Vitaminele conteaza
Vitaminele sunt definite ca substanțe esențiale pentru menținerea funcțiilor metabolice normale, care nu pot fi sintetizate în/și de catre organism și, din aceasta cauza, trebuie sa fie furnizate de o sursa exogena (în special o data cu alimentația).
Insuficiența sau lipsa vitaminelor din corp duce la importante tulburari ale unor aparate sau organe și la apariția bolilor. În aceste cazuri, administrarea vitaminelor deficitare caracterizeaza rapid tulburarile clinice aparute, îndeplinind rolul de medicamente specifice.
Ceea, ce poate, nu știu bolnavii care le folosesc este faptul ca majoritatea vitaminelor au origine vegetala.
Plantele conțin cele mai multe din elementele indispensabile vieții, iar prezența lor în alimentația normala și raționala este agreata din ce în ce mai mult în lume, la ora actula.
Vitamina A
Ca atare, se gasește în regnul animal, dar cea mai mare cantitate este conținuta de regnul vegetal, sub forma de betacaroten sau provitamina A, care se transforma în organismul uman în vitamina A.
Cele mai mari cantitați de beta -caroten se gasesc în morcov și în celelalte radacinoase. Vitamina A asigura o buna troficitate a parului și a unghiilor.
Lipsa acestei vitamine din alimentație împiedica adaptarea vederii la întuneric și determina apariția unor modificari trofice ale epiteliilor.
Complexul de vitamine B
Cuprinde cateva vitamine cu structura chimica și acțiuni terapeutice variate: B1, B2, B6 și B12.
Rolul biologic important al vitaminei B1 este acela de a favoriza metabolismul glucidelor și, prin acesta, de a asigura atat structura, cat și funcțiile normale ale sistemului nervos central, ale celui periferic și ale cordului.
Vitamina B13 este prezenta în unele radacinoase și în zerul de lapte. Poate preveni tulburarile hepatice și îmbatranirea prematura. Se recomanda ca adjuvant în tratamentul sclerozei multiple.
Vitamina B15 are acțiune antioxidanta, similara vitaminei E. Se asociaza de obicei cu vitamina A și cu vitamina E.
Aceasta vitamina marește durata de viața a celulelor, scade nivelul colesterolului și asigura organismul împotriva agenților poluanți, atenueaza simptomele crizelor de astm și angina pectorala.
Stimuleaza sistemul imunitar și contribuie la sinteza proteinelor.
Vitamina B17 este prezenta în semințele multor samburoase (mere, caise, cireșe, prune, piersici, migdale, nectarine). Prezența în hrana a acestui factor produce efecte fiziologice specifice, acționand ca metaboliți specifici activi naturali.
Lipsa sau deficiența din alimentație a acestui factor poate sa duca la tulburari fiziologice).
Vitamina C
Deși exista în lume, la ora actuala, numeroase preparate medicamentoase care conțin vitamina C, mult mai ușor, mai ieftin și mai eficient este consumul zilnic de legume și fructe crude.
Sucurile de portocale sau lamai conțin aproximativ 0,5 mg vitamina C pe ml, iar maceșele de 10 -50 de ori mai mult.
Vitamina E are capacitatea de a regla ovulația normala și reproducția umana și combate sterilitatea masculina.
Sursa principala de vitamina E o constituie alimentele de origine vegetala, în special porumbul. Vitamina P protejaza sistemul vaselor capilare.
În lipsa acestei vitamine, coroborata și cu o lipsa importanta de vitamina C, permeabilitatea capilara crește și, o data cu creșterea fragilitații acestora, apar edeme locale sau generale (tulburarea troficitații tegumentelor și mucoaselor, creșterea tensiunii arteriale și importante tulburari hidroelectrolitice în umorile organismului).
Realizat cu ajutorul profesor doctor în științe farmaceutice Ovidiu Bojor