Viata grea pentru arbitri

07 03. 2002, 08:33
Modul în care va fi aplicat noul cod disciplinar ramîne la latitudinea CCA. Propunerile în acest sens trebuie aprobate într-un nou Comitet de Urgenta Comitetul de Urgenta al FRF, a carui sedinta a început marti si s-a încheiat ieri, a reusit sa definitiveze noul "Regulament Disciplinar


Modul în care va fi aplicat noul cod disciplinar ramîne la latitudinea CCA. Propunerile în acest sens trebuie aprobate într-un nou Comitet de Urgenta

Comitetul de Urgenta al FRF, a carui sedinta a început marti si s-a încheiat ieri, a reusit sa definitiveze noul „Regulament Disciplinar al Activitatii Arbitrilor”. Acesta urmeaza sa intre vigoare din 9 martie 2002, data desfasurarii primei etape a returului campionatului. Schimbarile majore sînt legate de numarul de etape de la care vor fi retinuti arbitrii, precum si conditiile în care arbitrii sînt retrogradati sau exclusi din activitate.

Cum actuala editie a început cu un regulament si se va încheia cu un altul, în jurul noului cod disciplinar au început deja sa apara controverse. Desi sanctiunile nu pot fi aplicate retroactiv, se pare ca etapele de suspendare vor fi cumulate, existînd astfel riscul ca arbitrii sa aiba parte de retrogradari neprevazute în august 2001.

Astfel, cei care sînt retinuti de la delegari mai mult de 8 etape vor fi retrogradati, pentru mai mult de 10 etape de suspendare vor fi exclusi temporar din loturi, iar pentru mai mult de 12 etape încasate se ajunge la excluderea din arbitraj.

„Lasam la latitudinea CCA sa vina cu propuneri în privinta aplicarii noului regulament, pentru a fi aprobate în Comitetul Executiv sau în Comitetul de Urgenta. Nu cred ca se va începe de la zero în privinta etapelor de suspendare din retur”, a explicat Adalbert Kassai, secretarul general al FRF, care a continuat: „Pîna începe campionatul, cei de acolo trebuie sa reevalueze situatia si sa hotarasca daca anumiti arbitri, în functie de greselile comise pîna acum, mai pot fi delegati”.

El a spus ca s-au facut modificari „doar acolo unde prestatiile arbitrilor aduc prejudicii grave fotbalului, gen retragerea echipelor de pe teren sau patrunderea spectatorilor pe gazon, denaturarea spectacolului sportiv ori maniere partinitoare”. „Regulamentul se aprobase de mult, mai ramînea sa fie încadrat juridic. Acum, pentru retur, normal ar fi sa se înceapa de la zero”, a comentat la rîndul sau Nicolae Grigorescu, presedintele CCA.

„Nu cred ca se va pleca de la zero. Probabil ca din retur se va merge cu cumul pentru arbitrii suspendati în prima parte. Cazul lui Alexandru Nicolae e unul mai special. Comisia îl va analiza”

Constantin Gheorghe, presedinte Compartimentul de Disciplina al CCA

Arbitrii cu cele mai multe etape de suspendare în tur

Alexandru Niculae (Ploiesti) 12 etape

Marian Ene (Slobozia) 7 etape

Constantin Fratila (Constanta) 6 etape

Ciprian Paraschiv (Iasi) 5 etape

Sorin Burloiu (Galati) 5 etape

Tudor Constantinescu 5 etape

„Eu sînt în pericol, la cea mai mica greseala sînt mort! Voi sta sub o mare presiune, pentru ca poti gresi oricînd, absolut fara intentie, si orice sanctiune pe care as primi-o m-ar curata”

Tudor Constantinescu, asistent FIFA – Top Class

„Arbitrii nu trebuie judecati dupa nume sau dupa echipele pe care le arbitreaza. La greseli egale sa se dea sanctiuni egale. Cu ce difera o eroare comisa împotriva Falticeniului, de una contra Rapidului?”

Constantin Fratila

Sanctiunile arbitrilor

În raport cu gravitatea abaterilor savîrsite, arbitrii pot fi sanctionati cu: avertisment, retinerea de la delegari pe o perioada determinata, retrogradarea, excluderea temporara din loturile nationale si divizionare ori excluderea definitiva din activitate. „Cei care sînt retrogradati într-un esalon inferior pot reveni într-un an daca dau dovada de revizuire a comportamentului”, a explicat Constantin Gheorghe, presedintele Compartimentului de Disciplina al CCA. „Comisia de arbitri stabileste cît de lunga poate fi perioada excluderii temporare”, a precizat Adalbert Kassai. În privinta celor exclusi, acestia nu vor avea dreptul sa ocupe în viitor vreo functie de conducere în structurile fotbalistice. Orice decizie în privinta vreunui arbitru, retrogradare sau excludere, trebuie avizata de Comitetul de Urgenta al FRF.

„E firesc sa fiu pedepsit”

Asistentul ploiestean Alexandru Nicolae a primit 12 etape de suspendare în tur, pentru greseli comise în partidele Farul – Rapid (1-3) si Universitatea Craiova – Rapid (2-2) si, conform noului cod disciplinar ar putea fi exclus temporar din activitate. Clasat la finalul campionatului 2000-2001 pe prima pozitie în topul arbitrilor de linie, el a fost scos deja de pe lista FIFA. Desi a anuntat în toamna ca se retrage, Nicolae a revenit asupra deciziei si s-a prezentat la cursul de la Brasov unde a trecut fara probleme testele. El accepta sa fie retinut de la delegari pentru o perioada nedeterminata.

„Mi se pare absolut firesc sa fiu pedepsit. Domnul Mircea Nesu are o zicala care mi se potriveste: . Un moment de slabiciune al meu este unul al tuturor. Am adus prejudicii imaginii arbitrilor, chiar daca nimeni nu m-a acuzat vreodata ca as fi fost rau intentionat”, a spus asistentul.

Circumstante în stabilirea sanctiunilor

În noul regulament, la articolul 21, se mentioneaza ca în stabilirea sanctiunilor vor fi luate în calcul, de la caz la caz, anumite circumstante în care s-a produs greseala arbitrului. Astfel, în analiza abaterilor, Comisia de Disciplina va tine cont de importanta si miza partidei la care au fost delegati arbitrii în cauza, de consecintele erorilor în stabilirea rezultatului final si de efecte de alta natura asupra imaginii activitatii din arbitraj.

De asemenea, se vor lua în calcul personalitatea si cartea de vizita a arbitrului, gradul sau de credibilitate în raport cu greseala comisa, dar si probe precum declaratii sau imagini video. Acest articol ar putea stîrni controverse, întrucît, pentru aceeasi eroare comisa, doi arbitri din lotul national pot primi pedepse diferite din partea Comisiei de Disciplina.

Sursa: www.prosport.ro