– Am auzit că eşti pasionat de gătit! Aşa e?
Am momente când am chef să gătesc, nu sunt un specialist sau un pasionat. E o plăcere pe care mi-o ofer din când în când.
– Ce specialitate culinară ţi-a ieşit cel mai bine până acum?
Gătesc fructe de mare, diferite ciorbe, supe, mâncăruri la cuptor, dar acum să nu vă imaginaţi că sunt mai toată ziua cu şorţul pe mine. Gătesc cam o dată pe lună, de plăcere. In schimb, dimineaţa mă mai ocup de micul dejun al fetiţei mele şi îi prepar omleta. De fiecare dată o gătesc altfel. Jasminei îi place foarte mult şi ideea de a-i găti eu, nu numai omletă.
– Eşti un gurmand înrăit?
Sunt gurmand, dar mă tratez. Trebuie să mă abţin de la multe mâncăruri şi reuşesc, dar există un fel de care nu m-am săturat niciodată şi cred că aş putea mânca încontinuu: sarmalele gătite cu afumătură, cu varză acrişoară mai crocantă puţin, şi cu puţină smântână, asta ca să ştii sigur că te îngraşi.
– Ţi s-a întâmplat vreodată să te iei cu mâinile de cap în bucătărie, să dai greş cu reţeta?
Nu folosesc reţete, ci mă orientez pe loc după poftă, gust, informaţii preluate de la mama, prieteni, etc. Mai şi inventez lucruri, aşa că nu am cum să fiu pe lângă reţetă. E adevărat că poate ieşi ceva prost, dar deocamdată frecvenţa scăzută cu care gătesc mă ţine departe de eşecuri, parcă aşa se spune.
Tort cu cremă de vanilie, căpşuni, spumă de căpşuni şi frişcă
Mama făcea asta într-o vreme. Chiar ar trebui să îi mai amintesc când vine pe la mine să îmi facă. Mi s-a făcut poftă.
Ingrediente şI mod de preparare pentru blat:
100g unt moale;100g zahăr; 100g făină; 1 linguriţă praf de copt;1 plic zahăr vanilat
O priză de sare; 2 ouă.
Se bate bine untul cu zahărul, vanilia şi o priză de sare până devine spumă, se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi ouăle. Se toarnă compoziţia într-o formă de tort cu fundul detaşabil, tapetată cu hârtie pergament. Se dă la cuptorul preîncins la 180gC pentru 30 de minute. Se scoate blatul din formă şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet se taie în jumătate pe orizontală. Se curăţă forma şi se tapetează cu folie de plastic alimentară. Se aşează prima jumătate de blat în formă.
Ingrediente pentru spumă:
500g căpşuni; 4 linguri zahăr, 1 plic gelatină fină, 3 albuşuri,125g zahăr fin
300ml frişcă lichidă bătută, 2 linguri zahăr
Se pun fructele spălate, tăiate în două şi curăţate de codiţă într-o crăticioară, pe foc mic, împreună cu 4 linguri de zahăr. Se ţin pe foc până încep să fiarbă şi zahărul s-a topit de tot. Se amestecă totul cu blenderul până compoziţia devine ca un piure. Se înmoaie gelatina în 3 linguri de apă rece, apoi se amestecă în piureul fierbinte şi se lasă deoparte să se răcească. Se bat albuşurile, apoi se încorporează zahărul fin 125g, în patru reprize. Se bate compoziţia până se obţine o bezea. Se încorporează apoi în piureul răcit, iar la sfârşit frişcă. Se toarnă compoziţia pe blatul din forma deja pregătită, apoi se acoperă cu cealaltă jumătate de blat. Se lasă la congelator îm jur de 40 de minute – o oră. Se scoate din congelator, se scoate din formă şi se înlătură folia alimentară. Se aşează pe un platou şi se decorează cu frişcă şi fructe proaspete.
Dana Popa