Violenta pe bani publici

Apropo.ro / 07.12.2004, 14:26
Violenta pe bani publici
Postul public de televiziune a depașit Antena1 și ProTV-ul ca scene de violența difuzate în prime-time. Așa indica un sondaj comandat anul acesta de CNA. Singura soluție: avertismente. TVR are, dupa sondaje, cele mai multe știri violente dintre televiziunile

Postul public de televiziune a depașit Antena1 și ProTV-ul ca scene de violența difuzate în prime-time. Așa indica un sondaj comandat anul acesta de CNA. Singura soluție: avertismente.

TVR are, dupa sondaje, cele mai multe știri violente dintre televiziunile importante românești. O concluzie-șoc pentru ca banii publici pe care postul public îi consuma sînt destinați tocmai pentru a stopa reflexele prea comerciale ale televiziunilor: așadar, cel mai mare numar de imagini violente se difuzeaza pe banii noștri… Surprinzator, studiile despre violența din media arata ca și în presa scrisa lider în difuzarea de știri violente este Adevarul – cotidianul care se vrea un ziar de referința în România.

Inerție sau rațiuni comerciale? Media renunța la blazon atunci când vinde mai bine. Și violența vinde în continuare.

„Televiziunea este un lucru care trebuie bine controlat. La acest moment, între 30 și 40% dintre copii au televizor în camera, nesupravegheați de parinți. Aici apare diferența între tipurile de media. Ziarul ajunge condiționat la cititori. Evident, este un semnal și acest numar mare de articole care denota o lipsa de educație etica a presei „, spune Attila Gasparik, vicepreședinte al CNA.

Știrile apar totuși în prime-time, împreuna cu reclame care conțin violența, iar presa scrisa are rubrici consacrate acestor subiecte.

„Am trimis un semnal catre postul public și catre celelalte posturi, apelând la deontologia profesionala existenta în televiziunile românești. Nu vrem sa intram în emisiuni mai mult decât sa impunem foarte riguros restricțiile pe vârste”, continua Gasparik.

Din pacate, influența violenței mediatizate pe toate canalele de televiziune sau în presa centrala poate contribui la perpetuarea unor comportamente agresive sau agreseaza la nivel psihic victimele.

„Presa nu cunoaște legile referitoare la protecția victimelor. Dezvaluirea numelor, afișarea de imagini în audiovizual sau fotografii în presa scrisa este complet împotriva victimelor”, spune Valentina Marinescu, sociolog, realizatoare a unui studiu despre prezența violenței în presa scrisa centrala.

Statistic, cele mai multe cazuri de violența fizica s-au întâlnit în emisiunile de la Național, urmate de TVR1 și Antena 1. În cazul violenței verbale, tot Național a difuzat cele mai multe scene de acest tip, fiind urmat de Prima și de MTV.

Violența în ziarele centrale are ca lider Adevarul, urmat de Național și Libertatea. „Am cerut acest studiu pentru a avea o imagine completa a situației din presa româneasca, dar noi încercam sa responsabilizam posturile, sa le facem sa reacționeze singure. Este o evoluție vizibila fața de acum 3 ani, când știrile de la ora 5 erau pline de sânge”, spune Gasparik.

Rezultatele pe larg ale sondajului le gasiți în  

Tags: