Magda Pălimariu căuta reţete de prăjituri
sănătoase
„Îmi plac foarte mult dulciurile, dar pentru că ţin la silueta mea
şi pentru că vreau să fiu sănătoasă, recunosc că sunt mereu în
căutare de reţete de prăjituri sau dulciuri dietetice. Am câteva
cărţi din care mă inspir şi la fel de utile mi se par blogurile de
cooking. De exemplu, foarte potrivită pentru perioada asta e o
reţetă de îngheţată preparată din fructe amestecate cu iaurt şi
date la congelator. La fel de gustoase sunt şi prăjiturile gătite
din biscuiţi de ovăz şi fructe. Eu am descoperit foarte multe
astfel de reţete delicioase şi care nu îţi pun în pericol silueta,
totul e să ştii unde să cauţi.
Victor Slav nu ratează niciodată micul dejun
„Micul dejun e un mic ritual pe care îmi place să-l respect şi să-l
fac în tihnă, dacă am timp, desigur. Atunci când nu sunt pe fugă
îmi place să-mi gătesc un mic dejun consistent: o omletă cu şuncă,
un pahar cu lapte, fructe. Însă chiar şi atunci când sunt foarte
grăbit încerc să nu sar peste micul dejun şi aleg cereale cu miere,
banane şi lapte, o combinaţie proprie absolut delicioasă. Deşi nu
am prea mult timp pentru gătit, atunci când o fac mă simt foarte
bine şi prepar diverse reţete cu drag. Îmi place mult să improvizez
în bucătărie şi de obicei prepar de la sandwichuri, omletă cu
legume şi carne, până la spaghete şi pui cu smântână, care îmi iese
excelent şi care nu e atât de complicat pe cât pare.”
Ioana Maria Moldovan adoră să gătească reţete
mediteraneene
„În general aleg reţete uşoare, care se fac şi repede şi cu care
n-ai cum da greş. În ultima perioadă am experimentat câteva reţete
mediteraneene, ne plac foarte mult aceste preparate. Specialitatea
casei sunt scoicile şi creveţii în ulei de măsline, sos de usturoi,
orez cu porumb şi un vin alb bun. Deşi mama e o adevărată carte de
bucate, iar tata un bucătar desăvârşit, eu sunt la început de drum,
abia de doi ani am luat mai în serios gătitul. De exemplu, părinţii
mei mai pun încă zacuscă, vinete, gemuri şi fel de fel de murături
pentru iarnă. Au o cămară de vis. Din ce am învăţat de la mama am
gătit gulaş ardelenesc, cartofi cu smântână şi ou la cuptor, iar ca
desert chec cu vişine”, spune prezentatoare de la Acasa TV.
Florin Busuioc e maestru în bucătărie
„Ştiu şi-mi place foarte mult să gătesc, îmi place şi să inventez.
Nu mă dau în lături nici de la lucruri simple, nici de la monumente
culinare sofisticate, cum ar fi crap umplut, împănat cu ţelină, pe
pat de frunze de ţelină, înecat (dacă poţi să îneci un crap) cu vin
d’ăla bun, de la Bucerdea Vinoasa. Gătitul e un dar pe care-l
primeşti, aşa cred, pentru că ţine foarte mult de instinct. Încă
n-am omorât pe nimeni, nu s-a plâns nimeni de bucatele mele. M-a
ajutat foarte mult emisiunea lui Radu Anton Roman, de acolo am
reţinut însă lucrurile care ţin de bucuria de a găti şi mai puţin
detaliile tehnice. Alături de Radu am descoperit şi mâncăruri
complicate, parcă venite din zona sacra, dar şi simplităţi nu mai
puţin spectaculoase, cum ar fi plăcintele cu lucernă. Încercaţi să
fiţi deschişi spre orice experienţă, să respectaţi orice mâncare pe
care gazda o împarte cu voi, descoperiţi că la ţară oamenii încă
ştiu să facă lucruri ca acum sute de ani, şi uitaţi pentru o vreme
că trăiţi în oraş, că vă grăbiţi sau că nu vă place spanacul”,
spune prezentatorul de la PRO TV.