrice, în primele zile ale intervalului, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi din nou mai ridicată în intervalul 29 iunie- 2 iulie. În rest, doar trecător și izolat va ploua slab.
Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte , date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro
CRIȘANA
La începutul intervalului de prognoză se va produce o răcorire ce va aduce mediile temperaturilor maxime de la 28 de grade în prima zi spre 20 de grade pe 26 iunie. Ulterior vor fi variații termice de 3…4 grade la intervale de 2-3 zile, pentru ca după data de 2 iulie și până pe 7 iulie să se remarce o tendință de creștere ușoara și treptată a temperaturilor diurne, spre valori normale, de 25…26 de grade. Minimele nocturne vor scădea, în medie, cu 6 grade în primele 5 zile ale intervalului, apoi începând cu 28 iunie vor crește de la 12 la 14 grade, cu ușoare fluctuații de 1…2 grade pe parcursul celei de a doua săptămâni a perioadei de prognoză.
Ploi pe arii mai extinse, îndeosebi averse însoțite de descărcări electrice, se vor semnala în primele două zile și, din nou, în intervalul 29 iunie – 2 iulie. Apoi ploile, de scurtă durată și slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse.
TRANSILVANIA
În intervalul 24-27 iunie, mediile termice vor scădea treptat, de la 29 de grade ziua și 17 grade noaptea, spre 22 și, respectiv, 11 grade. O ușoară creștere a temperaturii aerului va determina în următoarele două zile maxime diurne de aproximativ 26 de grade, pentru ca în primele zile din iulie acestea să scadă din nou, spre medii de 21 de grade ziua și 14 grade noaptea. În intervalul 3-7 iulie regimul termic va crește ușor și treptat, la sfârșitul intervalului fiind prognozate valori apropiate de normele climatologice ale primei decade din luna iulie, de aproximativ 24 de grade ziua și 12 grade noaptea.
Ploile, de scurtă durată, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru averse pe arii extinse și mai însemnate cantitativ va fi semnificativă în zilele de 25 și 26 iunie și, din nou, în intervalul 29 iunie – 2 iulie.
MARAMUREȘ
Până la jumătatea primei săptămâni a intervalului de prognoză regimul termic va marca o scădere de aproximativ 5…6 grade, spre valori medii diurne de 22 de grade pe 27 iunie, când temperaturile nocturne vor fi de aproximativ 12 grade. Vor urma scurte
intervale, de 2-3 zile, de ușoară scădere și, respectiv, creștere a temperaturii aerului, pentru ca după 2 iulie să se remarce o tendință ușoară, dar constantă, de încălzire, care va determina la sfârșitul intervalului de prognoză medii ale temperaturilor maxime de 24…25 de grade și ale minimelor de aproximativ 13 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.
Ploile vor fi prezente aproape zilnic, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va crește pe 25 și 26 iunie și, din nou, între 29 iunie și 2 iulie.
MOLDOVA
Pornind de la 29 de grade în prima zi, regimul termic mediu diurn va avea ușoare variații, de 1…2 grade, în intervalul 24-29 iunie, pentru ca apoi să scadă spre valori medii normale, de 24…25 de grade în data de 2 iulie. Ulterior, se remarcă o ușoară tendință de creștere, spre 26 de grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor avea o tendință generală de scădere în ultima săptămână din iunie, de la 19 grade în 24 iunie, spre 14…15 grade în jurul datei de 2 iulie. Apoi regimul termic se va menține relativ constant la aceste valori până la sfârșitul perioadei de prognoză.
Vor fi averse, izolat mai importante cantitativ și însoțite de descărcări electrice, în intervalul 24-27 iunie și 30 iunie-2 iulie. În restul intervalului de prognoză doar izolat și trecștor va ploua slab.
DOBROGEA
În intervalul 24-29 iunie regimul termic diurn se va menține relativ constant în jurul valorii medii de 29 de grade. Apoi temperaturile diurne vor scădea până la medii de 26 de grade între 1 și 3 iulie și abia spre sfârșitul intervalului se vor apropia din nou de 28 de grade. Mediile temperaturilor minime vor scădea, relativ constant, de la 21 de grade în prima dimineață, spre 17…18 grade către sfârșitul perioadei de prognoză.
În perioada de prognoză probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi mai mare în prima zi și, din nou, în intervalul 30 iunie – 2 iulie.
MUNTENIA
În primele zile ale intervalului de prognoză se va menține vremea călduroasă, cu medii ale maximelor de 30…31 de grade, apoi o ușoară răcorire va determina scăderea regimului termic spre 27 de grade pe 26 și 27 iunie, iar pe 29 iunie temperatura va
crește din nou spre 30 de grade. Intervalul 30 iunie-3 iulie va fi caracterizat din nou de medii diurne de 26….27, pentru ca între 3 și 7 iulie temperaturile diurne să urce din nou spre 28….29 de grade, valori apropiate de normele climatologice ale acestei perioade din an. Minimele nocturne, ridicate în primele zile când valorile medii vor fi de 18…19 grade, vor avea ulterior o evoluție oscilantă în jurul mediilor multianuale, spre aproximativ 16 grade la sfârsitul perioadei de prognoză.
Va ploua local între 24 și 26 iunie și, din nou, între 29 iunie și 2 iulie, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai importante va fi semnificativa pe 25, 29 și 30 iunie și, posibil, pe 2 iulie.
OLTENIA
Între 24 și 27 iunie maximele diurne vor scădea, în medie, cu 4 grade, de la 29 pâna la 25 de grade. Apoi vor crește din nou spre 27…28 de grade pe 28-29 iunie. Pe 30 iunie va avea loc o nouă răcire, spre medii termice de aproximativ 25 de grade, pentru ca apoi temperatura să crească ușor și treptat, spre valori normale la sfârsitul intervalului de prognoză, de aproximativ 28 de grade. Minimele nocturne vor scădea constant, de la valori medii de 19 grade în prima zi, pâna la 13 grade pe 28 iunie. Ulterior vor fi ușoare variații, cu tendință de creștere spre 16 grade în ultima zi a intervalului de prognoză.
Ploile vor fi puține, slabe cantitativ, exceptând intervalele 24-26 iunie, 29-30 iunie și, posibil, data de 2 iulie, când se vor semnala pe arii mai extinse.
LA MUNTE
După valori relativ ridicate în primele zile, temperaturile vor scădea în data de 26-27 iunie, spre 14…15 grade ziua și 7…8 grade noaptea. Ulterior regimul termic va avea ușoare variații în jurul mediilor normale climatologic, cu o tendință de creștere spre 18 grade ziua și 10 grade noaptea.
Aversele, însoțite de descărcări electrice se vor semnala în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar mai însemnate cantitativ vor fi pe 25 și 26 iunie și, din nou, în intervalul 29 iunie – 1 iulie.