Videanu: Proiectia bugetara pe 2008 a MF este absolut fantezista
„Suntem îngrijorati de propunerile pe care ministrul Finantelor le-a facut, ca previziune pentru anul 2008. Suntem îngrijorati pentru ca ponderea cresterii veniturilor în PIB nu poate sa vina decât din câteva zone, prin colectare. (Â…) Economia subterana a crescut cu 2% în PIB, ceea ce este un fenomen îngrijorator, pentru ca întreaga filosofie de politica fiscala care a avut-o la baza programul de guvernare considera ca principala resursa reducerea economiei subterane si a autoconsumului si introducerea în economia fiscalizata”, a spus Videanu.
Liderul democrat a aratat ca, în acest moment, economia subterana creste chiar în „zona cea mai dinamica, cea a constructiilor”.
Potrivit lui Videanu, largirea bazei de impozitare se poate face atât prin cresterea economica, cât si prin introducerea în economia fiscalizata a unei parti din economia subterana sau a autoconsumului. „Nici aici nu avem elemente care sa ne conduca la o crestere atât de substantiala a veniturilor în ponderea PIB”, a aratat, însa, fostul vicepremier PD.
„O pondere a veniturilor bugetului consolidat de 39,1%, cât este prognozat în momentul de fata, mi se pare absolut fantezista, neavând niciun fel de sustinere, chiar daca aici avem si contributia fondurilor europene”, a pecizat Videanu.
„Asteptam draft-ul proiectului de buget, astfel încât sa putem sa monitorizam întregile angajamente electorale pe care ni le-am propus în 2004, cu acoperirea de resurse”, a aratat liderul PD.
El a mai spus ca democratii vor ca România sa îsi respecte angajamentele pe care România le are în domeniul Apararii, astfel ca Guvernul va trebui sa aiba în vedere acordarea a 2,38% din PIB pentru MAp.
Prima schita a bugetul general consolidat pentru anul 2008 prevede un deficit de 2,7% din PIB, ponderea veniturilor în PIB fiind estimata la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB, a declarat, saptamâna trecuta, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Vosganian a prezentat, în sedinta Guvernului, prima schita a bugetului pentru anul viitor, cu sumele alocate ministerelor si bugetelor din structura bugetului general consolidat.
Veniturile totale prognozate pentru anul viitor se ridica la 171,3 miliarde de lei, fata de 144,6 miliarde de lei, în acest an, iar nivelul estimat al cheltuielilor este de 183,2 miliarde de lei, comparativ cu 155,3 miliarde de lei, în 2007. Cheltuielile vor urca, anul viitor, cu 18%, iar avansul veniturilor va fi de 18,5%.
Vosganian a aratat ca, nominal, deficitul prognozat pentru 2008 se ridica la 11,8 miliarde de lei, în urcare în raport cu nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor este prognozat un produs intern brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflatiei decembrie la decembrie este anticipata la 3,5%.