Vești bune și rele pentru Vodafone
În ciuda faptului ca Vodafone a reușit, în domeniul pierderilor financiare, sa stabileasca un record printre companiile britanice, rezultatele sale pe ansamblu sunt însa mai bune decât se așteptau analiștii de pe piața telecomunicațiilor, care prevedeau o pierdere neta de 35 mld. lire.
În aceeași perioada fiscala, compania britanica a înregistrat o cifra de afaceri de 22,845 miliarde de lire sterline, cu 52% mai mare decât în anul financiar anterior, precizeaza cotidianul francez La Tribune.
Mai mult, profitul înainte de plata impozitelor și de înregistrarea devalorizarii și amortizarilor (EBITDA) a crescut cu 44% în anul fiscal 2001/2002 fața de 2000/2001, ajungând la 10,09 miliarde de lire.
Totodata numarul clienților Vodafone a sporit la nivel anual cu 22% pâna la 101,1 milioane.
„Rezultatele sunt excelente”, a declarat Sir Chris Gent, directorul executiv al Vodafone, care a ținut însa sa adauge ca „rezultatul final exprimat prin pierdere poate conduce la aprecieri greșite. El ascunde adevarata performanța a companiei”.
Cum se explica însa pierderile masive înregistrate de liderul telefoniei mobile mondiale?
Principalul motiv care a condus la înregistrarea acestui record negativ a fost devalorizarea puternica a unor participațiuni pe care Vodafone le are la alte companii de telecomunicații.
Astfel, compania a trebuit sa înscrie în contabilitate diminuarea cu 13,47 miliarde de lire sterline a valorii unor investiții pe care le-a facut în operatorul irlandez de telecomunicații Eircell, în firma nipona Japan Telecom și în filiala de telefonie mobila a acesteia J-Phone dar și în societatea germana Mannesmann, preluata în urma cu aproape doi ani, pentru 112 miliarde lire sterline.
La cele 13,47 miliarde de lire s-a adaugat un total de șase miliarde de lire reprezentând devalorizarea altor participațiuni ale grupului în cadrul firmelor Arcor, Cegetel, Grupo Iusacell și China Mobile.
În sprijinul performanțelor obținute de Vodafone a stat în principal evoluția buna a operațiunilor firmei pe piața Marii Britanii, a Germaniei și Japoniei.
Oficialii Vodafone au ținut sa sublinieze ca datoria companiei de 12,034 miliarde de lire sterline nu reprezinta decât 14% din capitalizarea sa bursiera.
În ciuda rezultatelor anunțate, Vodafone are intenția de a prelua compania franceza Cegetel la capitalul careia participa deja cu 15%, în cazul în care Vivendi dorește sa o vânda.
În urma anunțului, acțiunile companiei au crescut în deschiderea ședinței bursiere de la Londra cu aproximativ 7%. Vodafone participa cu 20,1% și la capitalul operatorului român MobiFon.