Potrivit unor statistici la nivel mondial, in ultimul trimestru al 2003 clientii au gravitat catre servere mult mai scumpe si mai puternice.
Odata cu presiunea preturilor de pe piata de servere, cresterea veniturilor a fost in general mai mica decat cresterea unitatilor produse. Dar in cazul serverelor Linux, cresterea veniturilor a depasit unitatile produse, potrivit cifrelor indicate de firma de cercetare IDC pentru trimestrul al patrulea.
Productia de servere Linux a crescut cu 63% la 950 milioane $ din trimestru patru al anului 2002 pana in trimestrul patru 2003. In acelasi timp numarul unitatilor produse a crescut cu 53%, la aproximativ 250.000 unitati.
Serverele Linux au prins foarte bine pentru infrastructura Web si activitati primare de retea, dar acum se vor ramifica pentru a include o mai mare peformanta si o gama mai variata de activitati.
Principalul distribuitor de servere Linux a fost Hewlett-Packard, cu 27.5% din piata, urmat de IBM cu 21.1% si Dell cu 18.2%. In timp ce aceste companii inregistreaza majoritatea din vanzarile globale, multe alte companii detin nise, in special pe anumite regiuni care se bazeaza pe versiuni locale ale Linux.
Microsoft a identificat in Linux cea mai mare amenitare si intr-adevar serverele Linux au depasit serverele Windows.
Gartner, principalul rival al IDC, a prezentat si ea cifrele sale pentru 2003. Desi au fost unele neconcordante intre rapoartele prezentate de cele doua firme, totusi, ambele au fost de acord ca vremurile bune s-au intors.
Intre cifrele prezentate de Gartner si IDC nu au existat mari diferente pentru intregul trimestru, IDC precizand ca vanzarile au crescut cu 11.4% la 13.7 miliarde $, iar Gartner prezentand o crestere de 12% la 13.4 miliarde $.
Cresterea vanzarilor a fost inregistrata la toate categoriile importante, sistemele low-end costand mai putin de 25.000$, cele mijlocii intre 25.000 si 500.000$, iar sistemele high-end peste 500.000$.
IDC a estimat o crestere intre 6-8% a cheltuielilor IT totale in 2004.
IDC, la fel ca si Gartner, a pozitionat IBM in fruntea distribuitorilor de servere, urmata de HP, Sun Microsystems si Dell.
O alta schimbare pe piata a fost revenirea la crestere pentru Unix, care s-a extins cu 0.8% la 5.1 miliarde $. Schimbarea a intervenit dupa 11 trimestre de scadere.
In ultimul trimestru al 2004, IBM s-a clasat in top pentru Unix cu 33%, urmat de HP cu 31% si de Sun cu 28%.
Dupa ani intregi de scadere a veniturilor, Sun se extinde pe piata serverelor utilizand procesoare Intel si Advanced Micro Devices si sistemul de operare Linux. In ultimele sase luni ale anului 2003, Sun a vandut cele mai multe servere din istoria sa.
Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.