Majorarea punctului de pensie reprezinta un pericol pentru stabiliatea macroeconomica, întrucât înseamna un efort bugetar de circa 2 miliarde euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct în consum, a declarat agentiei MEDIAFAX secretarul de stat în MEF, Sebastian Vladescu.
„O majorare atât de abrupta se va resimti destul de mult în buget, undeva peste 2 miliarde euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pâna la urma sumele vor fi luate de la investitii. Se încearca paleative pentru resursele necesare, chiar prin schimbarea filosofiei fiscale de pâna în prezent”, a spus Vladescu.
Oficialul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) nu este de acord cu o presiune atât de mare pe bugetul de pensii, în conditiile unui sistem care este deja în dezechilibru, având în vedere ca beneficiarii depasesc cu mult numarul contribuitorilor, a celor care muncesc.
El a aratat ca o contributie mai mare din partea celor cu venituri ridicate ar contraveni filosofiei fiscale de pâna acum, cota unica fiind introdusa tocmai pentru a încuraja munca si a scoate la suprafata salariile mari.