Vicele, un film despre culisele puterii mondiale

Apropo.ro / 14.02.2019, 13:12
Vicele, un film despre culisele puterii mondiale
Una dintre cele mai îndrăzneţe şi aşteptate producţii ale acestui an, „Vice / Vicele”, în regia multi premiatului Adam McKay şi lansată de Annapurna Pictures, este o poveste neconvenţională despre evoluţia fostului preşedinte Dick Cheney de la intern în Congres la cel mai puternic om de pe planetă.

Filmul a strâns numeroase nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun scenariu original şi are deja în palmares un Glob de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal, câştigat recent de Christian Bale.

„Vice / Vicele” este distribuit în România de Forum Film şi va avea premiera pe 22 februarie 2019.
Avându-l în rolul principalul pe versatilul Christian Bale – care practic devine personajul pe care îl joacă – filmul îi mai are în distribuţie pe Steve Carell în rolul lui Donald Rumsfeld, Amy Adams, în rolul soţiei lui Cheney şi Sam Rockwell ca George W. Bush.

Cu o durată de peste jumătate de secol, drumul lui Cheney din zona rurală din Wyoming până la cel de preşedinte de facto al Statelor Unite este, adesea, o călătorie plină de neprevăzut, dar şi de umor negru, dezvăluind culisele puterii instituţionale, atât în SUA, cât şi la nivel global.

Datorită talentului enorm al lui McKay, dihotomia dintre Cheney, omul de familie, şi Cheney, politicianul, este redată cu multă înţelepciune, dar şi cu îndrăzneală şi intimitate. Cu ajutorul soţiei sale Lynne (Amy Adams) şi mentorat de puternicul Donald Rumsfeld (Steve Carell), Cheney s-a insinuat la Washington încă din timpul administraţiei Nixon, devenind şeful de protocol al Casei Albe în timpul preşedinţiei lui Gerald Ford şi, după cinci mandate în Congres, ministrul al apărării pentru George H.W. Bush.

În 2000 a părăsit poziţia sa de CEO la Halliburton pentru a candida ca vice preşedinte pentru George W. Bush (Sam Rockwell), ştiind că va exercita un mare control. Viclenia şi manevrele politice derulate de Cheney au schimbat profund peisajul politic american, iar efectele sunt încă vizibile azi.

Geneza unui mare film

Ca mulţi american, McKay nu ştia mare lucru despre aparent eluzivul Dick Cheney, care a fost un fel de co preşedinte virtual pentru George W. Bush din 2001 până în 2009, reuşind să schimbe politica americană.

„Nu ştiam mare lucru despre Dick Cheney, dar, odată ce am început să citesc despre el, am devenit fascinat de personalitatea, motivaţiile şi credinţele lui. Cu cât citeam mai mult despre el, cu atât creştea fascinaţia mea pentru personaj şi pentru metoda şocantă pe care Cheney a folosit-o să câştige putere şi să şlefuiască Statele Unite”, explică regizorul.

Printre titlurile citite de McKay se numără şi biografia senzaţională a lui Robert Moses semnată de Robert Caro, o carte care descrie în profunzime drumul unui om către putere şi dificultatea de a menţine puterea câştigată. „Am început să citesc orice carte despre putere, mergând până la Shakespeare şi aşa s-a născut ideea acestui scenariu”, mai spune el.

Odată ce a documentat în profunzime viaţa lui Cheney, McKay a decis să scrie un scenariu care să depăşească prejudecăţile politice. „E vorba de un capitol enorm al politicii americane care, până acum, nu a fost în detaliu examinat şi prezentat pe marile ecrane. E vorba de o piesă esenţială din puzzle-ul care răspunde la întrebarea cum de am ajuns aici unde suntem, un moment politic în care consensul e obţinut prin manipulare şi dezinformare. Dick Cheney e miezul acestei stări”, explică McKay.
După o laborioasă muncă de documentare, dar şi după numeroase interviuri, McKay a reuşit să găsească unghiul de abordare al poveştii sale şi a început să scrie scenariul. De la bun început a fost ajutat de producătorul Kevin Messick, cu care regizorul a mai colaborat în trecut. „Unghiul de abordare în această poveste a fost să urmărim personajul din anii ´50 din Wyoming, până la începutul secolului XXI”, spune acesta.

Nume sonore ale marelui ecran

De la bun început, McKay l-a avut în vedere pentru rolul principal pe Christian Bale, susţinând că, încă de când s-a apucat de scris scenariul, s-a gândit că nimeni altul nu e mai potrivit pentru rol. Dacă Bale refuza rolul, cel mai probabil filmul nu se mai făcea, mai spune regizorul.
Spre norocul lui, însă, lui Bale i-a plăcut scenariul la nebunie. „Absolut genial! Mult mai mult decât mă aşteptam, puternic nu doar din punct de vedere politic, reuşind să surprindă toate unghiurile din viaţa lui Cheney şi fiind plin de umoru atât de specific lui McKay”, spune Christian Bale.

Odată ce actorul a acceptat provocarea, a apărut o provocare mai mare: transformarea lui în Dick Cheney. A fost nevoie de peste şase luni de probe de machiaj până când artistul premiat cu Oscar, Greg Cannom, a reuşit să creeze exact look-ul pe care îl voiau Bale şi McKay.
În această perioadă, Bale a muncit enorm la internalizarea personajului, studiind în detaliul profilul şi personalitatea lui Cheney în toate interviurile pe care le-a găsit. „Voia să ştie totul despre Cheney şi să absoarbă toată informaţia. A frecventat şi un nutriţionist pentru a se îngrăşa într-o manieră sănătoasă. A avut un trainer pentru dialect, altul pentru mişcare. A făcut tot ce-a putut să se transforme în Dick Cheney. În ziua în care am început filmările el era deja Dick Cheney”, afirmă producătorul executiv Jeff Waxman.

Pentru a surprinde pe deplin esenţa personajului, Bale şi McKay au căzut de acord să lase deoparte orice convingeri personale şi să îl abordeze într-o manieră cât mai obiectivă cu putinţă. „Acest om a fost incredibil de influent, a deţinut o putere enormă şi a făcut manevre politice strălucitoare. Am avut nevoie să abordez personajul dintr-un unghi pozitiv, numai aşa povestea nu poate să fie previzibilă; e esenţial ca ea să surprindă şi să atragă oamenii, neţinân cont de sentimentele politice ale fiecăruia. Iar asta a presupus să mi-l asum pe Cheney cu deschidere şi sinceritate”, spune Christian Bale.

Cât priveşte celelalte nume din distribuţie, din nou McKay ştia deja pe cine vrea pentru rolul soţiei lui Cheney. Actriţa Amy Adams, care a mai lucrat cu regizorul şi pentru alte filme, admite că, la început, scenariul a bulversat-o, mai ales că trebuia să joace rolul lui Lynne de la 20 la 70 de ani şi să îmbrace complet ambiţiile ei.
Actriţa îşi aminteşte clar că ceea ce a uimit-o cel mai mult la scriitura lui McKay a fost elementul surpriză, neprevăzutul. „Cel mai neaşteptat moment e clar semnătura lui Adam McKay. E atât de surprinzător tot ce face, recurge la atât de multe tehnici cinematografice. Pare că nu are frică. Unul dintre motivele pentru care am decis să mă alătur proiectului au fost conversaţiile avute cu el, în care mi-a dat multă încredere şi libertatea de a îndrăzni”, spune actriţa.

SINOPSIS:

„Vice / Vicele”  e povestea lui Dick Cheney (Christian Bale), un fin cunoscător al sistemului birocratic din Washington, care ajunge, în mod discret, să posede o putere politică imensă, ca vice preşedinte în echipa prezidenţială a lui George W. Bush. Dick Cheney devine cel mai puternic om din SUA şi contribuie în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecinţele acţiunilor se resimt încă, atât în politica americană, cât  şi în cea mondială.
Alături de Christian Bale, în film joacă magistral Amy Adams, în rolul lui Lynne Cheney, ambiţioasa soţie a politicianului, care l-a împins pe drumul spre glorie.  Lor li se adaugă şi Steve Carell în rolul lui Donald Rumsfeld şi Sam Rockwell ca George W. Bush. „Vice / Vicele” este regizat de Adam McKay, după un scenariu original semnat tot de el.