Vladescu si Hardau accepta cresterea salariilor profesorilor

23 11. 2006, 12:02
Ministrii Finantelor si Educatiei, Sebastian Vladescu si Mihail Hardau, au anuntat, joi, împreuna, de la tribuna Parlamentului, ca Guvernul a decis sa accepte un amendament la bugetul de stat pe 2007 potrivit caruia se vor transfera 420 milioane RON de la investitii în Educatie


Ministrii Finantelor si Educatiei, Sebastian Vladescu si Mihail Hardau, au anuntat, joi, împreuna, de la tribuna Parlamentului, ca Guvernul a decis sa accepte un amendament la bugetul de stat pe 2007 potrivit caruia se vor transfera 420 milioane RON de la investitii în Educatie la salariile profesorilor.

Vladescu a precizat ca Guvernul a hotarât sa faca un pas înainte pentru a rezolva aceasta problema si pentru a permite învatamântului sa depaseasca acest moment fara greve japoneze.

Anuntul a fost primit cu aplauze si a fost salutat de toti parlamentarii.

Anghel Stanciu (PSD) a precizat ca acceptarea acestui amendament reprezinta un pas înainte pentru ca la rectificarea bugetara sa se acorde cei 6% PIB pentru învatamânt. El a spus ca amendamentul acceptat de Guvern înseamna cresteri salariale pentru profesori de 4%.

Lia Olguta Vasilescu (PRM) a anuntat ca îsi va retrage toate amendamentele la buget privind Educatia, fiind multumita de decizia Guvernului.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat ca acest amendament va fi discutat si aprobat de Parlament la dezbaterea anexelor proiectului de buget.

Dupa anuntul din plenul Parlamentului, ministrul Finantelor a declarat jurnalistilor ca Guvernul a decis sa accepte amendamentul la proiectul de buget de stat pe 2007 de a trece de la investitile din învatamânt a 420 milioane de RON pentru salariile profesorilor, dupa ce a analizat efectele macroeconomice si avantajele de a avea un sistem educational care functioneaza corect si performant.

„Nu a fost o decizie usoara, a fost o decizie foarte grea”, a precizat Sebastian Vladescu. El a adaugat ca acesta decizie va crea probleme Guvernului, dar este convins ca acestea vor fi depasite.

„Este ultima cedare pe linia politicilor salariale vis-a-vis de Educatie în acest moment. Aceasta este decizia Guvernului si sper ca sindicalistii vor accepta ca ceea ce facem pentru educatie este un efort unic, extrem de consistent si care creeaza premisele unui sistem educational functional”, a adaugat ministrul Finantelor.

Cadrele didactice au anuntat, miercuri, ca au sistat dialogul cu guvernantii, pâna când Executivul nu va adopta o atitudine de partener al federatiilor din educatie si ca au sesizat organismele internationale din domeniu în ceea ce priveste situatia învatamântului românesc.

Profesorii erau revoltati fata de atitudinea Guvernului, pe care o considera iresponsabila, deoarece a încalcat prevederile Legii învatamântului, acordând 5,2% din PIB pentru învatamânt în 2007, fata de minimum sase procente cât era prevazut în actul normativ.

Executivul a amânat, luni, prin Ordonanta de Urgenta, pentru 2008, alocarea a 6% pentru educatie, în 2007 învatamântul urmând sa primeasca suma prevazuta prin Legea bugetului.

În acelasi timp, doua dintre structurile sindicale reprezentative din educatie, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) si Federatia Educatiei Nationale (FEN), au început strângerea de semnaturi pentru demiterea ministrului Mihail Hardau, iar Federatia Spiru Haret pentru demiterea întregului Guvern, în frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca sindicatele din învatamânt ar trebui sa dea dovada de o minima responsabilitate si sa recunoasca ca actualul Guvern a facut cele mai mari eforturi pentru îmbunatatirea sistemului de educatie din 1990. El a aratat ca foarte multe sindicate din educatie invoca salariile mici, uitând sa mentioneze de diferitele sporuri de care beneficiaza.

„Când ne uitam la anumite categorii profesionale, salariul de baza nu este mare, dar dupa ce adunam sporurile, o sa vedem ca acestea reprezinta 80% din câstig, iar salariul doar 20%, când ar fi normal ca procentul sa fie invers”, a spus Tariceanu. Premierul a apreciat ca Legea salarizarii, care va fi aprobata împreuna cu reprezentantii sindicatelor, va lamuri aceasta problema.

Mediafax