Vlad Grigorescu hipnotizează la TV
Nu are puteri paranormale, nu este vrăjitor şi nici nu deţine secretele vreunei tehnologii extraterestre. Pur şi simplu, ştie exact cum funcţionează mintea umană şi, prin hipnoză, poate induce stări neaşteptate. Vlad Grigorescu s-a născut la Tîrgovişte şi spune că s-a îndrăgostit de iluzionism de cînd era mic. De la un banal truc cu un nasture, pe care tatăl lui i l-a arătat în copilărie, pînă la tehnicile de copiere sau de sustragere de la ascultat n-a fost decît un pas. Pasionat de felul în care îi poate manipula pe cei din jur, Vlad a început să studieze iluzionismul şi, implicit, hipnoza.
"Există un master de hipnoterapie la Facultatea de psihologie şi cred că şi la Medicină. Eu sînt autodidact, iar ce fac este diferit de hipnoza terapeutică predată la facultate. Hipnoza de scenă foloseşte tehnici hipnotice de convingere, dar nu este nici pe departe atît de dramatică şi serioasă cum este cea terapeutică. Am un mare respect pentru hipnoterapeuţii care sînt într-adevăr capabili să o practice cu succes şi cu rezultate. Oricine poate fi hipnotizator. Noi, oamenii, ne hipnotizăm unii pe alţii zi de zi, cînd discutăm. Să faci o meserie din asta necesită pasiune, cunoştinţe de psihologie, înţelegerea fenomenului şi abilităţi de comunicare”, explică Vlad.
Cînd hipnoza
face show…
Formatul este cumpărat din Marea Britanie, unde are mare priză la public. Deşi unii spun că totul este o prefăcătorie, tînărul Grigorescu afirmă: ”Prima rugăminte pe care eu am avut-o cînd mi s-a cerut să facem emisiunea a fost să nu fie regizată. Eu nu cer niciodată oamenilor din emisiune să joace, nu le dau bani, nu avem scenariu. În lume, se fac astfel de spectacole de foarte mult timp, live, pe scenă, cu oameni care vin special să participe, să-şi depăşească limitele şi să se distreze. Într-adevăr, este greu de acceptat la prima vedere, dar lumea trebuie să înţeleagă că nu este ceva ieşit din comun, nu am puteri paranormale, acei oameni nu sînt sub puterea mea absolută”.
Atracţia divertismentului
Deşi emisiunea de la Prima TV durează doar 50 de minute, filmările se întind timp de 5-6 ore. ”La început, se întreţine publicul cu ajutorul unui comic pentru a introduce participanţii într-o stare de spectacol. Apoi, eu le ţin o prelegere scurtă despre hipnoză, facem o inducţie care durează 20-30 de minute şi nişte teste de sugestibilitate să vedem care dintre ei este mai deschis, mai excentric, mai imaginativ, mai creativ. Aproximativ 10% dintre cei din sală se pot concentra mai bine şi dintre ei alegem opt participanţi. Noi ne concentrăm asupra comediei, nu asupra hipnozei, pentru că este un spectacol de divertisment, nu o demonstraţie de hipnoză terapeutică”.
Cu toate acestea, există şi oameni care nu pot fi hipnotizaţi: ”Nu aş încerca hipnoza cu oameni care au un caracter violent, pentru că prin hipnoză poţi face lucruri pe care le-ai păstrat ascunse în tine. Nu se face hipnoza nici cu femei însărcinate, cu copii, cu persoane care suferă de epilepsie sau orice alt gen de boală mai serioasă. Siguranţa noastră este prioritatea mea cea mai mare şi nu aş face nimic care ar putea să îi pună în pericol”, mărturiseşte Vlad. Pînă acum, tînărul iluzionist nu s-a lăsat hipnotizat pentru că nu a găsit pe nimeni suficient de pregătit. Ce-ar face Vlad sub hipnoză? Rămîne de văzut!
Viaţă de student
Vlad este încă student la Arhitectură, secţia design de produs. ”Părinţii au vrut să fac
Ce este mentalismul? – Mentalismul e o categorie a iluzionismului care imită citirea gîndurilor, predicţia, controlul minţii sau telepatia. Cea mai veche reprezentaţie înregistrată a fost făcută de magicianul Girolamo Scotto în 1572