Vicepresedintele UDMR Bihor s-a casatorit in satul natal

Apropo.ro / 09.05.2002, 16:43
Vicepresedintele UDMR Bihor s-a casatorit in satul natal
Carastelec, un mic sat salajean, nu foarte departe de Simleul Silvaniei. Aici se termina drumul, telefoanele mobile nu au semnal, iar sentimentul ruperii de lume e si mai pregnant fiindca pe ulite n-auzi o vorba romaneasca. Sambata, 4 mai, toata suflarea comunei s-a adunat in centru.

Carastelec, un mic sat salajean, nu foarte departe de Simleul Silvaniei. Aici se termina drumul, telefoanele mobile nu au semnal, iar sentimentul ruperii de lume e si mai pregnant fiindca pe ulite n-auzi o vorba romaneasca. Sambata, 4 mai, toata suflarea comunei s-a adunat in centru.

Asteptau toti, cu sufletul la gura, ceea ce a fost, probabil, cel mai mare eveniment monden din istoria localitatii: nunta lui Szabo Odon, fiu al locurilor ajuns mare domn la Oradea.

Galop nuptial

Din ulita ce urca abrupt pe langa biserica satului rasuna voci incalzite de tarie. Nuntasii canta tanguit romante unguresti. De bratele barbatilor atarna stergare grele si lungi pana la pamant. Sunt numai bune. Din cand in cand, rapsozii de ocazie isi sterg cu ele naduseala ce trece prin clopuri.

La un moment dat, taraful de tigani este redus la tacere. Din urma se aude un teribil huruit de care. Mirii, insotiti de tineri in costume populare si de o alta echipa de muzicanti, gonesc la vale in trei cocii care vor parca s-o ia inaintea cailor.

Mireasa se tine bine de bratul alesului ei. Muzicantii au tacut. Preocuparea lor de capatai e acum supravietuirea. Carele se scutura din toate partile, amenintand sa-i tranteasca cu scule cu tot.

Numai ceata tinerilor imbracati in straie taranesti chiuie de innebuneste lumea si da bice cailor. Ramas in urma, alaiul nu se mai vede de colb. Cascada hipica se incheie, aproape miraculos, fara victime.

„Dulce Emese”

Nadragii tinerilor nuntasi se deschid ca niste parasute cand sar din carute. Emese are probleme la coborare. Marginea carului e prea inalta. Odon isi ia mireasa de mijloc si o poarta pe brate, lasand-o apoi la poarta bisericii. Ea parca pluteste.

Drumul pana la altar e numai lumina. Lumanari puse, una langa alta, pe pardoseala, si buchete de lacramioare sunt ofranda adusa lui Dumenzeu pentru binecuvantarea unirii barbatului cu femeia.

Biserica e plina. Doamnele satului si-au scos la vedere hainele de zile mari si ofteaza, patrunse de intensitatea momentului. Tricolorul maghiar e la loc de cinste.

Odon canta cu ravna odele bisericesti. Mireasa, in schimb, coplesita de emotie, abia sopteste. Uita si sa-si faca cruce. Imbracat ca un domn din epoca de aur a Imperiului Austro-Ungar, Odon spune hotarat: „Igen!”. „Dulce Emese…”, se adreseaza preotul tinerei femei, care jura sa fie sotie si mama credincioasa. „Ce a legat Dumnezeu, omul sa nu poata dezlega!”.

Dupa o ora, sot si sotie, Odon si Emese ies la brat din biserica. El o saruta patimas. E voie. Acum e cu toate actele-n regula!

Hora satului

Alaiul se regrupeaza pe ulita. Rochia imaculata, numai voal si matase, matura drumul. Cui ii pasa? Mirele e batos. Canta din tot pieptul scos inainte. Vocea lui e mai tare decat tot taraful. Vicepresedintele UDMR Bihor stapaneste perfect repertoriul.

In fata caminului se pune de-o hora. Odon isi conduce mireasa intr-un adevarat maraton al ceardasurilor. E maestru! Lautarii sunt atat de nadusiti ca bancnotele n-au nevoie de scuipat – adezivul clasic – pentru a face priza pe frunte.

Deasupra nuntasilor se invarte periculos un tort. Un obicei al locului le obliga pe soacre sa faca impreuna o prajitura. Pe cat de reusit va fi produsul de patiserie, pe atat de dulce casnicia.

Gazdele nu se zgarcesc. Tot satul adunat in fata casei de nunti bea vin si mananca prajituri si cozonaci. Consilierul judetean al UDMR nu s-ar mai opri din joc. Dar nici nuntasii si nici tiganii nu mai au suflu. E nevoie de-o pauza…

1900

Combatantii se ascund in umbra salii de nunti. In capul meselor s-a ridicat un stand ca de muzeu. Mirii, socrii si nasii au locuri rezervate in decorul „belle epoque”. Umbrarul, acoperit cu stuf, e luminat de lampi din arama si portelan. Pe pereti, printre stergare, ceasuri vechi si blide, stau, la loc de cinste, fotografiile ingalbenite de vreme ale imparatului Franz Iosif si a reginei Sisi.

Mirele si mireasa au batut drumul pana la Budapesta numai pentru a-si face o fotografie in costume identice cu cele purtate de imparatul Franz Iosif la casatoria sa cu printesa Sisi. Fotografia a fost tiparita pe invitatii

Odon recomanda tuturor palinca de Carastelec, cu eticheta originala infatisandu-i pe miri in costume de nobili de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Vinul e la discretie. Felurile, obisnuite la nunti, se succed la intervaluri punctate cu reprize scurte, dar intense, de dans. Mananci, bei, arzi calorii. Dansurile unguresti sunt numai bune pentru asta. Si un sportiv ar face fata cu greu ritmului indracit.

Asa s-a petrecut nunta pregatita in cele mai mici amanunte de consilierul Szabo Odon. O nunta unde etnologii ar fi avut multe de vazut. Iar nationalistii romani, probabil, mult de comentat…

Politician cu viitor

Szabo Odon, 33 de ani, este unul dintre politicienii maghiari care a avut parte de o ascensiune politica fulminanta. Dupa ce a condus mai multi ani Asociatia Studentilor Maghiari din Oradea, Odon a devenit vicepresedinte pe probleme organizatorice al UDMR Bihor si consilier judetean.

Absolvent a doua facultati – istorie si stiinte politice – tanarul politician isi pregateste acum doctoratul, fiind si presedintele Asociatiei Doctoranzilor Maghiari din Romania.

De Emese, care e mai mica decat el cu 5 ani, s-a atasat tot in „lupta politica”: e si ea membra UDMR. A absolvit Institutul Pedagogic din Oradea si lucreaza ca invatatoare. Si ea este tot salajeanca de bastina.

„Am vrut sa fac o nunta ca la inceputul secolului 20, in care eu sa apar ca un nobil, iar sotia mea precum o printesa. Eu zic ca ne-a reusit”, spune Szabo Odon.

Nunta ca-n povesti

Nunta lui Szabo Odon a tinut, ca-n povesti, adica trei zile. A inceput joi, cu cununia civila de la Oradea, apoi a continuat vineri, cu un „chef tineresc”, menit sa stropeasca evenimentul, si s-a finalizat cu bairamul de sambata din satul salajan Carastelec.

Cuplul a avut patru perechi de nasi, toti fiind, potrivit unui vechi obicei maghiar, nasii de botez ai celor doi tineri. Ca orice nunta, si aceasta s-a incheiat cu cinstirea mirilor. In ciuda decorului rustic, banii nu s-au dat cu strigare, ci discret, in plicuri schimbate pe cate-o felie din tortul miresei.

BIHOREANUL nu a reusit sa afle suma stransa, dar cu certitudine trebuie sa fi depasit cheltuielile. Imediat dupa nunta, sotii Szabo au pornit-o in luna de miere, in strainatate.

Florin Budea [Bihoreanul]