Vitaminele reduc riscul de cancer la sân înainte de menopauza
Studiul realizat de cercetatorii de la Brigham and WomenÂ’s Hospital și de la școala de medicina Harvard din Statele Unite este cea mai mare dintre cercetarile care și-au propus sa analizeze legatura dintre vitamine și prevenirea cancerului.
La studiu au participat 10.578 de femei care nu intrasera la menopauza și 20.909 de femei la menopauza care au dat date despre alimentația lor și despre consumul de suplimente vitaminice. La zece ani de la începerea acestui studiu, 276 dintre femeile care nu ajunsesera la menopauza și 743 dintre femeile la menopauza erau deja bolnave de cancer la sân.
Cercetatorii au analizat aceste rezultate și le-au comparat cu datele despre consumul de suplimente alimentare. Specialiștii au descoperit astfel ca „vitamina D și calciul luate în cantitați moderate pot reduce riscul de instalare a unui cancer mamar înainte de menopauza, dar nu și dupa instalarea acesteia”.
Autorii studiului, finanțat de Institutul Național de Oncologie din Statele Unite și publicat în Archives of Internal Medicine, sunt de parere ca vitamina D și calciul interacționeaza cu proteinele din celulele canceroase și împiedica dezvoltarea acestora.
Cercetatorii au declarat însa ca mai sunt necesare studii care sa demonstreze potențiala utilitate a calciului și a vitaminei D în reducerea cancerului la sân.
Vitamina D se gasește în peștele gras și este produsa de piele în timpul expunerii acesteia la razele solare, în timp ce produsele lactate și nucile sunt foarte bogate în calciu, dar aceste doua elemente se gasesc și în suplimentele alimentare.