Videoconferințele premierului, somnifer pt. subordonații din Bihor
Vinerea este o zi grea. Șefii instituțiilor descentralizate beau cafele tari ca sa nu ațipeasca în fotoliile comode de piele din Prefectura. Și tot cad frânți…
La fiecare început de week-end, premierul Adrian Nastase își aduna subordonații din teritoriu în fața televizorului ca sa le dea ultimele noutați și sa le asculte pasurile. Teoretic…
Mare sfat de stat
Ședințele de vinerea dimineața, organizate în sistem de videoconferința, se țin dupa un tipic anume. Premierul Nastase se înconjoara de miniștri și, vreme de o ora și jumatate, umple capul reprezentanților administrației locale și ai instituțiilor descentralizate cu sloganuri politice.
„Impresionați”, aceștia casca de li se rup falcile. Întrucât camerele de luat vederi sunt îndreptate doar asupra mesei la care stau șefii județului, directorașii șoptesc, deseneaza, trimit sms-uri, se întind sau pur și simplu picotesc. Pentru ca nu au relații de subordonare fața de Nastase, primarii din județ nici nu vin la ședința. Nu au la ce…
Timorații
În cei patru ani de când se țin videoconferințe, reprezentanții administrației locale din Bihor au luat cuvântul doar de doua ori. „La fiecare videoconferința premierul întreaba județele daca au probleme și prefecții raspund. Din proprie inițiativa, însa, nu se înscrie nimeni la cuvânt”, recunoaște Aurel Demian , secretarul Consiliului Județean, obligat de funcție sa participe la toate ședințele.
Singurii care au îndraznit sa rupa tacerea au fost președintele Consiliului Județean, Șefan Seremi, și primarul Oradiei, Petru Filip, amândoi lideri ai PD. În urma cu doi ani, aceștia s-au sprijinit reciproc, cerând credite guvernamentale ca sa alimenteze cu carbune CET-ul dupa preluarea de la Termoelectrica. Alții nu s-au riscat.
Mucles!
„Videoconferințele sunt propaganda de partid, iar primarilor nu li se da voie sa vorbeasca. La 4 ani de la alegeri se ridica înca probleme de genul