Vinul roșu, bun pentru vindecarea tulburarilor de somn
Cercetatorii de la Universitatea din Milano, autorii acestui studiu, au descoperit ca în cojile boabelor de struguri roșii exista o mare cantitate de melatonina, hormonul care îi „spune” organismului când este necesar sa mearga la culcare. Specialiștii au masurat cantitatea de melatonina prezenta în coaja a opt varietați de struguri italiene.
S-a stabilit ca printre soiurile de vin care conțin o mare cantitate de melatonina se numara Merlot, Cabernet Sauvignon și Chianti. Cea mai mare cantitate din acest hormon se gasește într-o varietate de struguri care se numește Nebbiolo.
Melatonina, hormon produs de glanda pineala, care poate influența libidoul și încetini îmbatrânirea, este și un antioxidant foarte puternic, luptând împotriva radicalilor liberi care provoaca bolile canceroase.
Profesorul Marcello Iriti, coordonatorul acestui studiu, a declarat: „Conținutul de melatonina din vin regleaza ritmul circadian (ritm biologic intern pe o durata de aproximativ 24 de ore al unui organism, n.r.) în același mod ca melatonina produsa de glanda pineala”.
Unii cercetatori sunt sceptici fața de rezultatele acestui studiu, fiind de parere ca alcoolul poate afecta calitatea somnului.
Studii anterioare au stabilit ca o alta substanța din coaja strugurilor, numita resveratrol, care se mai gasește în dude și în arahide, poate contribui la prelungirea duratei de viața, are efecte anticancerigene și protejeaza organismul în cazul unui infarct.
Vinul roșu are efecte benefice și în cazul bolilor cardiace, pulmonare și Alzheimer.