Pentru a avea un par frumos și la 20 de ani, dar și la 60, trebuie sa-i acorzi îngrijiri conforme varstei sale, deoarece necesitațile parului sunt diferite în adolescența fața de perioada maturitații. În plus, adopta o alimentație corecta, evita stresul și folosește numai produse adecvate tipului de par.
În adolescența – par gras
În perioada de pubertate, datorita alimentației neadecvate și dezechilibrelor hormonale, glandele sebacee secreta grasime în exces. Astfel, parul devine gras și apare frecvent și matreața.
Pentru a îndeparta excesul de sebum și a regla secreția glandelor sebacee este necesar sa te speli, zilnic, cu un șampon care are o acțiune blanda asupra parului. Clatește-te cu apa calduța. Daca temperatura apei de clatire este prea ridicata, secreția de sebum va fi stimulata!
Perie-ți parul în fiecare seara, dar acționeaza cu blandețe. O periere energica va produce îngrașarea parului. De asemenea, dieta are o mare importanța: consuma alimente bogate în vitamine și proteine și înlocuiește (pe cat posibil) dulciurile cu fructele de sezon.
Între 20-35 de ani – par fin și fragil
Examene, stresul unei noi slujbe, responsabilitați sporite, nopți nedormite, petrecute în fum de țigara, anumite excese alimentare, toți acești factori pot afecta calitatea parului. În aceasta perioada mai tumultuoasa trebuie sa acorzi o atenție sporita îngrijirii parului tau.
În general, radacinile sunt grase, dar varfurile sunt uscate și despicate. Este bine sa optezi pentru șampoane cu o putere medie de curațare, iar pentru varfuri sa folosești un balsam special revitalizant și revigorant.
O data pe luna, aplica pe par un produs special revitalizant. De exemplu, maștile pe baza de argila sunt indicate pentru remineralizarea parului și întarirea firului.
Pentru a evita degradarea lui rapida, trebuie sa consumi alimente care conțin o cantitate însemnata de proteine, calciu, magneziu și vitamina B.
În perioada sarcinii si dupa nastere
Datorita schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, parul devine mai viguros, mai aspru și mai sanatos. Tratamentele chimice sau manuale nu sunt recomandate pentru aceasta perioada, deoarece parul nu are flexibilitatea sa obișnuita și este mult mai greu de aranjat, vopsit sau coafat.
Dupa naștere, pe perioada lactației, dezechilibrul hormonal afecteaza parul. În majoritatea cazurilor, acesta va cadea în exces, va deveni moale și fragil, iar varfurile se vor despica și se vor toci mult mai repede decat în mod obișnuit.
Între 40-60 de ani – par obosit, lipsit de stralucire
Calitatea parului este afectata de traumatizarile fizice și chimice repetate, la care a fost supus de-a lungul anilor.
Bigudiurile montate prea strans, uscarile frecvente cu foehnul, expunerea neprotejata la soare a parului, excesul de produse de styling, precum și a tratamentelor de modificare a culorii sau a formei parului, sunt doar cațiva factori care produc, în timp, degradarea structurii firului de par. Stratul de solzișori este deteriorat și nu mai reflecta lumina, astfel parul are un aspect mat și lipsit de vigoare.
Pentru revitalizarea lui sunt recomandate produsele speciale care îi redau stralucirea, șampoanele nutritive, balsamurile revigorante, precum și alte produse speciale (maști pe baza de ceramide, spray-uri hidratante etc.) care hranesc și protejeaza firul de par.
Pentru o protejare suplimentara a parului este bine sa eviți folosirea prea multor produse de styling, care îngreuneaza firul de par și-i reduc volumul.
În privința dietei, este bine sa consumi o cantitate mai mare de oua și de pește (în special somon), deoarece în aceasta perioada corpul tau are nevoie de o cantitate sporita de sulf.
Dupa 60 de ani – par subțire și alb
Procesul îmbatranirii, acum mai rapid, afecteaza și parul. Acesta își pierde pigmentul, devine alb și cade în cantitate mai mare. Datorita modificarilor hormonale, firul de par va crește mai încet și devine mai subțire.
Sunt recomandate produsele destinate parului degradat, care au în compoziția lor multe vitamine (în special vitamina B, care ajuta la menținerea culorii) și o cantitate însemnata de ceramide, substanțe care întaresc firul de par.
Aplica maștile de tratament saptamanal și nu-ți expune parul neprotejat la soare. Un masaj zilnic al pielii capului va ajuta la menținerea supleții parului și la întarirea firului, prin stimularea circulației sanguine și a schimbului de substanțe la nivelul epidermei.