Vitamina D, starul de mâine?

29 06. 2007, 12:05
Vitamina D este benefica asupra sistemului osos, pielii, sistemului imunitar, inimii, creierului și mușchilor, dar o mare parte din populație sufera din cauza unui deficit de vitamina D, potrivit unui studiu prezentat la un simpozion din Danemarca, informeaza

Vitamina D este benefica asupra sistemului osos, pielii, sistemului imunitar, inimii, creierului și mușchilor, dar o mare parte din populație sufera din cauza unui deficit de vitamina D, potrivit unui studiu prezentat la un simpozion din Danemarca, informeaza destinationsante.com.

Numeroase studii realizate în ultimii ani atrag atenția asupra deficitului de vitamina D înregistrat în rândul populației globului.

„În prezent, peste un miliard de oameni sufera de un deficit de vitamina D care nu este tratat”, a declarat Roger Bouillon, șeful Serviciuluii de medicina și endocrinologie experimentala din Louvain, Belgia.

La persoanele cu vârste peste 50 de ani și, în special, la femeile care au intrat la menopauza, acest deficit se traduce prin creșterea semnificativa a riscului de boli osoase. Cea mai grava dintre aceste boli este osteoporoza.

„Totuși, acesta nu este singurul pericol”, a indicat Roger Bouillon. „Am putut demonstra ca la cobai, deficitul afecteaza dezvoltarea musculaturii striate”, a adaugat acesta.

La oameni, deficitul antreneaza scaderea tonusului muscular, tulburari de echilibru și creșterea riscului de caderi. La persoanele în vârsta se remarca un risc crescut de fracturi.

Deficitul de vitamina D, care nu s-a transformat înca într-o carența, are un impact deosebit asupra mușchiului cardiac, a sistemului imunitar și a funcției cerebrale.

„În Statele Unite, de exemplu, nivelul mediu de vitamina D prezent în organism se situeaza la limita minima a normalului. Peste 50% din populație se confrunta cu acest deficit”, a spus Bouillon, adaugând ca în Orientul Mijlociu proporția atinge 80%, mai ales pentru ca femeile se acopera cu voaluri opace.

Roger Bouillon recomanda un aport cotidian de „minim 400 pâna la 800 de unitați internaționale de vitamina D și de 0,6 pâna la 1,2 grame de calciu, în funcție de vârsta”.

În ceea ce privește calciul, lucrurile sunt mai simple pentru ca exista pe piața un numar mare de alimente și chiar de ape minerale care conțin acest element.

Necesarul de vitamina D, însa, nu se acopera prin alimentație. Pentru a acoperi acest necesar ar fi necesar un consum zilnic de peste 20 de oua, un lucru imposibil de realizat.

Cea mai buna sursa de vitamina D este chiar pielea expusa la soare, câteva zeci de minute pe zi. Bouillon indica faptul ca doza de 400 – 800 UI/ pe zi este una minima vitala și ca persoanele care prezinta riscuri trebuie sa urmeze tratamentele recomandate de medic.

Studiul a fost prezentat la Simpozionul european asupra țesuturilor cacifiate, organizat la Copenhaga.