Diminuarea TVA la unele produse de larga necesitate ar putea fi realizata în anul 2010, când România „se va racorda celor mai multe tari europene”, bugetul pentru 2008 fiind construit pe o cota de 19%, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
„În viitor se va actiona pe diminuarea TVA la unele produse de larga necesitate. La orizontul anilor 2010 ne vom racorda, probabil, celor mai multe tari europene care au reduceri de TVA pe anumite produse”, a spus Vosganian.
El a amintit de masurile Guvernului de majorare în patru ani a alocarilor pentru educatie, de la 2,4 miliarde de euro la 7,8 miliarde de euro, si de cresterea sumelor destinate sectorolui sanitar, de la 2 miliarde de euro la 5 miliarde de euro.
„Sunt contributii colosale, astfel încât trebuie sa acceptam ca unele masuri pe care unii le considera legitime trebuie sa vina la timpul lor”, a mentionat Vosganian.
La sfârsitul saptamânii trecute, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca partidul pe care îl conduce doreste sa introduca un proiect legislativ pentru reducerea TVA la alimentele de baza. El a precizat ca în toata Europa, cu exceptia unei singure tari nordice, se practica un TVA diferentiat la alimente.
Pe de alta parte, PC a aratat ca a fost primul partid care a depus în Parlament un proiect privind reducerea TVA la alimentele de baza, mentionând ca „se bucura” ca PSD a ajuns la concluziile conservatorilor.
PC a anuntat ca îsi va sustine cu consecventa proiectul, care a trecut de Senat asteapta dezbaterea si în Camera Deputatilor, considerând ca nu poate fi permisa tergiversarea reducerii TVA la produsele alimentare de baza.
Introducerea unei cote reduse de TVA la pâine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grâu, provocata de seceta. Remes a aratat, însa, ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul grâului nu este mare comparativ cu anii trecuti.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, în urma cu doua saptamâni, ca reducerea TVA la pâine va face obiectul unei discutii între Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual.
Producatorii au urcat, de la sfârsitul lunii iulie-începutul lui august, pretul pâinii si al produselor de panificatie cu 5-10%, ca urmare a cresterii pretului la grâu si au anuntat ca pâna la sfârsitul anului majorarea ar putea atinge 30-40 la suta.