Vot în favoarea reorganizarii sportului

09 02. 2004, 20:14
Reprezentanții federațiilor sportive din România au votat, luni, proiectul de reorganizare a structurilor sportive, propus de președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, dar într-o forma modificata. "Am supus votului

Reprezentanții federațiilor sportive din România au votat, luni, proiectul de reorganizare a structurilor sportive, propus de președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, dar într-o forma modificata.

„Am supus votului federațiilor hotarîrea de a începe o restructurare a sportului românesc. Federațiile, în marea lor majoritate, au fost de acord ca acest proces sa înceapa. Problemele sînt multiple, fiind vorba de modificarea legislației, ceea ce este un proces de lunga durata. Procedura a și început, federațiile constituind un Comitet de inițiativa, care va începe sa lucreze. Comitetul are noua membri din partea federațiilor și doi delegați de la ANS. Fiind un comitet privat, ANS nu poate fi membru, dar putem sa îi sfatuim”, a declarat președintele ANS, care a precizat ca nimeni nu a votat împotriva, existand șase abțineri. Morariu a afirmat ca nu a reținut care au fost cele șase federații care s-au abținut. 

Din Comitetul de inițiativa fac parte președintele Federației Române de Baschet (FRB), Ioan Dobrescu, președintele Federației de Bob și Sanie, Gabriel Popescu, președintele Federației Române de Scrima, Ana Pascu, președintele Federației de Modelism, Radu Berceanu, un reprezentant al Fedrației de Escalada, precum și experți.

Președintele Federației Române de Handbal (FRH), Cristian Gațu, a afirmat ca este de acord cu reorganizarea sportului. „Eu am fost și sînt pentru o reorganizare a sportului românesc, în sensul ca trebuie sa existe un colectiv care sa decida destinul sportului și din acest colectiv nu trebuie sa lipseasca reprezentanții federațiilor. Trebuie sa se faca o diferențiere între cele 57 de federații, în funcție de numarul de cluburi și de practicanți, ca sa nu mai ajungem în situația sa ne dam coate, colegii de federații, cînd se împarte pomana bugetului. Federațiile au fost azi de acord cu reorganizarea sportului potrivit proiectului propus de Morariu, dar sub o forma corectata. Direct de federații trebuie sa raspunda federațiile. Nu cred ca exista vreun stat care sa finanțeze integral toate federațiile. Fiecare federație va primi bani în funcție de performanțele la nivel internațional. Handbalul nu poate sta la aceeași masa cu gimnastica sau canotajul”, a spus Gațu.

Oficialul FRH considera ca Ministerul Educației Cercetarii și Tineretului nu ar mai trebui sa aiba sub tutela cluburile sportive școlare. „Conform proiectului prezentat inițial, sportul la nivel de copii și juniori ar fi avut de suferit, dar azi s-a stabilit ca federațiile, printr-un colectiv de inițiativa format ad-hoc, sa își prezinte propunerile legate de viitorul sportului de performanța. În opinia mea, cluburile sportive școlare trebuie sa depașeasca statutul de subordonare fața de Ministerul Educației Cercetarii și Tineretului. Ministerul ar trebui lasat sa se ocupe doar de acea ora saptamînala de educație fizica, iar cluburile sportive școlare sa fie reconsiderate drept cluburi de performanța pentru viitorul sportului românesc, sa fie date în grija administrațiilor locale și coordonate de federații, pe ramura de sport”, a afirmat Gațu.

Ioan Dobrescu a declarat ca ar fi votat împotriva proiectului, în forma sa inițiala. „Toata lumea a cazut de acord ca trebuie sa operam o schimbare. Deocamdata proiectul se afla în stadiul de inițiativa. Votul n-a mai avut importanța estimata inițial. Nu s-a mai discutat pe proiect clar, ci pe o alta inițiativa. Eu aș fi votat împotriva proiectului inițial, dar azi s-a votat altceva. Nu pot spune nici acum ca sînt entuziasmat, avînd în vedere ca este o schimbare grea, globala. S-a înființat un comitet de inițiativa, din care fac și eu parte. Am fost propus de colegi, ținînd cont ca am lucrat la legea sportului și sînt familiarizat cu problemele. Vom avea nevoie de niște experți, pentru ca este greu pentru niște oameni cu alta pregatire sa lucreze strict în domeniul legislativ. Speram sa gasim o cale care sa ne duca la ceva mai bun, fara sa ne grabim foarte mult”, a precizat președintele FRB.

Potrivit afirmațiilor lui Dobrescu, Comitetul Olimpic Român are nevoie de acceptul CIO pentru noua organizare.

Mediafax