Videoconferințele premierului, somnifer pt. subordonații din Bihor

Apropo.ro / 03.03.2004, 18:38
Videoconferințele premierului, somnifer pt. subordonații din Bihor
Vinerea este o zi grea. Șefii instituțiilor descentralizate beau cafele tari ca sa nu ațipeasca în fotoliile comode de piele din Prefectura. Și tot cad frânți... La fiecare început de week-end, premierul Adrian Nastase își aduna


Vinerea este o zi grea. Șefii instituțiilor descentralizate beau cafele tari ca sa nu ațipeasca în fotoliile comode de piele din Prefectura. Și tot cad frânți…

La fiecare început de week-end, premierul Adrian Nastase își aduna subordonații din teritoriu în fața televizorului ca sa le dea ultimele noutați și sa le asculte pasurile. Teoretic…

Mare sfat de stat

Ședințele de vinerea dimineața, organizate în sistem de videoconferința, se țin dupa un tipic anume. Premierul Nastase se înconjoara de miniștri și, vreme de o ora și jumatate, umple capul reprezentanților administrației locale și ai instituțiilor descentralizate cu sloganuri politice.

„Impresionați”, aceștia casca de li se rup falcile. Întrucât camerele de luat vederi sunt îndreptate doar asupra mesei la care stau șefii județului, directorașii șoptesc, deseneaza, trimit sms-uri, se întind sau pur și simplu picotesc. Pentru ca nu au relații de subordonare fața de Nastase, primarii din județ nici nu vin la ședința. Nu au la ce…

Timorații

În cei patru ani de când se țin videoconferințe, reprezentanții administrației locale din Bihor au luat cuvântul doar de doua ori. „La fiecare videoconferința premierul întreaba județele daca au probleme și prefecții raspund. Din proprie inițiativa, însa, nu se înscrie nimeni la cuvânt”, recunoaște Aurel Demian , secretarul Consiliului Județean, obligat de funcție sa participe la toate ședințele.

Singurii care au îndraznit sa rupa tacerea au fost președintele Consiliului Județean, Șefan Seremi, și primarul Oradiei, Petru Filip, amândoi lideri ai PD. În urma cu doi ani, aceștia s-au sprijinit reciproc, cerând credite guvernamentale ca sa alimenteze cu carbune CET-ul dupa preluarea de la Termoelectrica. Alții nu s-au riscat.

Mucles!

„Videoconferințele sunt propaganda de partid, iar primarilor nu li se da voie sa vorbeasca. La 4 ani de la alegeri se ridica înca probleme de genul și „, susține Ștefan Seremi.

El afirma ca subiectele sunt alese astfel încât sa nu aiba nimeni ce comenta. „Se alege o tema, cum ar fi inundațiile, de exemplu, se cer rapoarte, iar altceva nu intra în discuție”.

Pe dinafara

Primarii bihoreni s-au prins de șmecherie și, pentru a evita consumul de benzina, și-au ales un reprezentant care sa vina la ședințe. „Am fost la majoritatea videoconferințelor dar de vreo 2-3 luni, nu știu de ce, Prefectura nu m-a mai invitat”, spune primarul de Sântandrei, Ioan Marcuș, reprezentantul Asociației Comunelor din Bihor.

Marcuș susține ca, oricum, nu ar rezolva nimic. „Sunt 41 de județe. Daca Nastase ar asculta din fiecare județ macar o problema s-ar lasa cu balamuc”, spune primarul.

Așa ca, în ciuda strânsei legaturi cu teritoriul pe care o afișeaza în fiecare vineri șeful Guvernului, primarii se descurca cum pot. Fie se milogesc pe lânga Prefectura pentru o pila la București, fie se dau bine pe lânga Consiliul Județean pentru un ban în plus la buget, fie se trag la caldurica în sânul partidului de guvernamânt. Pentru ca videoconferințele sunt vorbe goale…

„Daca aceste videoconferințe ar avea un caracter administrativ, sa poți prezenta problemele cu care te confrunți și sa ceri sprijin, n-ar fi rele, dar așa nu fac altceva decât sa transmita imaginea politica a Guvernului în teritoriu. În majoritatea cazurilor se abordeaza doar subiecte cu iz politic”
Petru Filip, primarul Oradiei

„Poveștile” de vineri

Moda videoconferințelor de vineri a fost introdusa în 2001 de catre premierul Adrian Nastase. Subiectele abordate sunt alese de reprezentanții Guvernului în funcție de evenimente, numai ca importanța lor lasa de dorit… Iata principalele teme de discuție din acest an:

9 ianuarie – Guvernul amenința cu reintroducerea TVA-ului de 19% daca prețul medicamentelor nu scade în 3 luni

16 ianuarie – Gabriel Oprea, ministru delegat pentru administrația publica, se plânge prefecților ca programul guvernamental „Laptele și cornul” înregistreaza „unele probleme”

23 ianuarie – Adrian Nastase acuza ca filmele „cu bulina” sunt reluate de televiziuni peste zi

30 ianuarie – Gabriel Oprea avertizeaza ca precipitațiile pot provoca inundații

6 februarie – Guvernul pregatește un program privind siguranța rutiera

13 februarie – Județele unde retrocedarea terenurilor și padurilor decurge lent au intrat într-o monitorizare severa a Guvernului

20 februarie – Gabriel Oprea spune ca peste 2.600 de hectare de teren vor fi atribuite gratuit tinerilor pentru construcția de locuințe

27 februarie – Gabriel Oprea someaza prefecții sa aplice Legea anticorupție

5 martie – Elena Dumitru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, spune ca peste 40.000 de români au lucrat în 2003 cu contract de munca în strainatate

12 martie – Nastase îi amenința cu destituirea pe polițiștii din județele în care au fost agresați jurnaliști, daca vinovații nu vor fi descoperiți în doua saptamâni

19 martie – Guvernul va lansa un program pentru încadrarea în munca a 80.000 de șomeri

26 martie – Gabriel Oprea susține ca aproape toți românii și-au recuperat pamânturile și padurile

16 aprilie – Adrian Nastase amenința opoziția cu instanța de judecata daca acuza Guvernul de fraudarea alegerilor

23 aprilie – Gabriel Oprea recomanda prefecților sa citeasca legea înainte sa vorbeasca de alegerile locale

Dan Simai
[Bihoreanul]