Vâscul crește ca o plantă semi-parazit în alți copaci. Nu este doar o plantă decorativă, ci ascunde multe beneficii. Atenție însă, vâscul care crește în copaci precum arțar, salcie, tei, stejar și nuc nu trebuie consumat ca atare căci este toxic și poate fi fatal organismului.
Indicat pentru proprietățile sale benefice este vâscul ce crește în măr, păr, prun, gutui, pin și brad. Frunzele și tulpina de vâsc sunt sănătoase, dar fructele – bobițe nu sunt pentru consum.
Vâscul are efect antiseptic, combate sughițul, conține vitaminele C și E, conține acidul oleanolic care este imunostimulator, are efecte citostatice.
Ceaiul de vâsc este recomandat în cazurile de hemoragie, sângerări. Se consumă zilnic o cană cu ceai de vâsc. Tratamentul se face pe o durată scurtă de timp.
Vâscul macerat este indicat ca remediu naturist pentru cancer. Acesta încetinește evoluția bolii. Se consumă seara o cană cu macerat de vâsc. Tratamentul se ține un an de zile. În magazinele de specialitate se găsește și extractul de vâsc, cu aceleași proprietăți. Se pune o linguriță de plantă mărunțită într-o cană cu apă la temperatura camerei, de seara până dimineața. La finalul zilei se încălzește ușor lichidul, se strecoară și se consumă înainte de culcare.
Crizele respiratorii se calmează cu vâsc. O linguriță de miere se amestecă cu un vârf de cuțit de praf de vâsc, 3 picături de ulei volatil de cimbru și o picătură de ulei volatil de mentă. Tratamentul se ia de 4 ori pe zi timp de o lună.
Ceaiul de vâsc reglează și nivelul glicemiei, are efecte benefice asupra metabolismului, a pancreasului. O cură de ceai ținută câteva luni reglează glicemia.
Ceaiul de vâsc tratează și hipertensiunea arterială. Timp de șase săptămâni se bea două căni pe zi. Este recomandat ca o cană de ceai de vâsc să se bea jumătate înainte de micul dejun, iar cealaltă jumătate după.
Ceaiul de vâsc este bun și pentru cei care au probleme cu stările nervoase. Timp de trei luni, dimineața și seara, bea câte două căni cu ceai de vâsc.
Vâscul sub formă de ceai este benefic și în cazul bolilor de ficat. Nutrientul conținut de vâsc impiedică acumularea de grăsimi în ficat. Tratamentul cu ceai de vâsc se ține 45 de zile.
Pulberea de vâsc este indicată în cazul balonărilor, a problemelor digestive, a ulcerului. Se ia o linguriță de pulbere de vâsc, de două ori pe zi, înainte de masă.
Nu luați tratamentele înainte de un consult de specialitate la medicul de familie. Nu este recomandat copiilor și femeilor însărcinate.