Veșminte medievale și podoabe, expuse la Suceava
Prezent la vernisarea expoziției, senatorul PSD Razvan Theodorescu a spus ca exponatele sunt marturii ca Moldova acelor timpuri „respira un aer european”.
Theodorescu a subliniat importanța muncii migaloase depuse de restauratorii suceveni pentru a transforma „probele informe” rezultate în urma sapaturilor arheologice în marturii ale evoluției artei veșmântului moldav.
„Aveți la Suceava poate al doilea mare laborator de restaurare din țara și aș vrea ca autoritațile Sucevei sa știe acest lucru. Aveți o echipa extraordinara de restauratori și ar fi bine ca aceasta expoziție sa fie itineranta, ca sa se vada și în alta parte ce face laboratorul sucevean”, a spus Theodorescu, apreciind ca în Laboratorul de restaurare sucevean se lucreaza ca în orice mare laborator european.
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a spus ca expoziția reprezinta rodul colaborarii dintre arheologi, restauratori, conservatori, operatori-computer.
„Este un eveniment de excepție deoarece, prin natura lor, aceste prețioase piese vestimentare medievale sunt foarte rar expuse, pentru o scurta perioada de timp”, a spus Ursu.
El a precizat ca valoarea de asigurare a expoziției este de opt milioane de euro.
Toate piesele care compun expoziția au fost descoperite în morminte, precum cele de la biserica Sf. Ioan Botezatorul din Siret, Biserica Mirauți din Suceava, Manastirea Probota, încadrându-se în doua mari categorii: veșminte, dar și obiecte ce țin de ritualul funerar.
Veșmintele, preponderent feminine, sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV – XVII și au fost lucrate din materiale prețioase despre care documentele transmit informații ca valorau o mica avere: matase, matase decorata cu fir de argint aurit, dantela din fir de argint aurit, catifea de matase broșata cu aur, somptuoasa „drappi d’oro ” venețiana sau florentina. Piesele vestimentare grupate în colecția de textile arheologice constituie unicate, atât din punct de vedere al materialului din care au fost lucrate, cât și din cel al croielii, fiind în același timp și un prețios izvor istoric legat de evoluția vestimentației în Moldova.
Expoziția cuprinde 30 de piese printre care veșminte lucrate din matase înnobilata cu fir de aur, rochii pentru jupânițe, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate și palarii pentru „veliții boieri, cu toții mari iubitori de stralucire și fast”, dar și ace de par și de voal confecționate din aur și încrustate cu perle sau alte pietre scumpe.
Mediafax