Veșminte și bijuterii medievale expuse la Suceava

Apropo.ro / 31.05.2005, 11:28
Veșminte și bijuterii medievale expuse la Suceava
Mai multe piese vestimentare și obiecte de podoaba din perioada secolelor XV- XVII, descoperite și restaurate în județul Suceava, vor fi reunite în cadrul expoziției "Mode și veșminte din trecut", ce va fi organizata în perioada 3 iunie- 10 iulie la


Mai multe piese vestimentare și obiecte de podoaba din perioada secolelor XV- XVII, descoperite și restaurate în județul Suceava, vor fi reunite în cadrul expoziției „Mode și veșminte din trecut”, ce va fi organizata în perioada 3 iunie- 10 iulie la Complexul Muzeal Bucovina (CMB) din Suceava.

Directorul CMB, Emil Ursu a declarat, luni, într-o conferința de presa, ca expoziția este posibila ca urmare a colaborarii dintre arheologi, restauratori și conservatori și constituie un eveniment de excepție întrucât, prin natura lor, aceste piese vestimentare medievale sunt foarte rar expuse și pentru o perioada scurta de timp.

„Piesele vestimentare grupate în colecția de textile arheologice constituie tot atâtea unicate din punct de vedere al materialului din care au fost lucrate, al croiului, fiind în același timp și un izvor istoric prețios legat de evoluția vestimentației în Moldova”, a spus Ursu.

El a precizat ca în cadrul expoziției vor fi prezentate veșminte lucrate din matase decorata cu fir de aur, rochii pentru jupânițe, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate și palarii pentru „veliții boieri, cu toții mari iubitori de stralucire și fast”.

„Veșmintele încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII, în mod preponderent feminine, au fost lucrate din materiale prețioase despre care documentele vremii ne transmit informații ca valorau o mica avere : matase, matase decorata cu fir de argint aurit, dantela din fir de argint aurit, catifea de matase broșata cu aur, somptuoasa «drappi d`oro» venețiana sau florentina”, a precizat Ursu.

El a subliniat ca toate piesele din expoziție au fost descoperite, de-a lungul timpului, în urma cercetarilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezatorul din Siret, Mirauți din municipiul Suceava, dar și de la Manastirea Probota.

Directorul CMB Suceava a spus ca pe durata expoziției vor fi și standuri cu produse cosmetice și bijuterii, iar un stilist sucevean va realiza vizitatoarelor coafuri specifice epocii respective.

El a precizat ca etapa a doua a manifestarii se va desfașura în toamna acestui an, când va fi organizata o expoziție cu veșmintele modei secolelor XIX- XX.

Mediafax