Moaștele, care în timpul slujbei au fost așezate lângă altar, au reaprins discuția depre originalitatea lor.
Niciun papă nu a declarat categoric că cele nouă fragmente de oase aparțin apostolului Petru, singurul care a fost mai ferm fiind Papa Paul al VI-lea, care a declarat în 1968 că „au fost identificate într-un mod convingător”.
Rămășițele au fost descoperite în timpul săpăturilor din Catedrala Sf. Petru, începute după moartea Papei Pius al XI-lea (1939), care a cerut să fie îngropat în grotele unde sunt îngropați zeci de alți Papi.
În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit un monument funerar în care se afla un sicriu pe care era inscripționat, în limba gracă, „Petros eni”, adică „Petru este aici”.
Niciun Papă nu a permis studierea aprofundată a relicvelor, în principal datorită unui blestem datând de 1.000 de ani, care amenință pe oricine tulbură liniștea lui Petru cu cele mai rele nenorociri.
În orice caz, arhiepiscopul Rino Fisichella a declarat, săptămâna trecută, că nu contează dacă moaștele aparțin sau nu lui Petru, deoarece creștinii s-au rugat timp de secole lângă locul unde au fost înmormântate acestea.