Vreau un sistem nou..Ce sa-mi cumpar?

23 01. 2004, 11:19
Sursa: PC World Romania Intrebarea este legitima, avand in vedere diversitatea de optiuni de pe piata. Placile de baza, placile video si chiar procesoarele si memoriile se gasesc intr-o multime de versiuni si vin de la zeci de producatori. Si asta nu e tot, mai trebuie sa va

Sursa: PC World Romania

Intrebarea este legitima, avand in vedere diversitatea de optiuni de pe piata. Placile de baza, placile video si chiar procesoarele si memoriile se gasesc intr-o multime de versiuni si vin de la zeci de producatori. Si asta nu e tot, mai trebuie sa va alegeti un hard-disk, o unitate optica si chiar o placa de sunet. Nici alegerea boxelor si a monitorului nu este mai usoara, deci… cum facem?

Cand cineva se intreaba ce fel de calculator sa-si cumpere, trebuie sa-si puna doua intrebari: ce vrea sa faca cu el si cati bani e dispus sa cheltuiasca. Ar fi o risipa inutila de resurse sa pui un calculator de 2000 de euro sa faca treaba de birou. Dar invers e si mai rau; sa joci un joc pe un calculator nepregatit pentru asa ceva, se transforma in cel mai bun caz intr-o sursa continua de frustrari si enervare.

Exista cateva modalitati generice pentru utilizarea unui computer: utilizarea programelor de birou (office), acces la internet, multimedia (auditie muzicala, vizionare filme in formate populare sau pe DVD, vizionare programe TV, prelucrare audio-video), programare si rulare de aplicatii stiintifice si jocuri.

Office si Internet. Daca va incadrati in aceasta categorie, va intereseaza in primul rand stabilitatea caci peste o anumita limita inferioara a configuratiei, un calculator nu se va comporta sensibil mai bine indiferent cu cat creste puterea hardware inglobata in el. E indicat sa aveti 256 MB RAM pe Windows XP si chiar pe Windows 2000, sunt suficienti 128 MB RAM pentru 9x/Me sau pentru diferite distributii de Linux. Un plus de memorie e insa intotdeauna binevenit si va poate accelera calculatorul din viteza melcului, iar raportul lor pret/performanta este foarte bun.

Procesorul poate fi unul cu frecventa mica, un Duron la 1,3 GHz face o treaba perfecta in acest gen de aplicatii, iar placa video nu conteaza, puteti folosi chiar una onboard. Daca folositi totusi o placa video onboard, atentie la memoria ramasa disponibila pentru restul sistemului. Dimensiunea hard discului poate fi medie, 40 GB fiind mai mult decat suficienti.

Avand in vedere ca stabilitatea e un criteriu major in aceste sisteme, este bine sa folositi componente de la producatori recunoscuti.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.