Victorie totala

Apropo.ro / 08.04.2002, 09:01
Victorie totala
Jucatorii nostri n-au lasat nici un punct adversarilor si merg la barajul pentru Grupa Mondiala ducînd în bagaje prima victorie la zero în Cupa Davis din ultimii 9 ani CUPA DAVIS: ROMÂNIA-AUSTRIA 5-0 Corul aplauzelor începe timid, apoi creste ca un rapait de tobe dezlantuit dintr-o

Jucatorii nostri n-au lasat nici un punct adversarilor si merg la barajul pentru Grupa Mondiala ducînd în bagaje prima victorie la zero în Cupa Davis din ultimii 9 ani

CUPA DAVIS: ROMÂNIA-AUSTRIA 5-0

Corul aplauzelor începe timid, apoi creste ca un rapait de tobe dezlantuit dintr-o data. Pe teren se afla tînarul Victor Hanescu (20 de ani), care mai are nevoie de un singur punct pentru a-l învinge pe Jurgen Melzer, la fel de june, dar de o mie de ori mai nervos.

Românul înalt de 1,96 metri serveste ca din catapulta, iar la întîlnirea cu mingea racheta adversarului parca se îndoaie. Sfera galbena se învîrteste ca un titirez si cade, obosita de atîta ameteala, la adapostul fileului. Acesta a fost punctul care a pus capat la trei zile de Cupa Davis, Grupa I a Zonei Euro-Africane. România-Austria, la Constanta. A fost punctul care a pecetluit o victorie neta, 5-0, cum ai nostri nu mai obtinusera de 9 ani.

Atunci, în 1993, la Monte Carlo, românii învingeau echipa Principatului Monaco la zero, în fata unor adversari lipsiti de valoare. Ceea ce nu s-a putut spune despre oponentii din weekend-ul trecut. În cei 9 ani scursi, formatia noastra s-a schimbat. Au aparut Pavel, Adrian, apoi Trifu, si, de ieri, si-a scris numele pe pagina cu izbînzi si Hanescu. În ultimele sase sezoane, ei au dus România în barajul pentru Grupa Mondiala si au urcat-o în elita de doua ori (1996 si 2000). La toamna, vor face a saptea încercare consecutiva.

Înainte ca Hanescu sa ajute la caligrafierea pe tabela a scorului final, istoria întîlnirii cu Austria s-a derulat în termeni abrupti, lipsiti de moliciune. Andrei Pavel a deschis vineri seria victoriilor, cîstigînd în fata lui Melzer gratie jocului organizat, agresiv si asezat pe un plafon solid de calm. Adrian Voinea a dat lovitura cea mai grea, sub racheta lui transformata în lama de ghilotina cazînd capul cel mai titrat al echipei adverse, al lui Stefan Koubek (numarul 46 mondial).

Sîmbata, dublul format din Pavel si Gabriel Trifu a smuls punctul victoriei. Cinci seturi tensionate, 3 ore si 20 de minute de joc, trei mingi de meci pierdute. Apoi, la 3-0, eliberarea. Baietii au fluturat steagul si au facut reverente. Calificarea la baraj se obtinuse, dar era o victorie neterminata. Au desavîrsit-o ieri Andrei Pavel, care s-a distrat cu Alexander Peya în primul set, si Victor Hanescu, debutant cu lauri într-un meci de simplu în Cupa Davis.

O imagine de album fericit va ramîne cea în care Andrei deseneaza cîteva miscari de dans la sfîrsitul meciului cu Peya, pe fondul muzicii puse la statie. Cel mai valoros jucator român al momentului ar fi dansat oricum. Prea grea de dulceata era povara victoriei. Trebuia scuturata usor, într-un ritm oarecare, pentru a se face loc altei tentative de ascensiune. Barajul pentru Grupa Mondiala, Himalaya din fiecare an. Cu, probabil, aceiasi membri în expeditie.

Andrei Pavel-Jurgen Melzer 6-1, 6-2, 6-4

Adrian Voinea-Stefan Koubek 3-6, 7-5, 6-3, 6-1

Andrei Pavel/Gabriel Trifu-Jurgen Melzer/Julian Knowle 3-6, 6-1, 6-4, 6-7 (6), 6-2

Andrei Pavel-Alexander Peya 6-1, 7-6 (9)

Victor Hanescu-Jurgen Melzer 6-4, 6-4

Sursa: www.prosport.ro