Veliko-Turnovo – la doi pasi de noi

06 02. 2002, 20:01
Sunt foarte entuziasmata de ce am vazut aici. Orasul este o mica Elvetie.Doar nu degeaba a fost capitala celui de-al doilea regat bulgar.Veliko-Turnovo e cocotat pe 3 dealuri care par un fel de stanca uriasa. Ninge continuu si este frig. In vale curge un rau, iar de la baza muntelui

Sunt foarte entuziasmata de ce am vazut aici. Orasul este o mica Elvetie.Doar nu degeaba a fost capitala celui de-al doilea regat bulgar.Veliko-Turnovo e cocotat pe 3 dealuri care par un fel de stanca uriasa. Ninge continuu si este frig. In vale curge un rau, iar de la baza muntelui pana in varf sunt case si strazi dispuse in terase.

Strazile sunt inguste si abrupte, pietruite, casele sunt pitoresti iar oamenii sunt primitori si deschisi. Eu plecasem de la ideea ca nu prea am ce vedea in Bulgaria, mai ales intr-un orasel de care nu auzisem niciodata nimic. Aveam o idee preconceputa.

Este destul de obositor sa te plimbi prin oras pentru ca trebuie sa urci sau sa cobori. Aici nu este nici o strada la orizontala iar orasul este destul de mare. In varful dealului este o fortareata, cu ziduri, cu turnuri, cu redute, folosita in vremurile de demult, pentru aparare contra turcilor. Noaptea se organizeaza un spectacol de sunet si lumina .

In partea de jos a orasului, de langa rau, am vazut ca prin munte (deci chiar pe sub oras!) trec doua tunele: unul pentru o sosea (care probabil ca duce la Sofia, sau e internationala,caci traficul este intens) si unul pentru tren.

Peisajul este abolut superb si inedit. Stanci, pe stanci case, in vale rau, prin stanci tunele, pe stradutele inguste taxiuri, dimineata ceata, seara ninsoare. Cerul cenusiu si foarte jos. Cand vin norii, cetatea nu se mai vede de ceata.

In centrul vechi al orasului este un restaurant (de fapt un fast-food!) cu specific oriental. Si fiindca Orientul si Islamul sunt la mare moda dupa 11 septembrie, am mancat numai acolo. Cel care probabil ca era patronul, dar si cel care prepara in fata ta toate bucatele minunate era un turc tanar, care nu vorbea nici o limba ca lumea, asa ca nu te puteai intelege cu el. De fiecare data cand mergeam acolo ma asteapta la usa, ma invita inauntru si eram nevoita sa trec dincolo de tejgea ca sa-i arat ce vreau sa mananc: niste kebapuri teribile, de serveai jumatate de ora dintr-unul unul. Am mai mancat falafe care sunt si ele OK. Iar de baut imi oferea iaurt de oaie si de bivolita..

La o mica excursie pe cont propriu am luat un taxi si m-am dus pe o sosea cu serpentine, intr-un satuc la vreo cinci kilometri departare. Aici era zapada de vreo 20 de centimetri si am vizitat o casa-muzeu si mai multe biserici ortodoxe, foarte vechi, cam de prin secolul 17.

La Veliko – Turnovo se poate ajunge cu trenul : de la Bucuresti la Turnovo costa 363.000 de lei, cu oprire doua ore in Ruse.La vama te intreaba unde o sa locuiesti si ti se recomanda hoteluri de patru stele: de exemplu InterHotel, cu aproximativ 70 USD pe noapte, luxos, spatios, tv, minibar, micdejun, restaurant si tot tacamul.

Celor care nu au de gand sa dea atatia bani, se recomanda youthhotel Trapezita ( aici am stat si eu ), aflat exact in centrul orasului. Costa aproximativ 10-15 USD pe noapte, fara mic dejun, caldura doua ore pe zi, apa calda continuu si baie proprie, cu dus. E destul de curat si este o vedere superba, dar cam zgomotos.

Oricum ar fi conditiile, acest seducator orasel este de vizitat. Cu nu foarte multi bani, poti sa tragi o fuga…doar e destul de aproape.

Mai multe despre Veliko-Turnovo

Andra Miron