Virstele s-au falsificat, dar nimeni nu e pedepsit

Apropo.ro / 01.05.2002, 09:12
Virstele s-au falsificat, dar nimeni nu e pedepsit
Atît Nicolae Vieru, cît si Ion Tiriac au admis ca modificarea anilor de nastere ai gimnastelor a fost o practica a F.R. de Gimnastica. Secretarul general al Comitetului Olimpic Român, Dan Popper, a declarat ieri ca nimeni nu poate fi pedepsit în cazul falsificarii actelor gimnastelor române,

Atît Nicolae Vieru, cît si Ion Tiriac au admis ca modificarea anilor de nastere ai gimnastelor a fost o practica a F.R. de Gimnastica. Secretarul general al Comitetului Olimpic Român, Dan Popper, a declarat ieri ca nimeni nu poate fi pedepsit în cazul falsificarii actelor gimnastelor române, deoarece, în conformitate cu prevederile legale, aceste fapte s-au prescris.

„În acest caz, toate structurile sportive au o anumita vina, însa nu putem sa ne întoarcem la epoca trecuta. Oricum, e sigur ca asa ceva nu se va mai întîmpla de acum înainte, cel putin în sportul olimpic românesc. Conform legii, aceste acte sînt prescrise deja, asa ca, indiferent cum s-ar pune problema, practic de raspuns nu mai are cine sa raspunda pentru aceste fapte. Cred ca din acest motiv nici Ministerul Tineretului si Sportului si nici alte organe în drept nu au luat nici un fel de masuri si nici nu s-au sesizat din oficiu”, a spus Popper.

„E caz închis”

Presedintele COR, Ion Tiriac, a declarat ca, din punctul sau de vedere, acest caz este închis. „Începînd cu Federatia Internationala de Gimnastica si terminînd cu toate celelalte organizatii, aceasta a fost o practica comuna în lumea sportului. Au fost fapte care nu aveau voie sa se întîmple. Desi aceste lucruri au predominat în tarile ex-comuniste, dupa informatiile mele, s-au întîmplat în multe alte tari. Atît timp cît voi fi presedintele COR, astfel de lucruri nu se vor repeta”, a spus Tiriac.

Cu o seara înainte, presedintele FRG, Nicolae Vieru, recunoscuse într-o emisiune a postului de televiziune TVRM ca „modificarea vîrstelor a fost o practica mondiala. Cum altii ne-au copiat pe noi si noi am copiat de la altii. Nu e bine sa distrugem chiar si cu argumente”.

Falsuri dovedite

ProSport a dezvaluit în ultimele saptamîni ca, la solicitarea conducerii Federatiei Române de Gimnastica, mai multor gimnaste li s-a modificat anul nasterii în actele de identitate, pentru ca sportivele respective sa poata concura la competitii rezervate senioarelor, desi ele nu împlinisera vîrsta legala prevazuta de federatia internationala de specialitate. Pe lista gimnastelor a caror vîrsta a fost falsificata se numara multiplele medaliate la competitiile internationale Gina Gogean, Alexandra Marinescu si Daniela Silivas, ultimele doua recunoscînd falsul facut de reprezentantii FRG.

Fosta campioana mondiala Aurelia Dobre a declarat într-un interviu acordat în 1991 în presa olandeza ca modificarea vîrstei gimnastelor era o practica obisnuita în România înainte de 1989. Ministrul Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, a declarat, în urma acestor dezvaluiri, ca MTS nu va initia o ancheta în acest caz, dar ca intentioneaza sa emita un ordin prin care sportivii vor fi obligati sa prezinte acte, autentificate de un notar, prin care sa-si ateste vîrsta reala.

Ce spune legea

Potrivit articolului 289 din Codul Penal, infractiunea de fals intelectual se pedepseste cu închisoare între sase luni si cinci ani. Conform articolului 122, alineatul d, din Codul Penal, în cazul pedepselor cu închisoarea mai mari de un an si mai mici de cinci ani termenul de prescriptie este de cinci ani.

„Se vor redresa”

Dupa sedinta de ieri a Comitetului Executiv al COR, Dan Popper a spus ca „membrii Comitetului Executiv si-au manifestat încrederea ca gimnastica feminina româneasca se poate redresa pîna la Jocurile Olimpice de la Atena. Sînt capabili sa obtina medalii. Secretarul general al federatiei de gimnastica, Adrian Stoica, ne-a asigurat ca obiectivele pe care si le-au propus pentru Olimpiada vor fi îndeplinite”.

Sursa: www.prosport.ro