Ford Focus ST, este verisorul vedetei raliurilor mondiale, Ford Focus WRC. De aceea l-am testat chiar pe traseul Raliului Monte Carlo.
Daca ambii sunt Ford si mai sunt si Focus, atunci de ce nu sunt frati? Ma asteptam sa ma intrebati asta, asa ca m-am documentat si iata raspunsul: daca ar fi fost sa fie frati, ar fi impartit si arhitectura de constructie, nu doar numele, nu?
Ei bine, in timp ce alti jucatori din Campionatul Mondial de Raliuri aleg ca modelele de strada din care deriva masinile lor de curse sa fie identice arhitectonic cu acestea, Ford vede lucrurile altfel. Nu numai ca ST are doar tractiunea pe fata in timp ce WRC este cu transmisie integrala, insa mai are si un cilindru in plus (5 contra 4). Si, spre deosebire de modelul WRC, care zburda prin paduri, ST-ul este destinat uzului „civil”. Civil-civil, dar cu 225 CP sub capota, se prefigureaza o lupta stransa cu virajele de indata ce gasesti un drum mai „discret”.
Si daca tot sunt rude, iar primul lua startul in Raliul Monte Carlo, ne-am gandit ca ar fi interesant sa-l punem un pic la lucru pe verisorul ST exact pe probele speciale ale raliului.
De la prima vedere, a fost limpede ca Focus-ul a urmat un tratament cosmetic avansat: praguri, spoilere, esapamente duble, roti impunatoare si scaune sport profilate, care o diferentiaza net de celelalte modele Focus. Daca socotiti ca nu este suficient pentru a sari in ochi, puteti alege o nuanta portocalie care sigur va va inveseli viata in monotonia gri din Romania.
Insa cu adevarat interesant este faptul ca acest Focus devine cel mai puternic din istorie gratie grefarii unui motor turbo cu cinci cilindri, de origine Volvo, care dezvolta 225 CP. Se stie, Volvo fabrica masini de familie extrem de sigure, insa Focus-ul ST trebuia sa fie o compacta sport, asa ca inginerii ovalului albastru au retusat motorul suedez pe ici, pe colo, prin locurile importante, pentru a-l face mai sportiv.
S-a usurat volanta, s-au schimbat injectoarele si cartografia aprinderii obtinandu-se 5 cai in plus, iar pentru melomani, un inedit sistem sonor activ, plasat pe colectorul de evacuare, analizeaza pulsatiile de presiune ale motorului si actioneaza asupra unei membrane, pentru a face mai placut sunetul in fazele de accelerare. Ce „haios” va fi, insa, daca membrana se va strica si masina va incepe sa sune dogit…
Puterea maxima e atinsa la 6.000 rpm, iar cuplul de 320 Nm este constant intre 1.600 si 4.000 rpm, fapt ce promite o functionare foarte omogena. Intr-adevar, odata instalati in cockpit-ul elegant si bine finisat, deconectam ESP-ul si lansam Focus-ul pe specialele Raliului Monte Carlo, exact traseul pe care a doua zi vor evolua tenorii WRC-ului.
Cuplul respecta promisiunea facuta pe hartie, masina urcand serpentinele viguros. Instrumentele de bord sunt in fine complete, Ford facand o frumoasa figura aparte in gama sportivelor compacte, care se multumesc cu instrumente sarace, nedemne chiar si in cazul unei masini diesel. Tinand prin ele cei cinci cilindri sub control, incep sa lansez acul turometrului spre vazduh si pe mine spre urmatorul viraj cu viteze din ce in ce mai mari.
Membrana-minune isi face efectul si esapamentul lanseaza la randu-i tirade interesante, atat de tipice pentru un motor cu cinci cilindri, incat nu-mi pot alunga din minte amintirea celebrului Audi Quattro care domina raliurile acum 20 de ani.
Citeste mai mult in ProMotor